top banner

Guvernul isi supraevalueaza fortele

08 Februarie 2009 | Autor: Cristi Dudu

In 2008, deficitul bugetar a depasit pragul de 5% din PIB, ca urmare a faptului ca veniturile au estimate la un nivel mult prea optimist. Noul guvern risca sa faca aceeasi greseala, mizand pe venituri mult prea mari intr-un an ce sta sub semnul crizei financiare.
 
Deficitul bugetar aferent anului 2008 a fost de 5,2% din produsul intern brut (PIB), in timp ce limita maxima impusa de Comisia Europeana este de 3% din PIB. 

In conditiile unui an electoral, cheltuielile realizate au depasit asteptarile. In schimb, criza financiara a facut ca veniturile din trimestrul IV sa se situeze cu mult sub nivelul programat.

Drept urmare, Comisia Europeana a declansat procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei. Aceasta presupune o monitorizare atenta a politicii bugetare si a masurilor de redresare.
 
Noul guvern instalat isi propune reducerea deficitului bugetar pana la pragul de 2% din PIB. Pentru aceasta, executivul are in vedere, in principal, scaderea cheltuielilor.
 
In 2008, cheltuielile au reprezentat 36,9% din PIB, cu 1,3% din PIB mai mult decat in 2007. Actualul guvern a programt cheltuielile totale pentru 2009 la nivelul din 2007, adica pana la 35,5% din PIB.
 
Cheltuielile cu personalul si cele cu bunuri si servicii vor fi taiate sub nivelul atins in 2007. Cumulat, acestea reprezinta 12,4% din PIB.
 

Criza financiara este subestimata

 
Principalul risc al programului de guvernare vine insa cand e vorba de incasarile bugetare. Veniturile totale in 2009 sunt estimate sa creasca cu 1,5% din PIB fata de 2008 pana la nivelul de 33,5% din PIB.
 
Veniturile din impozitul pe profit ar urma sa scada de la 2,5% in PIB in 2008 la 2,3% in acest an. Avand in vedere ca ritmul de crestere economica este de asteptat sa coboare la numai 2,5% in 2009 este posibil ca reducerea sa fie mult mai ampla.
 
Multe firme vor avea probleme de pe urma incetinirii economice si vor raporta profituri mici sau chiar pierderi. Acest fenomen se observa deja in cazul companiilor ce depind de exporturi, ele fiind direct afectate de recesiunea din zona euro.
 
De asemenea, veniturile din impozitul pe salarii sunt prognozate sa scada cu numai 0,1% din PIB. Acest lucru ar urma sa se petreaca in conditiile stoparii cresterilor salariale si a cresterii somajului.
 
In concluzie, in situatia in care cheltuielile programate in 2009 se vor incadra in previziuni, iar veniturile nu vor fi atinse, deficitul bugetar ar putea sa depaseasca nivelul tinta de 2% din PIB.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul