top banner

Cum vad brokerii evolutia bursei in 2010?

04 Ianuarie 2010 | Autor: Ionut Dumitriu

Analistii considera ca 2010 va fi un an dificil pentru pietele de capital. Unul dintre principalele argumente invocate este ca economia mondiala nu da inca semne certe de revenire. Desi multi cred ca actuala criza financiara nu s-a incheiat si se asteapta la noi scaderi, sunt si optimisti care mizeaza pe cresteri in a doua jumatate a anului viitor.

Multi dintre profesionistii pietei de capital continua sa aiba o perspectiva rezervata asupra viitorului acesteia, cel putin pe termen scurt.

“Credem ca 2010 va fi un an dificil pentru pietele financiare la nivel global. Luand ca reper piata americana, revenirile din 2009 le interpretam doar ca pe unele temporare, in cadrul amplei piete “bear” ce a debutat in 2007 si care va ramane in vigoare cel putin inca un an. Ne asteptam la noi minime pe piata americana si, in general, pe bursele occidentale”, sustine Dan Rusu, analist sef BT Securities.

Anul va incepe cu scaderi

Cu toate acestea, Rusu nu crede ca pe piata romaneasca scaderile vor fi la fel de ample ca in trecut, astfel incat sa se atinga niveluri minime, insa considera ca se vor inregistra “corectii ample ale cresterilor din 2009. Sfatuim investitorii sa inceapa 2010 cu expunere minima, in asteptarea unor preturi mai bune pe parcursul anului”

Si Andrei Ciubotaru, senior broker Tradeville, crede ca in 2010 vor avea loc corectii ale cresterilor din 2009. “Cel mai realist scenariu pentru indicii BVB in debutul lui 2010 este sa porneasca o miscare descrescatoare, care va testa la un moment dat pe parcursul anului acelasi nivel minim atins de indici in luna martie 2009. Un trend de crestere sustenabila este posibil doar dupa testarea cu succes a pragului de suport stabilit in 2009”, afirma Andrei Ciubotaru.

Alti profesionisti vad lucrurile de pe o pozitie mai favorabila. “Contextul politic pare ca se stabilizeaza, economiile dezvoltate au lasat criza in urma si un scenariu optimist pentru 2010 este cel mai posibil. Totusi in acest moment revenirile economice ale tarilor dezvoltate sunt inca firave si este nevoie de timp pentru a se intra pe un trend clar de crestere”, este de parere Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest. El considera ca anul viitor poate avea doua jumatati total diferite. “Prima, in care economia sa atinga punctul minim si ultima, in care sa asistam la o recuperare rapida si la o imbunatatire a majoritatii indicatorilor economici”, considera Nicu Grigoras.

Sunt destule companii listate cu potential de crestere

Desi e posibil ca multe companii sa inregistreze, cel putin in prima parte a anului, corectii severe, profesionistii considera ca vor exista si destule companii care vor inregistra cresteri rezonabile in 2010.

“Chiar daca dinamica rezultatelor financiare este una negativa, scaderile de pret realizate de companiile listate pe tot parcursul anului 2009 au fost mult mai mari, lasand astfel mult potential de crestere pentru momentul in care criza va fi istorie”, afirma Nicu Grigoras.

Andrei Ciubotaru crede ca vedetele anului 2010 se vor alege din randul “companiilor care se bazeaza destul de putin (in termeni relativi) pe capital imprumutat si al celor care vor reusi in mod constant sa creeze cash-flow liber de obligatii”. El nu vede cu ochi buni companiile care se bazeaza in mod exagerat pe nivelul activelor financiare sau imobiliare si pe cele cu un grad ridicat de indatorare, raportat la capitalul propriu.

Analistii de la BT Securities cred ca actiunile care vor performa cel mai bine in perioada urmatoare sunt cele care nu au participat la cresterile puternice ale pietei in 2009. “Cateva exemple ar putea fi Banca Comerciala Carpatica, Transelectrica, Transgaz si Oltchim”, sustine Dan Rusu analist sef BT Securities. El este de parere ca si acele actiuni care au cazut in ultima vreme intr-un oarecare con de umbra, fiind complet ignorate de marea masa a investitorilor  - precum Siretul si Turism Felix prezinta “potential semnificativ de crestere” si ca, odata ce vor trece pe un trend de apreciere “vor deveni de interes, castigand si lichiditate.”

Acest articol nu contine recomandari de investitii

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii
Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul