top banner

UE ne scapa de comisionul de rambursare anticipata

06 Februarie 2008 | Autor: Alin Iacob

Directiva europeana adoptata recent de Parlamentul European aduce multe imbunatatiri pentru clientii bancilor. Una dintre cele mai importante, si care afecteaza direct nivelul costurilor creditarii, o reprezinta reducerea drastica si, in multe cazuri, chiar eliminarea comisionului de rambursare anticipata.
 
Adoptarea noii directive europene privind contractele de credit pentru consumatori reprezinta o sansa nesperata pentru clientii bancilor romanesti. In curand, contractele pline de clauze abuzive si de obligatii excesive in contul clientilor vor deveni amintire.
 
Costurile vor fi exprimate mult mai clar, iar formula de calcul a dobanzii anuale efective (DAE) va fi una uniforma pentru intreg spatiul european. Insa una dintre cele mai importante noutati o reprezinta “revolutia” care urmeaza sa se produca la nivelul comisionului de rambursare anticipata in cazul creditelor de nevoi personale fara ipoteca cu valori cuprinse intre 200 si 75.000 de euro.
 
In prezent, exista in Romania banci si produse de creditare unde nivelul comisionului de rambursare anticipata ajunge pana la 4% sau chiar 5% din suma ramasa de rambursat. Iar uneori este stabilita alaturi de acest procent si o suma minima, in cazul in care din calcul ar rezulta mai putin. “Piedica” este gandita de banci pentru a descuraja clientii sa apeleze la refinantare, atunci cand competitorii vin cu oferte mai ieftine si mai atractive.
 
Din momentul in care directiva europeana va deveni operationala – si de ce nu chiar si mai inainte, pentru ca este de sperat ca macar o parte a bancilor vor intelege sa se alinieze prevederilor acesteia in scurta vreme de la adoptarea ei – comisionul de rambursare anticipata se va reduce drastic sau chiar va disparea complet.
 
Directiva prevede foarte clar ca acest comision va mai putea fi perceput doar in cazul in care rambursarea anticipata va interveni intr-o perioada in care rata dobanzii aferente creditului este fixa! Acest caz este unul extrem de rar astazi pe piata romaneasca si, atunci cand exista - in general sub forma unei perioade promotionale limitate - este folosit mai mult din considerente de marketing, pentru atragerea clientilor.
 
In rest, in toate perioadele in care dobanda creditului este variabila, bancile nu vor mai putea impune clientilor obligatia de a plati comision de rambursare anticipata!
 
Mai mult, sunt stabilite restrictii importante pentru banci chiar si in cazul in care dobanda aferenta creditului este fixa. Textul directivei prevede ca nivelul comisionului nu poate depasi 1% din valoarea creditului rambursat anticipat, in cazul in care scadenta creditului este mai mare de un an, si 0,5% daca perioada pana la finalizarea normala a contractului de credit este mai mica de un an. In plus, statele membre – deci si Romania – vor putea stabili in legislatia proprie faptul ca o asemenea compensatie poate fi solicitata de banci doar daca suma rambursata anticipat depaseste un anumit nivel, care nu poate fi insa mai mare de 10.000 EUR pentru o perioada de 12 luni.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul