Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Bursa a recuperat aproape 30% in martie, dar fundamentele raman negative

Autor: Alina Branescu |

Publicat in: Investitii

 

Cateva actiuni importante listate la bursa de la Bucuresti s-au apreciat substantial in martie, in ansamblu bursa reusind in medie sa recupereze 28,3%, atat cat reprezinta efectiv cresterea celui mai reprezentativ indice bursier BET-XT. Cele mai ridicate aprecieri le-au inregistrat titlurile emise de companiile din sectorul financiar.
 
Titlurile emise de companiile din sectorul financiar (SIF-uri, BRD, Banca Transilvania) au crescut cel mai mult, dupa ce in 2008 si primele doua luni din 2009, au inregistrat cele mai agresive reduceri de pret. Astfel, indicele BET FI a recuperat 32%, in timp ce BRD si Banca Transilvania au castigat 54% si respectiv 23%.
 
Aceasta dinamica nu este surprinzatoare daca avem in vedere ca in 2008 si in primele doua luni din 2009 bursa din Bucuresti a inregistrat cea mai agresiva scadere a cotatiilor din randul pietelor din Europa Centrala si de Est, depasind chiar si piata de la Moscova.
 

Actiuni ieftine

 
Astfel, raportat la preturile de la sfarsitul lunii februarie si la rezultatele financiare preliminare pe 2008 comunicate de cele mai importante companii listate, bursa romaneasca a ajuns sa fie evaluata la un nivel agregat al indicatorului PER de 4. Cu alte cuvinte aceasta ar insemna ca societatile listate la BVB erau evaluate de piata la un nivel de patru ori mai mare decat profiturile inregistrate in 2008.
 
Pentru a avea o imagine completa asupra nivelului evaluarii bursei de la Bucuresti de la sfarsitul lunii februarie precizam ca valoarea multiplului Pret/Valoare contabila considerat pentru cele mai reprezentative companii era de 0.5. Ceea ce ne spune ca pretul de piata al companiilor romanesti reprezenta in ansamblu numai 50% din valoarea activelor contabile nete ale acestora, ceea ce ar reprezenta de fapt un fel de valoare de lichidare a acestora.
 
Cel putin la prima vedere BVB era (si este inca) o bursa foarte ieftina si in acest sens trebuie sa fie vazuta aprecierea cotatiilor din martie si din prima saptamana din aprilie. Exista insa cateva semne de intrebare concrete care ne fac sa privim cu prudenta cresterea sustinuta a cotatiilor din ultima vreme si sustenabilitatea acesteia pe termen mediu si lung.
 

Profituri mai mici in 2009

 
Cu alte cuvinte nu putem spune ca exista suficiente argumente pentru a socoti ca bursa se va inscrie pe un trend crescator de acum inainte si ca preturile actiunilor nu se vor intoarce spre exemplu inapoi la cotatiile de la sfarsitul lunii februarie care, foarte probabil, vor fi de referinta pentru raportarea performantei actiunilor in acest an.
 
In primul rand, scenariul de baza privind evolutia economiei in 2009 - care va fi reflectat si in bugetul rectificat pentru acest an - indica o recesiune, adica o crestere economica negativa care ar putea ajunge la 4%. Nivelul de incertitudine privind evolutia economiei in ansamblu, a unor sectoare economice si a unor companiii importante este foarte ridicat si, in general, se accepta ideea ca rezultatele financiare obtinute de companii in 2009 vor fi sensibil sub cele raportate in 2008.
 
In acest context, atunci cand vorbim de companiile listate la bursa, stirile ce vor veni in lunile aprilie si mai, iar apoi in iulie si august nu au cum sa fie bune. Rezultatele financiare pentru primul trimestru din 2009 si respectiv pentru primul semestru vor atrage atentia ca s-a produs un recul fata de 2008. Si atunci intrebarea care se pune este daca pretul actiunilor va reactiona in consecinta, adica daca va reveni pe un trend descendent.
 

BVB va urma evolutia de pe pietele de capital dezvoltate

 
Ca sa continue un trend ascendent trebuie sa fie indeplinite cateva conditii. Pe de o parte, chiar daca mai proaste, rezultatele financiare pentru 2009 ar trebui sa fie considerate ca fiind deja “incluse” in preturile actiunilor, caz in care nu ar trebui sa induca scaderi semnificative ale preturilor.
 
Dar aceasta ipoteza este greu digerabila pentru ca spre exemplu daca profitabilitatea agregata a companiilor de la BVB ar scadea cu 50%, atunci bursa romaneasca ar deveni evaluata la un indicator PER de 8 si aceasta raportat la preturile actiunilor de la sfarsitul lunii februarie.
 
Tara
Indice bursier
Variatie trimestru I 2009
 
Moneda locala (%)
EUR (%)
Romania
BET-XT
-18.96
-23.73
CEE zona
NTX
-
-14.73
Austria
ATX
-
-3.10
Austria
ATX Prime
-
-1.10
Croatia
CROBEX
-15.73
-16.96
Cehia
PX
-12.64
-12.64
Ungaria
BUX
-9.56
-9.56
Polonia
WIG
-11.72
-22.23
Polonia
WIG 20
-15.53
-25.58
Rusia
IRTS
9.14
14.26
Serbia
BELEX 15
-32.62
-36.17
Slovenia
SBI
-
-4.02
Germania
DAX
-
-15.08
Germania
TecDAX
-
-5.59
Europa
DJ Euro
-
-15.52

Ceea ce nu este deloc putin daca socotim ca bursa de la Bucuresti este concurata de alte piete de actiuni care sunt la randul lor ieftine si care in schimb sunt mai mari, mai lichide si mai transparente, deci mai atractive pentru investitorii straini.

Din acest punct de vedere un lucru este clar. Bursa de la Bucuresti va recupera si va aduce castiguri in masura in care pietele de capital dezvoltate isi vor reveni, iar investitorii vor redeveni optimisti cu privire la perspectivele companiilor listate pe aceste piete. O crestere a BVB nu va putea decat sa insoteasca o astfel de evolutie a pietelor dezvoltate si nu se va putea misca intr-un sens diferit de acestea.
 
Deocamdata se poate spune ca performanta negativa de 23,7% - in echivalent euro a indicelui BET XT in primele trei luni - este comparabila cu cea din Polonia, dar mai slaba decat bursa din Cehia (-12,6%) sau Germania (-15%) Oricum cumulat pe primul trimestru din 2009, in echivalent euro, doar bursa din Serbia a inregistrat o corectie mai substantiala a cotatiilor.
 
Pentru a detecta un trend sustenabil de recuperare a cotatiilor investitorii pot utiliza dinamica numarului de conturi active cumparatoare la BVB sau miscarile investitorilor straini persoane juridice, ce sunt informatii publice si usor accesibile pe site-ul BVB.
 
Si daca valoarea cumpararilor de titluri ale nerezidentilor persoane juridice o depaseste pe cea a vanzarilor timp de cateva luni consecutive, iar in cazul romanilor persoane fizice lucrurile stau exact invers, optimismul privind evolutia viitoare a bursei devine (cel putin partial) unul  fundamentat.  

Alte articole din Investitii

Investitii

Avertisment cu privire la criptomonede si de la autoritatile europene

Autoritatile europene de supraveghere (European Supervisory Authorities – ESAs) pentru instrumente financiare, banci si asigurari si pensii au emis o atentionare pan-europeana adresata consumatorilor referitoare la riscurile asociate cumpararii de monede virtuale. Unul dintre acestea este volatilitatea ridicata a preturilor acestor active. Citeste mai mult

Bursele se cutremura la nivel mondial. Simpla corectie sau semnele unei noi crize?

Bursele din intreaga lume au fost afectate luni si marti de corectii substantiale, urmand tendinta de scadere puternica de pe Wall-Street. Indicele Dow-Jones a scazut luni cu aproape 1.600 de puncte - cel mai mare declin din istorie in timpul unei zile de tranzactionare. Scaderi au fost remarcate in Asia si Europa, dar si la Bucuresti. Citeste mai mult

Opinii recente

de laurentiu nita

"Doresc sa iau legatura cu oricine in cadrul institutiei care ma poate ajuta referitor la stadiul creditului acordat la cumpararea unui produs de ..."

Facebook