Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Cardurile de calatorie RATB se pot reincarca online sau la bancomat

Autor: Alexandra Popa |

Publicat in: Carduri

 
Cardurile de calatorie RATB se pot reincarca online sau la bancomat Cardurile de calatorie RATB se pot reincarca online sau la bancomat

Posesorii de carduri de calatorie Activ emise de RATB pot sa le incarce online sau direct de la bancomatele BCR. Bucurestenii care folosesc transportul in comun ar putea sa-si reincarce acest card de calatorie, din 2010, si prin intermediul telefonului mobil sau direct in autobuz, prin plata cu cardul.

RATB a incheiat un parteneriat cu BCR ce permite incarcarea cardurilor de calatorie Activ prin intermediul propriilor bancomate, echipate cu tehnologie contactless. Pana la finalul anului, vor exista 40 de ATM-uri cu tehnologia necesara, numarul lor urmand sa ajunga la 200 la sfarsitul lui 2012.

Cum se face plata la bancomat?

Bancomatele permit realizarea operatiunii prin simpla apropiere a cardului Activ de un dispozitiv special, amplasat sub ecranul ATM-ului. Ulterior, clientul trebuie sa introduca cardul bancar in ATM, ca in cazul oricarei operatiuni si sa urmeze indicatiile din meniul care apare pe ecran.

Reincarcarea la ATM se face in timp real si nu presupune plata unui comision suplimentar, inclusiv in cazul calatorilor care utilizeaza carduri bancare emise de alte banci.

"Speram sa convingem cat mai multi oameni sa foloseasca mai mult cardurile ca mijloc de plata universal, inclocuind astfel numerarul”, a declarat Martin Skopek, vicepresedintele de retail al BCR.

Procedura de reincarcare online

Din septembrie, cardurile Activ nominale pot fi incarcate si online, de pe site-ul RATB, utilizand orice card bancar MasterCard sau Visa. Sumele transferate vor putea fi insa utilizate pentru plata calatoriei de abia a doua zi.

“Aceasta restrictie este data de necesitatea transferului informatiei privind incarcarea cardului pe cititoarele aflate in mijloacele de transport in comun. Acest lucru se face doar in finalul fiecarei zile, in depouri", a precizat pentru Conso.ro Tudor Popescu, directorul de software al UTI Systems, furnizorul tehnologiei de plata pentru RATB.


Pentru a putea incarca online cardul, clientii trebuie sa isi faca un cont individual, care va oferi informatii inclusiv despre soldul existent pe card sau ultima calatorie pe care posesorul a efectuat-o.

Un cont poate avea aditionat insa numai un singur card Activ. Spre exemplu, daca un parinte doreste sa incarce si abonamentele copiilor, va trebui sa creeze cate un cont separat, cu adrese de email diferite, pentru fiecare dintre acestia.

In cazul in care cardul Activ are functie de portofel electronic si nu de abonament, suma minima ca poate fi incarcata este de 2,5 lei, iar suma maxima de 50 lei.

De la lansare si pana in prezent, au fost realizate operatiuni on-line de incarcare a cardului in valoare totala de aproape 8.000 lei, in conditiile in care serviciul nu a fost deloc promovat.

Din 2010, plata cu cardul BCR direct in autobuz

In a doua jumatate a anului viitor, RATB si BCR vor emite un card bancar co-branded, cu tehnologie contactless, care va permite plata calatorie direct in autobuz.

Noul card va fi emis sub sigla Visa si va putea fi utilizat si pentru retragerea de numerar la ATM-uri sau pentru realizarea de plati la comercianti. Cardul va fi dotat cu cip, oferind protectie suplimentara fata de banda magnetica, dar si posibilitatea de a stoca informatii cu privire la abonamentele sau ofertele speciale ale RATB.

In conditiile in care biletele de hartie vor fi eliminate in cel mai scurt timp posibil, RATB pregateste pentru anul viitor si posibilitatea de incarcare a cardului Activ prin intermediul telefonului mobil.

“Am trimis intentia noastra catre operatorii de telefonie mobila si acum asteptam sa vedem cat de receptivi vor fi si acestia”, a precizat Gheorghe Aron, directorul general al RATB.

In prezent, au fost emise pentru 800.000 de carduri Activ. Reincarcarea lor se facea pana acum doar la chioscurile de abonamente RATB. In tara, doar in Timisoara mai exista in prezent un proiect similar de inlocuire a biletelor de hartie cu carduri reincarcabile.

Alte articole din Carduri

Carduri

Piata unica digitala stimuleaza comertul online transfrontalier. Cum putem face plati?

Comertul electronic transfrontalier va lua amploare in urma acordului politic la care au ajuns recent Parlamentul European, Consiliul si Comisia de a pune capat geoblocarii nejustificate pentru consumatorii care doresc sa achizitioneze produse sau servicii online in interiorul UE. Citeste mai mult

Ce prefera europenii: cash sau card?

Platile in numerar nu par a fi in pericol in Europa. Mai mult, europenii sunt atat de atasati de cash incat un sfert dintre ei sustin ca isi retrag o parte din bani din banca pentru a ii tine acasa. Datele reies dintr-un studiu publicat de Banca Centrala Europeana (BCE). Citeste mai mult

Opinii recente

de Florin Stefan

"Neserioasa banca! Prima banca care comisioneaza incasarea salariului, desi isi fac publicitate ca nu au nici un cost. "

Facebook