Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Protectia clientilor bancari devine prioritate prezidentiala in SUA

Autor: Alexandra Popa |

Publicat in: Carduri

 

Protejarea intereselor posesorilor de carduri de credit din SUA a trecut pe agenda de lucru a presedintelui Barack Obama. Acesta si-a exprimat dorinta clara de a impune o lege prin care conditiile de acordare a cardurilor sa fie transparentizate, iar clientii sa nu se mai trezeasca cu majorari de costuri peste noapte.


Caracteristicile cardurilor de credit au intrat in atentia presedintelui SUA, Barack Obama. Acesta este hotarat sa intareasca reglementarile deja existente (si destul de stricte), in vederea oferirii unei protectii mai bune posesorilor de carduri.

Obama a declarat, conform yahoo.com, ca este hotarat sa introduca o lege care va elimina textul scris cu font mic din contracte, cresterile bruste ale dobanzii si comisioanele care dau dureri de cap milioanelor de americani care au un card de credit.

Conform statisticilor, 80% dintre cetatenii SUA au cel putin un card de credit, acesta fiind considerat ca o sursa virtuala de lichiditate.

Obama defineste principiile viitoarelor reglementari"Zilele in care erau posibile majorari de dobanda in orice conditii si se puteau introduce comisioane-capcana trebuie sa inceteze", a declarat presedintele Obama.


Principala preocupare este gasirea unor modalitati de a proteja consumatorii, in special in conditiile unei recesiuni severe, fara insa a trece dintr-o extrema in alta.

Astfel, se are in vedere elaborarea unui set de legi care sa nu ingreuneze accesul populatiei la imprumuturi sau sa diminueze posibilitatea bancilor de a oferi finantare, dar sa aduca o reglementare mai stricta in privinta protectiei consumatorilor.


Obama a subliniat principalele directii pe care viitoarea lege ar trebui sa le urmeze, printre care se numara:

•    interzicerea majorarii nejustificate a dobanzii;

•    obligatia companiilor emitente de a redacta contractele intr-un limbaj cat mai simplu si fara caractere de dimensiuni reduse;

•    posibilitatea clientilor de a putea compara diferitele oferte de carduri;

•    penalizari mai mari pentru cei care incalca reglementarile.

O alta posibilitate adusa in discutie de presedinte este ca solicitantilor de carduri de credit sa li se poata oferi initial un produs standard ca si optiune de baza.

Emitentii de carduri stramba din nasReprezentantii institutiilor de credit care emit carduri pe teritoriul SUA nu au contestat fatis afirmatiile presedintelui Obama. Totusi, unii au sugerat ideea ca noile propuneri ale presedintelui nu sunt cu mult diferite fata de reglementarile aprobate de Federal Reserve (FED), banca centrala a SUA, anul trecut.

In decembrie 2008, FED a aprobat un set de acte propuse de doua organizatii nationale, cu rolul de a intari reglementarile deja existente in cazul posesorilor de carduri de credit.

Pentru elaborarea acestor regulamente au fost luat in considerare sondaje de piata si au fost analizate peste 60.000 de comentarii facute de consumatori.

"Reglementarile revizuite reprezinta cea mai completa reforma adoptata vreodata de conducerea FED in cazul cardurilor de credit", preciza la momentul respectiv Ben Bernanke, guvernatorul FED. Acestea urmeaza sa intre in vigoare la 1 iulie 2010.

Alte articole din Carduri

Carduri

Cum sa te feresti de infractori cand retragi bani de la bancomat?

Posesorii de carduri din Romania utilizeaza in continuare excesiv operatiunea de retragere de numerar de la bancomat, fapt care le-a dat idei si infractorilor. Acestia au inventat numeroase dispozitive cu ajutorul carora pot copia datele cardurilor sau afla PIN-ul. Politia Romana prezinta cateva astfel de dispozitive. Citeste mai mult

Piata unica digitala stimuleaza comertul online transfrontalier. Cum putem face plati?

Comertul electronic transfrontalier va lua amploare in urma acordului politic la care au ajuns recent Parlamentul European, Consiliul si Comisia de a pune capat geoblocarii nejustificate pentru consumatorii care doresc sa achizitioneze produse sau servicii online in interiorul UE. Citeste mai mult

Opinii recente

de Patricia Radulescu

"Din seria cum sa platesti TU banca pentru un produs de economisire a propriilor bani. Un produs foarte prost gestionat, dezamagitor cu totul. ..."

Facebook