Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Bancile scad dobanda la depozite mai rapid decat la credite

Autor: Alexandra Popa |

Publicat in: Depozite

 

Dupa ce la inceputul anului, bancile au crescut intr-o veselie dobanzile la depozite, in prezent, ele taie masiv din randamentele oferite. Mai discret sau mai la vedere, dobanzile au fost reduse cu pana la 4 puncte procentuale. Reducerea nu s-a transmis integral si la credite, unde unele banci chiar au majorat costurile.

In prezent, cele mai mari dobanzi oferite la depozitele in lei nu trec de 13% - 14%, in conditiile in care, la inceputul anului, in piata existau si dobanzi standard de 20%.

Cum foamea de bani s-a mai potolit iar presiunea pe scaderea dobanzilor la credite este din ce in ce mai mare, nici bancile nu mai pot tine sus randamentele oferite populatiei si firmelor la depozite.

 "Cum sa scadem costul la credite cand noi atragem bani din piata cu dobanzi uriase la depozite?" isi motivau la unison bancherii conditiile neavantajoase la imprumuturi.

La aceasta tendinta au contribuit si deciziile BNR. Reducerea dobanzii de politica monetara si eliberarea de lichiditati, ca urmare a scaderi rezervelor minime obligatorii, au lasat bancile mult mai putin interesate de atragerea de depozite.

Reduceri mici si dese

Daca unele banci au fost mai hotarate si au taiat dintr-odata cateva puncte procentuale din dobanzile la depozite, altele au preferat pasii mici.

Campioana la acest capitol este Banca Transilvania. Incepand din martie, banca a operat aproximativ 11 reduceri succesive de dobanda, cand la lei, cand la euro, fara insa ca vreuna sa duca la diminuari mai mari de 0,25 - 0,5 puncte procentuale.

Daca in februarie, randamentul oferit de banca ajungea la 13,75% la lei si 7,5% la euro, in cazul depozitelor clasice, acum rata dobanzii este de cel mult 11,5% la lei si 4,25% la euro. Aceeasi politica au adoptat-o si Alpha Bank, ING Bank, OTP Bank sau Banca Carpatica. Dobanzile au scazut, in urma reducerilor succesive, cu 3 - 4 puncte procentuale in medie, in functie de tipul depozitului, scadenta si valuta.

Banca Romaneasca, Piraeus Bank, UniCredit Tiriac Bank sau BCR au redus dobanzile cu cate 1,5 - 2 puncte procentuale deodata. Alte banci au fost mai drastice. Credit Europe Bank a taiat in urma cu cateva zile 3,5 puncte procentuale dintr-un foc.
 

 Scaderile la credite, mult mai timide

Chiar daca BNR a redus rezervele minime obligatorii, atat pentru lei cat si pentru euro, bancile nu au asimilat decat partial aceast beneficiu. Din datele disponibile pe Conso.ro, niciuna nu a scazut marjele aplicate peste indicatorii Euribor sau Robor, marje care, cel putin teoretic ar fi reflectat in trecut si acest cost inalt al rezervelor.

Reducerile de costuri, acolo unde au existat, au presupus fie actualizarea semestriala a indicatorilor, fie scaderea dobanzilor fixe, numai pentru o parte din oferta de credite.

BCR a decis la inceputul lunii scaderea dobanzilor la depozitele in lei si euro cu pana la 1,75 puncte procentuale, dupa ce, in urma cu numai doua saptamani mai taiase jumatate de procent. In ceea ce priveste creditele, banca a decis sa scada dobanzile numai pentru imprumuturile de nevoi personale fara garantii, si numai in cazul variantei in lei.

In aceeasi situatie se afla si UniCredit Tiriac Bank, care a redus dobanda doar pentru creditele de consum la lei. Pentru restul imprumuturilor, rata dobanzii a coborat ca urmare a actualizarii la noile valori ale Robor si Euribor.

Raiffeisen Bank a redus cu 1 punct procentual dobanda fixa in cazul creditelor de consum in lei. Acest lucru s-a produs insa in contextul actualizarii costurilor dupa indicii Robor sau Euribor, care impuneau o reducere mult mai mare a dobanzii. Banca a profitat de acest aspect si a mai marit marja de dobanda la creditele de consum cu pana la 1,5 puncte procentuale.

Banca Transilvania si-a ajustat dobanda de referinta, in lei si euro, cu 2,5 puncte procentuale. Aceasta este utilizata pentru stabilirea costului la creditele de nevoi personale, auto si imobiliare.

 

Alte articole din Depozite

Depozite

BNR, codasa in Europa la educatie financiara

EBA a realizat un raport cu privire la educatia financiara, care are la baza initiativele in domeniu adoptate de autoritatile nationale de supraveghere din 24 de state membre. Autoritatile competente din celelalte patru state, printre care si Romania, lipsesc de pe lista celor care au desfasurat activitati pentru imbunatatirea educatiei financiare. Citeste mai mult

De ce nu cresc dobanzile la depozite?

Indicatorul Robor la 3 luni, in functie de care se actualizeaza dobanzile la credite, isi reia cresterea dupa o perioada de aproximativ doua luni de acalmie, si nu da semne sa se opreasca prea curand. In aceste conditii, dobanzile la creditele in derulare vor creste cu siguranta, in timp ce deponentii se vad tot mai pagubiti. Citeste mai mult

Opinii recente

de Angela Ilis

"Desi mi-am platit toate datoriile catre ei, insista sa-mi tina conturile deschise. Nu scrie nicaieri procedura de inchidere, iar cineva ti-o va spune ..."

Facebook