Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Alimentele decid inca o data soarta inflatiei

Autor: Marius Serban |

Publicat in: Banii & economia

 

Dupa ce in ultimii ani, inflatia cunoscut o tendinta de scadere in noile state ale UE, recent tendinta s-a inversat, inclusiv in Romania. Un raport realizat de Erste Bank arata ca la noi acest fenomen este cauzat in principal de scumpirea produselor alimenare. In 2006, insa, aceste produse au avut principalul merit pentru reducerea inflatiei.
 
Evolutia recenta a preturilor a surprins intreaga Europa. In zona euro, inflatia a urcat la 2,6% in luna octombrie (in termeni anuali), fata de 1,7% in august. O situatie similara s-a produs si in Europa Centrala si de Est, unde preturile au avansat ceva mai mult, in special in Romania si Ungaria. In plus, problemele sunt departe de a se sfarsi deoarece se estimeaza ca inflatia in zona euro va urca spre nivelul de 3%.
 
Analistii de la Erste Bank apreciaza ca, la nivel regional, rolul principal in acest scenariu il joaca pretul petrolului. De la 60 dolari/barilul in prima jumatate a acestui an, cotatiile au crescut la 80 dolari in octombrie si la 90 dolari in noiembrie. Pretul mai ridicat al petrolului s-a transmis apoi in costul carburantilor, majorand costurile cu transportul cu aproape 3 puncte procentuale. Si avand in vedere ca ponderea acestor costuri in cosul de consum este de 10-15%, pretul petrolului explica cresterea inflatiei din ultima perioada cu 0,3-0,4%.
 
Evolutia inflatiei in Europa Centrala si de EstCel de-al doilea factor inflationist il reprezinta preturile la produsele alimentare, care au afectat cel mai mult tarile din Europa Centrala si de Est. Aici, scumpirile au fost de 6-12% in ultimele 12 luni, fata de numai 3,9% in zona euro. Totodata, ponderea mai mare in cosul de consum a acestor produse a facut ca inflatia sa creasca mai rapid. Dupa acest criteriu, Romania are cea mai mare pondere – de 36% - in timp ce restul tarilor din Europa Centrala si de Est – au o pondere de 17-20%. Din acest motiv, scumpirea produselor alimentare a avut un impact mai mare la noi asupra inflatiei agregate, efecul fiind estimat la aproape 3 puncte procentuale. Cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat la paine si cereale (+11,8%), uleiuri (+26,2%), fructe (+17,3%) si legume (+30,9%).
 
Merita semnalat insa ca, in 2006, cand BNR a repurtat marele succes impotriva inflatiei, produsele alimentare au fost arma ascunsa. Aceste preturi s-au majorat cu numai 1% pe parcursul anului. Iar, cum ponderea lor in cosul de consum este semnificativa, ele au facut posibila reducerea inflatiei la 4,87% in 2006. Interesant este ca produsele alimentare - cum ar fi legumele, fructele, ouale - sunt incluse de BNR in categoria preturilor volatile, pe care nu le poate controla. Dar, tocmai acestea decid in fiecare an soarta inflatiei si in ce masura banca centrala isi atinge obiectivul sau fundamental – stabilitatea preturilor.

Alte articole din Banii & economia

Banii & economia

Referendumul din Italia a tulburat pietele financiare

Moneda europeana a suferit o depreciere semnificativa in fata principalelor valute ale lumii ca urmare a rezultatului referendumului din Italia. In prima faza, euro a cazut la minimul ultimelor 21 de luni in fata dolarului american, insa ulterior a mai recuperat din pierdere. Citeste mai mult

Romanii economisesc, insa mai putin decat vecinii

Romanii continua sa economiseasca in banci, in ciuda dobanzilor foate mici acordate de banci, insa mai putin decat vecinii lor. Potrivit unui studiu realizat de Erste Bank, romanii reusesc sa puna deoparte doar 46 de euro lunar, in medie, de aproape cinci ori mai putin decat un austriac, care depune lunar 216 euro. Citeste mai mult

Opinii recente

de Monica Dit

"Am incheiat un contract de economisire-creditare acum 5 ani, fiind convinsa de care functionara de la Raiffeisen ca este cel mai bun plan ..."

Facebook