top banner

Optimismul investitorilor duce cursul in jos

06 Aprilie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Cursul euro-leu a intrat pe un trend puternic descrescator, reducandu-se de la 4,30 pana la 4,15 in prezent. In timp ce unii analisti cred ca este doar un simplu foc de paie, altii considera ca noul nivel de curs este sustenabil. Toti sunt de acord insa ca vom asista la o apreciere graduala pana la finele anului.

Oricat de mare ar fi optimismul investitorilor si al analistilor, acestia nu prevad o scadere a cursului sub 4 lei pentru un euro anul acesta, ba chiar unii vad o revenire in scurt timp la 4,3. 

Unde se va stabiliza cursul?

 
"Inainte de a ne intoarce la o stabilitate a pietelor financiare vom vedea astfel de miscari. Volatilitatea cursului este un lucru normal", considera Radu Craciun, director de investiti la Eureko.
 
El nu crede ca nivelul de 4,15 lei pentru un euro este fundamentat, ci doar alimentat de un val de optimism care nu se va mentine decat pe termen scurt.
 
"Eu raman la parerea ca este o apreciere temporara si ne vom intoarce la un curs euro-leu de 4,25 - 4,30", a concluzionat Craciun. Aceasta este insa cea mai pesimista previziune.
 
Un nivel de 4,10 sau chiar 4 lei pentru un euro la finalul anului sunt mult mai intalnite in randul analistilor pietei.
 
"Daca guvernul reuseste sa isi mentina promisiunile fata de FMI atunci aprecierea va continua", considera Dragos Cabat, managing partener la Financial View, care vede o tendinta sustinuta pana la un nivel de 4 lei pentru un euro la finalul anului si un prag de 3,8 in 2010.
 
"Era normal ca cursul sa iasa din banda de 4,2 - 4,3 lei pentru un euro si sa intre in banda 4,1 - 4,2", precizeaza Dragos Cabat, aducand in discutie ajutorul primit de Romania.
 
Cabat considera ca nivelul actual este cel fundamentat, in timp ce deprecierea leului pana la pragul de 4,3 era artificiala.
 

Tendinta va fi de scadere

 
"Cursul va evolua intre 4 lei si 4,3 lei pentru un euro pe parcursul lui 2009", crede si Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank. Pentru finalul anului este insa mai optimist si anticipeaza mentinerea tendintei generale de scadere a cotatiilor si un curs de 4,10 lei pentru un euro.
 
"S-ar putea, dupa evolutiile din zilele acestea sa scadem previziunea chiar spre 4, dar nu mai putin de acest nivel", a mai mentionat Dumitru.
 
Dupa ce aproape doua luni, cursul euro-leu s-a mentinut in jurul valorii de 4,30, negocierea acordului cu FMI a adus, conform previziunilor, o imbunatatire a perceptiei investitorilor fata de tara noastra si o sustinere a leului.
 
Aceasta este amplificata si de o tendinta de apreciere la nivel global a pietelor financiare, atat in ceea ce priveste monedele emergente, cat si bursele internationale, pe fondul unui val de optimism generalizat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta