Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Cursul de schimb va fi mai stabil dupa semnarea acordului cu FMI

Autor: Alexandra Popa |

Publicat in: Valute

 

In ultimele doua luni, cursul euro-leu a ramas aproape constant in jurul nivelului de 4,30. Conform analistilor, situatia se va mentine aproape neschimbata in urmatoarele luni. Chiar si un acord cu FMI nu ar aduce o scadere majora a cursului si de durata, dar cu siguranta va ajuta leul sa faca mai usor fata presiunilor de depreciere.
 
Mentinerea cursului la nivelul de 4,3 lei pentru un euro s-a datorat in principal interventiilor bancii centrale, in conditiile in care lichiditatea din piata a atins niveluri foarte scazute.
 

De ce sta euro la 4,3 lei?

 
"Au fost o serie de interventii ale bancii centrale care au impiedicat o crestere a cursului mai importanta de 4,28", a precizat Radu Craciun, director de investitii la Eureko. "De asemenea, volumele mici tranzactionate pe piata valutara interbancara au facilitat aceasta pozitie a bancii centrale", a mai adaugat acesta.
 
Conform analistilor bancari, lichiditatea scazuta din piata a fost provocata chiar de catre banca centrala, in dorinta de a tine in frau o posibila depreciere majora a leului.
 
"Stabilizarea cursului in jurul nivelului de 4,3 se datoreaza in special politicii Bancii Nationale care a mentinut conditii restrictive de lichiditate pentru a descuraja deschiderea unor pozitii scurte pe leu, precum si prin interventii indirecte pe piata valutara, altfel leul s-ar fi putut deprecia si mai mult", a precizat Melania Hancila, economist-sef la Volksbank.
 

O posibila apreciere de scurta durata  

 
Analistii nu sunt insa foarte optimisti in previziuni. Chiar in conditiile in care Romania ar accesa un pachet financiar de la Uniunea Europeana si FMI, acest lucru nu ar ajuta multa vreme leul, slabit de perceptia negativa a investitorilor, dar si de incertitudinile in piata.
 
"In cazul concretizarii acordului cu FMI, influenta asupra cursului va fi de ordinul a cateva zile, apoi va reveni la trendul initial", a precizat Radu Craciun, dand ca exemplu Ungaria.
 
In octombrie anul trecut, Ungaria a obtinut de la Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala un ajutor total de 20 miliarde euro.
 
Forintul unguresc, care pierduse din iulie peste 26% a inregistrat o usoara revenire. Cursul a scazut de la 285 forinti pentru un euro la aproximativ 265 , nivel la care s-a mentinut pana la mjlocul lunii ianuarie 2009.
 
De atunci, moneda ungureasca a mai pierdut aproape 20%, cursul atingand un maxim de 316 forinti pentru un euro.
 
"Pentru moment, presiunile raman de depreciere. Insa, un pachet financiar (n.r. - cu organismele internationale) poate aduce o crestere a increderii in economia romaneasca si imbunatatirea perceptiei fata de leu, care poate insemna cel putin o stabilizare a monedei nationale, daca nu chiar o usoara apreciere", a mentionat si Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank.
 
Pe de alta parte, reprezentantul Volksbank considera ca un acord ar putea sa aiba influente pozitive mai putenice asupra monedei nationale, deoarece ar putea reda increderea investitorilor straini in economia romaneasca.
 
Intr-un asemenea scenariu, "s-ar majora intrarile in valuta ceea ce ar detemina o schimbare de trend si cursul si-ar putea reveni treptat in lunile urmatoare inspre 4,10", este de parere Melania Hancila.

Alte articole din Valute

Valute

Robor-ul si dolarul, in crestere continua

Pietele financiare interne sunt, din nou, puse sub presiune. Dobanzile continua sa creasca, astfel incat indicele Robor la 3 luni a atins un nou maxim al ultimilor patru ani si jumatate. In acelasi timp, moneda americana continua sa se aprecieze in raport cu leul, pe fondul unei evolutii similare fata de euro pe plan extern. Citeste mai mult

Cum vor evolua cursul, dobanzile si veniturile in anul care urmeaza?

Cursul de schimb va depasi 4,74 lei/euro in urmatoarele 12 luni, iar Robor la 3 luni va urca la aproximativ 3,2%, estimeaza analistii CFA Romania. Totodata, acestia sustin in numar tot mai mare ca veniturile personale vor scadea in anul care urmeaza. Citeste mai mult

Opinii recente

de Dinca Adrian

"Am avut o experienta de cosmar la Banca transilvania, incompetenta si neatentia au fost de vina,Am vandut o casa si banii nu nu ..."

Facebook