Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Parlamentul European insista ca migrarea catre SEPA sa se finalizeze in 2012

Autor: Alexandra Popa |

Publicat in: Plati

 

Parlamentul European si-a reiterat solicitarea catre Comisia Europeana in vederea adoptarii unui termen limita, care sa nu depaseasca 31 decembrie 2012, pana la care toate platile in euro in cadrul Uniunii sa se realizeze folosindu-se standardele SEPA (Single European Payment Area).

Si in urma cu un an, mai precis in martie 2009, Parlamentul European a facut o solicitare similara catre Comisia Europeana in vederea impunerii unei date limite pana la care toate institutiile de plata din spatiul UE trebuie sa migreze la standardele SEPA. Comisia nu a adoptat insa niciun termen limita.

Parlamentul “regreta faptul ca, din momentul adoptarii rezolutiei din 12 martie 2009 referitoare la implementarea SEPA, aproape nu s-au inregistrat progrese in ceea ce priveste chestiunile mentionate in aceasta si solicita implicarea tuturor partilor interesate in vederea promovarii SEPA”, se arata in rezolutia adoptata anul acesta.

Migrarea se face mai lent decat era previzionat

Rezolutia Parlamentului a venit intrucat migrarea catre instrumentele SEPA treneaza. In august 2009, numai 4,5% din totalul tranzactiilor in euro au avut la baza formatul SEPA, iar termenul impus pentru atingerea unei mase critice, sfarsitul lui 2010, nu mai este realist. In momentul de fata acest procent a crecut usor, la 6,2%

“SEPA nu este in impas dar trece printr-o perioada mai dificila”, a precizat Mirela Palade, director general la Transfond, procesatorul care realizeaza sistemul de decontare in euro in Romania.

Printre explicatiile aduse pentru slaba penetrare a standardelor SEPA in piata se numara atat criza financiara, care a limitat investitiile institutiilor de plata, dar si dificultatea cu care poate fi schimbat comportamentul consumatorului.

“Este foarte greu de convins consumatorul sa treaca pe un alt instrument de plata decat cel cu care s-a obisnuit”, a mai precizat Palade, mai ales in conditiile in care efectele pozitive ale SEPA, precum servicii mai ieftine pentru consumatori, nu sunt vizibile imediat ci in timp.

Romania merge in ritm cu Uniunea Europeana

In Romania, 20 de banci autohtone si 5 sucursale ale unor banci straine au adoptat deja standardele SEPA pentru transferul de credit.

Pentru 2009, ponderea platilor in euro pentru care s-au folosit standardele SEPA a fost de putin sub 6%, deci aproape de media europeana.

Totusi, pentru a atinge o masa critica in Romania, cel putin 80% din bancile active trebuie sa adere la standardele SEPA, iar minim 90% din totalul platilor in euro trebuie sa se faca tot prin acest proces.

Pe 21 aprilie va avea loc o noua intrunire a Forumului National SEPA, initiat de Asociatia Romana a Bancilor, pentru a se lua in discutie modul de implementare a programului in Romania.

Ce este SEPA?

SEPA este un set de reguli care vizeaza standardizarea transferurilor realizate in euro, la nivelul Uniunii Europene. Indiferent daca transferul are loc la nivel national sau comunitar, comisionul suportat de client va fi acelasi.

SEPA s-a concretizat in adoptarea codurilor unice IBAN, precum si a codurilor unice ale bancilor, BIC. De asemenea, acest proiect impune adoptarea standardelor EMV, respectiv emiterea si citirea cardurilor cu cip.

La nivel national, tehnologia cu cip a fost preluata la aproape 26% dintre cardurile emise, la 80% dintre POS-urile instalate la comercianti si la 98% dintre ATM-uri.

In Romania, implementarea SEPA se face si prin intermediul procesatorului Transfond, care pune la punct un mecanism ce permite efectuarea platilor in euro pe teritoriul Romaniei si catre alte state ale Uniunii Europene.

Alte articole din Plati

Plati

Se face lumina in impozitarea veniturilor independente!

Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente vor depune, incepand din acest an, o singura declaratie pentru impozitul pe venit si contributii sociale. Aceasta inlocuieste 7 formulare, se depune o data pe an, iar termenul de plata este tot anual. Pentru anumite activitati, insa, se mentine sistemul de retinere la sursa. Citeste mai mult

Western Union: Romania, in continuare o tara de tranzactii preponderent cash

Romania este in continuare o tara de tranzactii preponderent cash, intrucat clientii, utilizatori de carduri, merg la ATM in procent foarte mare pentru a retrage bani. Cu toate acestea, se observa o schimbare de comportament a consumatorilor spre digital, desi nu foarte rapida, potrivit reprezentantilor Western Union Romania. Citeste mai mult

Opinii recente

de Florin Stefan

"Neserioasa banca! Prima banca care comisioneaza incasarea salariului, desi isi fac publicitate ca nu au nici un cost. "

Facebook