top banner

Parlamentul European insista ca migrarea catre SEPA sa se finalizeze in 2012

16 Martie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Parlamentul European si-a reiterat solicitarea catre Comisia Europeana in vederea adoptarii unui termen limita, care sa nu depaseasca 31 decembrie 2012, pana la care toate platile in euro in cadrul Uniunii sa se realizeze folosindu-se standardele SEPA (Single European Payment Area).

Si in urma cu un an, mai precis in martie 2009, Parlamentul European a facut o solicitare similara catre Comisia Europeana in vederea impunerii unei date limite pana la care toate institutiile de plata din spatiul UE trebuie sa migreze la standardele SEPA. Comisia nu a adoptat insa niciun termen limita.

Parlamentul “regreta faptul ca, din momentul adoptarii rezolutiei din 12 martie 2009 referitoare la implementarea SEPA, aproape nu s-au inregistrat progrese in ceea ce priveste chestiunile mentionate in aceasta si solicita implicarea tuturor partilor interesate in vederea promovarii SEPA”, se arata in rezolutia adoptata anul acesta.

Migrarea se face mai lent decat era previzionat

Rezolutia Parlamentului a venit intrucat migrarea catre instrumentele SEPA treneaza. In august 2009, numai 4,5% din totalul tranzactiilor in euro au avut la baza formatul SEPA, iar termenul impus pentru atingerea unei mase critice, sfarsitul lui 2010, nu mai este realist. In momentul de fata acest procent a crecut usor, la 6,2%

“SEPA nu este in impas dar trece printr-o perioada mai dificila”, a precizat Mirela Palade, director general la Transfond, procesatorul care realizeaza sistemul de decontare in euro in Romania.

Printre explicatiile aduse pentru slaba penetrare a standardelor SEPA in piata se numara atat criza financiara, care a limitat investitiile institutiilor de plata, dar si dificultatea cu care poate fi schimbat comportamentul consumatorului.

“Este foarte greu de convins consumatorul sa treaca pe un alt instrument de plata decat cel cu care s-a obisnuit”, a mai precizat Palade, mai ales in conditiile in care efectele pozitive ale SEPA, precum servicii mai ieftine pentru consumatori, nu sunt vizibile imediat ci in timp.

Romania merge in ritm cu Uniunea Europeana

In Romania, 20 de banci autohtone si 5 sucursale ale unor banci straine au adoptat deja standardele SEPA pentru transferul de credit.

Pentru 2009, ponderea platilor in euro pentru care s-au folosit standardele SEPA a fost de putin sub 6%, deci aproape de media europeana.

Totusi, pentru a atinge o masa critica in Romania, cel putin 80% din bancile active trebuie sa adere la standardele SEPA, iar minim 90% din totalul platilor in euro trebuie sa se faca tot prin acest proces.

Pe 21 aprilie va avea loc o noua intrunire a Forumului National SEPA, initiat de Asociatia Romana a Bancilor, pentru a se lua in discutie modul de implementare a programului in Romania.

Ce este SEPA?

SEPA este un set de reguli care vizeaza standardizarea transferurilor realizate in euro, la nivelul Uniunii Europene. Indiferent daca transferul are loc la nivel national sau comunitar, comisionul suportat de client va fi acelasi.

SEPA s-a concretizat in adoptarea codurilor unice IBAN, precum si a codurilor unice ale bancilor, BIC. De asemenea, acest proiect impune adoptarea standardelor EMV, respectiv emiterea si citirea cardurilor cu cip.

La nivel national, tehnologia cu cip a fost preluata la aproape 26% dintre cardurile emise, la 80% dintre POS-urile instalate la comercianti si la 98% dintre ATM-uri.

In Romania, implementarea SEPA se face si prin intermediul procesatorului Transfond, care pune la punct un mecanism ce permite efectuarea platilor in euro pe teritoriul Romaniei si catre alte state ale Uniunii Europene.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

06 Aug 2020 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul