top banner

Depozitele in valuta si-au terminat bateriile

21 Octombrie 2008 | Autor: Adriana Staicu

Persoanele care au economisit in euro in ultimul an au castigat de doua ori mai mult decat cele care au preferat moneda nationala, ca urmare a deprecierii leului. In perioada urmatoare, depozitele in valuta intra insa intr-o zona periculoasa, deoarece cursul de schimb nu prea mai are unde sa creasca pentru a genera randamente ridicate.
 
Deprecierea abrupta a monedei nationale a adus din nou in atentia populatiei alternativa economiilor in valuta.
 
In perioada septembrie 2007-septembrie 2008, cursul euro-leu s-a majorat cu peste 15%. Astfel, cei care au constituit un depozit in valuta in aceasta perioada au inregistrat randamente de aproape 20% (exprimate in lei). In schimb, un depozit in moneda nationala a oferit castiguri de doua ori mai mici.
 
Aceste evolutii au facut ca tot mai multe persoane sa se indrepte spre economisirea in valuta. Potrivit datelor BNR, depozitele in valuta constituite de populatie se ridicau la 13,5 miliarde euro in august 2008, cu aproape 35% mai mult decat in urma cu 12 luni.
 
Economiile in lei au avansat intr-un ritm similar, insa, inainte ca leul sa se deprecize, ele aveau o dinamica mult mai inalta decat depozitele in valuta.
 

Cursul valutar nu mai poate sustine randamentele in valuta

 
In perioada urmatoare, economisirea in valuta nu are insa perspective prea favorabile. Obtinerea unor castiguri ridicate depinde de masura in care leul va continua sa se deprecieze.
 
Si trebuie spus ca in prezent, cursul de schimb si-a cam atins limita sperioara. Acest lucru este sustinut de faptul ca BNR a intervenit pentru a stopa deprecierea cursului dincolo de pragul de 4 lei pentru un euro. Iar, in general, astfel de interventii apar atunci cand cursul sufera deviatii majore de la nivelul sau de echilibru.
 
In plus, prognozele analistilor bancare semnaleaza ca, pe un orizont de un an, cursul euro-leu este vazut in apropierea pragului de 3,55-3,60.
 
Practic, tendinta va fi una de stabilizare a cursului sau chiar de usoara apreciere, pe masura ce efectele crizei internationale se vor disipa.
 
In prezent, dobanzile la euro se invart in jurul valorii de 5%, in timp ce, la lei, randamentele urca pana la 10-12%. Iar, pentru ca un depozit in valuta sa fie mai eficient decat unul in lei, este necesara o depreciere a cursului cu aproximativ 5-7%.
 
Si daca in prezent, cursul euro-leu este de 3,67, un depozit pe un an in euro va fi mai avantajos decat unul in lei, doar daca euro va ajunge in octombrie 2009 la peste 3,90.
 
In schimb, daca leul se apreciaza cu 5% - adica euro va cobori sub 3,50 – un depozit in moneda unica nu va mai aduce nici un castig.
 
Prin urmare, riscul asociat depozitelor in valuta a crescut simititor, astfel ca un plasament in lei pare cea mai buna alegere.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite
De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii