Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Cipul aduce noi optiuni pe card

Autor: Marius Serban |

Publicat in: Carduri

 

MasterCard si Visa au dezvoltat noi tehnologii pentru cardurile cu cip care fac viata mai usoara atat utilizatorilor de carduri, cat si bancilor emitente si comerciantilor. Principalele inovatii constau in efectuarea de plati la distanta, atasarea de noi functionalitati si emiterea instant in magazin a noilor instrumente de plata.
 
Unul din proiectele pe care MasterCard mizeaza foarte mult este legat de platile la distanta (contactless). In loc de a trece cardul prin POS pentru a autentifica utilizatorul, tehnologia PayPass permite consumatorilor sa faca tranzactii prin simpla trecere a cardului prin fata unui senzor special, fara a introduce nici un cod. Metoda a fost conceputa pentru platile de mica valoare - sub 25 de lire sterline - astfel incat ele sa poata fi realizate rapid, sigur si usor. Cumpararea unui ziar, de exemplu, se va putea face cu cardul la fel de usor ca si cum s-ar plati cash.
 
Plata contaclessDe curand, MasterCard a anuntat lansarea celui de-al doilea program pentru implementarea acestei tehnologii in Europa. Noul proiectul se deruleaza in nordul Frantei, in parteneriat cu institutia de credit Banque Accord si lantul de magazine Auchan. « Faptul ca timpul petrecut la casa este redus cu 40% va incanta cu siguranta hypermarketurile, retailerii specializati si furnizorii. Tranzactiile PayPass joaca un rol important in procesul de satisfacere a clientilor care vor sta la cozi mai mici », afirma Damien Guermonprez, CEO la Banque Accord. Pilotul va fi baza de pornire pentru un program la nivel national, care va fi implementat incepand cu 2009.
 
In paralel, Visa Europe colaboreaza cu bancile membre pentru a introduce carduri multifunctionale. Astfel, un singur card va putea avea functia atat de card de credit cat si de debit. In plus, se vor putea atasa functionalitati pentru plata in rate la cardurile existente, optiune utila in cazul cumparaturilor de mare valoare. « Abia acum incepem sa vedem mai multe idei inovatoare, pe masura ce industria de carduri exploreaza adevaratele posibilitati tehnice ale cipului », spune Sandei Alzetta, senior vicepresident la Visa Europe.
 
O alta inovatie o reprezinta posibilitatea de a se emite carduri instant in magazine, solutie prezentata recent de Visa la Paris, cu ocazia expozitiei anuale ce reuneste industria de profil. In acest mod, comerciantii vor putea oferi clientilor carduri cobranded pe loc, in timp ce pana acum, acest lucru era posibil numai daca functionarii bancii aveau un birou in incinta magazinului. « Tehnologia functioneaza asemanator unui bancomat care elibereaza carduri personalizate in loc de numerar. Cardurile pot fi livrate la locatia comerciantului si depozitate in interiorul dispozitivului. La sfarsitul zilei, se desfasoara o operatiune automata de inventariere de catre banca emitenta, indicand si cand stocurile trebuie inlocuite », precizeaza Caroline Hawkett, director de dezvoltare noi produse la Visa Europe. Casetele pot stoca pana la 8 tipuri de programe diferite de carduri, astfel ca se pot obtine din acelasi aparat carduri Visa Classic si premium, care pot avea design-uri diferite.

Alte articole din Carduri

Carduri

Cum sa te feresti de infractori cand retragi bani de la bancomat?

Posesorii de carduri din Romania utilizeaza in continuare excesiv operatiunea de retragere de numerar de la bancomat, fapt care le-a dat idei si infractorilor. Acestia au inventat numeroase dispozitive cu ajutorul carora pot copia datele cardurilor sau afla PIN-ul. Politia Romana prezinta cateva astfel de dispozitive. Citeste mai mult

Piata unica digitala stimuleaza comertul online transfrontalier. Cum putem face plati?

Comertul electronic transfrontalier va lua amploare in urma acordului politic la care au ajuns recent Parlamentul European, Consiliul si Comisia de a pune capat geoblocarii nejustificate pentru consumatorii care doresc sa achizitioneze produse sau servicii online in interiorul UE. Citeste mai mult

Opinii recente

de Dinca Adrian

"Am avut o experienta de cosmar la Banca transilvania, incompetenta si neatentia au fost de vina,Am vandut o casa si banii nu nu ..."

Facebook