top banner

Prima Casa: BCR si BRD obtin cele mai mari suplimentari de fonduri

26 Octombrie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Prima Casa: BCR si BRD obtin cele mai mari suplimentari de fonduri

Nici una din bancile participante la programul Prima Casa nu a fost eliminata in urma revizuirii rezultatelor la 3 luni, dar plafoanele au fost regandite. Primele doua banci din piata, BCR si BRD au beneficiat de cele mai consistente suplimentari, insumand in prezent doua treimi din plafonul total de 1 miliard euro alocat pentru program.
Din cele 19 banci inscrise initial in programul Prima Casa, 8 au beneficiat de majorari ale plafonului, tot atatea si-au vazut plafoanele initiale reduse, in timp ce pentru 3 banci plafoanele au ramas neschimbate.
In principal, bancile mari au reusit sa convinga Fondul sa le aloce mai multe garantii in Programul Prima Casa, prin numarul de credite deja acordate sau de dosare aflate in analiza.

Cum s-au realocat fondurile?

BCR si-a majorat plafonul cu 35%, de la 312 milioane euro la 420 milioane euro. Iar nivelul initial pentru BRD a crescut de la 171 milioane la 250 milioane euro, respectiv cu 45%.
Banca Transilvania a obtinut din partea fondului o suplimentare a plafonului de 56%, pana la 27 milioane euro. Raiffeisen Bank are la dispozitie peste 7 milioane euro in plus pentru a acorda credite prin programul Prima Casa. Noul plafon este stabilit la 42 milioane euro, cu 21% mai mult decat primise initial.
O surpriza a venit din partea uneia dintre cele mai mici banci participante in program. ATE Bank a beneficiat de cea mai ampla suplimentare a plafonului pentru Prima Casa - de 85%. Noul nivel se situeaza la 6,5 milioane euro, in conditiile in care limita initiala de 3,5 milioane euro a fost epuizata inca din prima luna.
Cele mai afectate banci in urma redistribuirii realizate de Fond sunt Bancpost, CEC Bank, Volksbank, Piraeus Bank, UniCredit Tiriac Bank, Banca Romaneasca si Intesa Sanpaolo Bank. Acestea au pierdut intre 60 si 70% din plafonul initial.
In consecinta, CEC Bank a ramas cu un plafon de 22,58 milioane euro, Banca Romaneasca - cu 27,4 milioane euro, iar Volksbank - cu 19,04 milioane euro.
Pentru a impulsiona vanzarile, CEC Bank a decis scaderea dobanzii pentru dosarele primite pana la finalul anului, iar Banca Romaneasca a promis ca va realiza anumite modificari in conditiile de acordare pentru o accesibilitate mai mare.

12% din bani se vor folosi pentru promisiuni de garantare

In urma redistribuirii, Fondul de Garantare a impus si o noua regula. Cel putin 12% din totalul plafonului alocat va putea acoperi numai promisiuni de garantare, in vederea stimularii sectorului constructiilor.
“S-a stabilit ca din plafoanele alocate, un procent de 12% sa fie folosit pentru promisiuni de garantare, astfel incat sa fie incurajate si tranzactiile pentru constructiile inca nefinalizate”, au precizat pentru Conso.ro, reprezentantii Fondului de Garantare.

In primele 3 luni, din cele aproximativ 5.000 de credite acordate prin programul Prima Casa majoritatea au avut ca destinatie cumpararea de imobile deja existente si doar 200 de clienti au optat pentru constructia unei case.

 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul