top banner

Consiliul Concurentei sustine limitarea comisioanelor de rambursare anticipata la toate creditele

25 Februarie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Consiliul Concurentei sustine proiectul de ordonanta de urgenta propus de ANPC privind limitarea comisionului de rambursare anticipata la maximum 1% si pentru creditele garantate cu ipoteca. Mai mult, Consiliul sustine si necesitatea ca aceasta prevedere sa se aplice inclusiv contractelor deja semnate.
Proiectul de ordonanta de urgenta prezentat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) transpune prevederile directivei europene 2008/48/CE privind contractele de credit de consum. Proiectul a largit aria de aplicare a directivei inclusiv pentru creditele garantate cu ipoteca.
Printre noutatile incluse in proiect se numara perceperea de comisioane de rambursare anticipata numai pentru creditele cu dobanda fixa, in limita maxima impusa de directiva, de 1%. De asemenea, ANPC a propus trecerea la noile conditii a tuturor contractelor de credit, inclusiv a celor deja in derulare.

“Aceasta masura obliga bancile sa modifice clauzele contractelor de credit, inclusiv ale celor deja existente”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Statele vecine au fost mult mai harnice

Consiliul Concurentei a consultat si alte autoritati nationale de concurenta din statele membre UE pentru a afla cum este reglementata rambursarea anticipata in cazul creditelor contractate de populatie.

Daca in Romania, reglementarea creditelor cu garantii ipotecare a fost contestata de catre bancheri chiar inainte de a exista un proiect legislativ, alte state membre - printre care si o parte dintre vecini - au adoptat sau urmeaza a adopta propuneri similare, informeaza Consiliul Concurentei.

          • Ungaria

In Ungaria, transpunerea directivei este in derulare, urmand a fi emis un act normativ care sa reglementeze creditele de consum, inclusiv cele garantate cu ipoteca. Actul normativ va stabili un nivel maxim al comisioanelor de rambursare anticipata partiala sau totala, care nu va depasi 1% in cazul creditelor de consum si 1,5% in cazul creditelor ipotecare.

Autoritatile in domeniu au recomandat, de asemenea, plafonarea taxelor de „incheiere” a contractului (inclusiv comisioanele de rambursare anticipata), dezvoltarea transparentei prin crearea unor indicatori de comparare a preturilor, dezvoltarea sistemelor informative personalizate si aplicarea unor tehnici transparente de calcul a preturilor.

          • Slovenia

Potrivit legii slovene, in cazul rambursarii (integrale) anticipate a creditului garantat ipotecar, creditorul are dreptul de a percepe un comision, echivalentul a jumatate din costurile de aprobare a imprumutului.

          • Grecia

Potrivit jurisprudentei Curtii Supreme Civile si Penale a Greciei, daca rata dobanzii este variabila, bancilor le este interzis sa perceapa orice penalitate pentru rambursare anticipata partiala sau totala a creditului.

Pe de alta parte, in cazul creditelor ipotecare cu rata fixa a dobanzii, un comision de rambursare anticipata este considerat legal. Ca regula generala, comisioanele percepute in caz de rambursare anticipata trebuie explicate intr-o maniera clara si precisa consumatorilor.

          • Franta

Imprumutatul poate lua oricand initiativa de a rambursa anticipat, partial sau integral, creditul pe care l-a contractat. In acest caz, dobanzile si comisioanele aferente duratei reziduale a contractului de credit nu mai sunt datorate.

In categoria creditelor exceptate de la aplicarea prevederilor legale ce transpun dispozitiile comunitare se inscriu, printre altele, doar creditele a caror destinatie este achizitionarea unui teren sau imobil, nu si creditele de consum cu garantie imobiliara.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul