top banner

Legea falimentului personal nu ar mai lasa datornicii pe drumuri

19 August 2009 | Autor: Alexandra Popa

Intr-o perioada in care cei care nu isi mai pot plati datoriile sunt lasati la mana creditorilor, proiectele de lege privind falimentul personal sunt trecute cu vederea. Adoptarea unei astfel de initiative ar avea ca efecte protejarea restantierilor si asigurarea cel putin a unor sume necesare traiului zilnic si a locuintei.
 
In prezent, cine are o datorie si dintr-un anumit motiv nu o mai poate plati, ramane la "mila" creditorilor. Este si cazul celor peste 580.000 de restantieri ai bancilor care in momentul de fata se confrunta cu obligatia de a returna sumele imprumutate, chiar si in conditiile in care se confrunta cu o situatie financiara precara.
 
Cum toate contractele sunt investite cu titlu executoriu, bancile pot recurge la executarea bunurilor clientului, inclusiv a locuintei familiei, fara o hotarare judecatoreasca prealabila.
 
O solutie propusa de banci a reprezentant-o reesalonarea datoriilor celor in dificultate.
Dar, chiar si aceasta solutie a ramas la stadiul de promisiune. O mare parte din cei care se aflau in dificultate financiara fie au fost refuzati de banci, fie au fost vanduti catre recuperatori.
 

Protejarea datornicilor nu e dorita in Parlament

 
Unul din avocatii de top din Bucuresti, Gheorghe Piperea a initial un proiect de lege a insolventei si falimentului personal.
 
Acesta are menirea de a reglementa modul in care conturile si bunurile unui debitor pot fi valorificate in vederea stingerii datoriei. In esenta, legea isi propune sa puna la adapost de anumite abuzuri datornicii de buna credinta care, din motive obiective, nu isi mai pot plati datoriile.
 
Pentru ca proiectul sa devina lege, trebuie sa fie adoptat de Parlament sau initiat de Guvern, "lucru putin probabil", conform declaratiilor avocatului Piperea.
 
El a declarat in exclusivitate pentru Conso.ro, faptul ca exista discutii cu doi parlamentari care s-au aratat interesati de a promova acest proiect pe circuitul legislativ.
 
"Din pacate unul dintre parlamentari este din opozitie, iar cel de-al doilea din gruparile minoritare. Deci, probabilitatea de a fi initiat este redusa", a mai precizat Gheorghe Piperea.
 

Insolventa permite rambursarea datoriei intr-un ritm mai lent

 
Conform proiectului de lege propus, debitorii isi pot declara insolventa printr-o cerere inaintata catre instanta, iar solutionarea va trebui formulata in termen de maximum 5 zile de la depunere.
 
De la data deschiderii procedurii, se suspenda toate urmaririle individuale contra debitorului. Ulterior, debitorul va putea propune un plan privind reconsiderarea unor contracte pe care nu le mai poate onora.
 
Foarte important este faptul ca in proiectul de lege realizat de avocatul Gh. Piperea, in conditiile in care o persoana este declarata insolventa, creditorii nu mai au posibilitatea de a adauga penalizari la sumele deja datorate.
 
Acest lucru este foarte important mai ales in situatia contractelor de credit bancar, unde dobanzile penalizatoare ajung si la 40% din datorie.
 
De asemenea, debitorul va indica si necesitatile urgente de finantare ale sale si ale familiei, pentru asigurarea subzistentei pe o perioada de 3 luni de la deschiderea procedurii.
 
Daca planul este aprobat de instanta, acesta este opozabil tuturor creditorilor, inclusiv celor care initial s-au opus acestui plan.
 
Spre exemplu, daca respectiva persoana are credite bancare, iar judecatorul aproba cererea datornicului de a plati o perioada numai jumatate din rate, bancile trebuie sa se supuna acestei conditii.
 

Falimentul personal nu lasa pe drumuri datornicii

 
In situatia in care procedura insolventei este respinsa de instanta sau daca debitorul solicita in mod expres, se poate trece la procedura de faliment personal. Aceasta consta in lichidarea bunurilor datornicului in maximum 5 luni de la luarea acestei hotarari.
 
Daca falimentul este determinat de conjuncturi economice si sociale defavorabile, si nu din culpa debitorului sau de rea credinta, atunci judecatorul poate acorda datornicului dreptul de a ramane in locuinta timp de 2 ani dupa incheierea procedurii.
 
Iar, din sumele obtinute prin valorificarea imobilului vor trebui asigurate si cheltuielile de subzistenta pentru debitor si familia acestuia timp de 1 an.
 
In prezent, bancile pot valorifica toate bunurile unui client restant fara a se preocupa de mentinerea unui anumit nivel pentru cheltuielile necesare traiului sau asigurarea unui acoperis deasupra capului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul