top banner

OTP Bank trece creditele vechi pe sistemul marjelor fixe de dobanda

09 Iulie 2009 | Autor: Alexandra Popa

OTP Bank trece creditele vechi pe sistemul marjelor fixe de dobanda

OTP Bank a decis sa ajusteze dobanda la credite in functie de o formula clara si pentru o parte din clientii care au contractat imprumuturi inainte de 2009, cand folosirea unei dobanzi de referinta nu era obligatorie pentru banci. Cine nu semneaza actul aditional, ramane sa plateasca o dobanda mai ridicata.
 
Pe 27 decembrie 2008 a intrat in vigoare Ordonanta nr 174, initiata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), ce presupune o serie de limitari privind modul in care bancile pot modifica costurile totale ale unui credit. Prevederile ordonantei nu se aplica si clientilor care au semnat un contract de credit inainte de aceasta data.
 
Multe dintre persoanele care au obtinut imprumuturi inainte de 2009 au in contracte formulari vagi privind modul de ajustare a dobanzii, neexistand o regula clara.
 
Acesta este si cazul d-lui Ilie Georgescu din Bucuresti. El a ramas surprins de faptul ca OTP Bank nu i-a redus dobanda la creditul in franci elvetieni, cu toate ca in contract se preciza faptul ca "banca isi rezerva dreptul sa revizuiasca rata dobanzii in functie de politica bancii si de evolutia indicatorului Libor CHF la 3 luni", la care se adauga o marja de 5,5 puncte procentuale.
 
Libor CHF a inregistrat o scadere de la 3% in 2007 la 0,4% in prezent; dar OTP Bank si-a rezervat dreptul de a nu reduce dobanda la 5,9%.
 

OTP Bank ajusteaza dobanzile numai pentru cine semneaza acte aditionale

 
"In momentul in care Libor inregistra valori ridicate, am decis sa nu utilizam formula si sa mentinem dobanda la un nivel mai redus decat ar fi trebuit. Acum, ea este mai ridicata decat ar fi rezultat din formula", a mentionat Simona Stanciu, manager de produs la OTP Bank.
 
Ea spune ca in 2007, rata dobanzii ar fi trebuit sa fie 8,25%, insa banca a decis sa nu o majoreze peste 6,99%.
 
O alta motivatie data de banca pentru decizia de a nu reduce rata dobanzii a fost ca in contract nu se precizeaza in mod clar intervalele la care aceasta trebuie ajustata. 
 
Totusi, OTP Bank nu elimina din start disponibilitatea de a opera o reducere de cost. Pentru a putea beneficia de acest lucru, d-nului Georgescu i-a fost propusa semnarea unui act aditional prin care se stabilesc intervalele la care se modifica rata dobanzii, in functie de o formula obligatorie.
 
"In cazul in care clientul va fi de acord si va semna actul aditional, noua formula de dobanda se va putea aplica incepand cu cea de-a doua zi ulterioara semnarii actului aditional", mai precizeaza reprezentantii OTP Bank.
 

100 de clienti au semnat acte aditionale

 
"Pana cand se va stii cu siguranta daca ordonanta se aplica sau nu retroactiv, cu clientii cu care intram in contact, aplicam prevederile acesteia", a precizat Adrian Chichita, directorul adjunct al departamentului retail din cadrul OTP Bank.
 
Acesta a tinut sa adauge ca nu a fost demarata o actiune de semnare de astfel de acte aditionale, dar ca pe masura ce clientii vin la banca si solicita acest lucru se poate pune la punct un astfel de document.
 
Noile contracte specifica in mod clar comisioanele aferente contului curent si taxele privind notificarile prin posta sau SMS pe care banca le transmite, precum si situatiile si termenele in care trebuie realizata notificarea.
 
In situatii similare cu ale d-lui Georgescu se mai afla alti 5.000 de clienti care au contractat credite cu ipoteca in franci elvetieni in perioada aprilie - august 2006, cu dobanda introductorie si dobanda variabila ulterioara. Dintre acestia, 100 de persoane au semnat actul aditional.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul