top banner

BNR: In urmatorii 2 ani vom avea o inflatie foarte mica

05 Februarie 2010 | Autor: Marius Serban

Romania va avea parte de o perioada cu inflatie scazuta in urmatorii 2 ani, arata prognozele BNR. Daca acest scenariu se va realiza, am putea asista la un declin indelungat al dobanzilor in intervalul 2010-2011: depozitele in lei vor aduce castiguri mai mici, iar creditele in lei s-ar putea reintoarce la un nivel mai decent al costurilor.

Cea mai recenta proiectie a BNR arata ca rata anuala a inflatiei se va situa la 3,5% la sfarsitul lui 2010 si la 2,7% la sfarsitul lui 2011. Principalul merit revine recesiunii economice.

Ani la rand, cererea a depasit cu mult oferta, ceea ce a facut ca preturile sa urce in mod constant. Criza financiara nu numai ca a stopat aceasta evolutie, dar a dus cererea cu mult sub nivelul optim.

Conform estimarilor BNR, cererea agregata este acum mai mica decat oferta, ceea ce inseamna ca presiunile inflationiste sunt sub control. Iar aceasta situatie va persista cel putin pana in 2011. Scenariul bancii centrale este construit, in principal, pe ipoteza ca acordul cu FMI si cu Uniunea Europeana va fi respectat.

Conditii favorabile pentru reducerea dobanzilor

Politica monetara va avea ca obiective in aceasta perioada stimularea activitatii de creditare a economiei si conservarea perspectivelor de revenire a inflatiei la valorile pe termen mediu, se precizeaza in Raportul asupra inflatiei, publicat pe 5 februarie.

Acest lucru inseamna ca sunt sanse mari ca nivelul dobanzilor in lei sa coboare mai departe, in paralel cu continuarea procesului dezinflationist. Deja, dobanzile BNR au coborat cu 1 punct procentual in acest an – pana la 7% - iar tendinta va continua.

Efectele vor fi resimtite mai intai de ratele dobanzilor practicate la depozite, iar ulterior se vor transmite si in cazul creditelor. Aceasta asimetrie s-a observat de altfel si in ultima parte a lui 2009.

Creditele in lei reactioneaza mai greu

“Pe fondul persistentei unui grad de prudenta al institutiilor bancare si al precautiei in a contracta credite manifestate atat la nivelul populatiei, cat si al firmelor, reducerea inregistrata de ratele dobanzilor la creditele acordate a fost modesta”, se mentioneaza in raportul BNR. In schimb, dobanzile de la depozite si-au continuat traiectoria descendenta cu o viteza mult mai mare.

In ciuda acestor scaderi, creditele in lei au in continuare costuri exagerat de mari. Dobanzile la creditele imobiliare, de exemplu, sunt cu peste 4 puncte procentuale mai mari decat valorile din urma cu 2-3 ani, in conditiile in care dobanda BNR atinge minime istorice. Acest lucru arata capacitatea limitata a bancii centrale de a influenta dobanzile la credite, care depind mai mult de alti factori (lichiditatea pietei interbancare, riscul de neplata, concurenta dintre banci).

Avand in vedere acest aspect, este putin probabil ca dobanzile la creditele in lei sa devina mai atractive decat cele in euro, astfel ca imprumuturile in valuta vor fi mai departe in topul preferintelor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul