top banner

Romanii vor ramane saracii Europei inca 2 ani de acum inainte

20 Ianuarie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Averea financiara neta a romanilor, raportata la PIB-ul tarii, va ramane la cel mai redus nivel din Europa de Est pentru inca cel putin doi ani de acum inainte, conform unui studiu UniCredit. Cel mai bine la capitolul financiar sta populatia din Croatia, Cehia si Slovacia, unde averea neta a acesteia este de aproximativ 40% din PIB.
In Romania, averea financiara neta a populatiei a crescut in 2009 la 11,6% din PIB, fiind de aproape 3 ori mai mare decat cea inregistrata in anul anterior. Averea neta este calculata ca diferenta intre activul financiar al populatiei (depozite, actiuni, obligatiuni) si datoriile financiare (credite).
In ciuda dinamicii puternice de crestere, mult superioara tarilor din regiune, romanii se claseaza in continuare in urma vecinilor din Europa de Est dupa acest criteriu.
In Rusia, averea financiara neta a populatiei a cumulat in 2009 aproape 15% din PIB, iar in Bulgaria a ajuns la peste 17% din PIB.
In Croatia, Ungaria, Polonia si Turicia procentul se situeaza intre 30% si 40% din PIB, in timp ce populatia din Cehia si Slovacia detine o avere neta de aproximativ 40% din PIB-ul tarii.
Nici previziunile pentru anii ce urmeaza nu sunt mai imbucuratoare pentru Romania. Chiar daca va continua tendinta de crestere, averea neta a romanilor se va ridica  la 14,3% din PIB in 2011, in continuare cel mai scazut nivel din Europa de Est.
„Aceste estimari sunt bazate pe castigurile atractive generate de depozitele bancare si pe buna performanta a pietelor locale de obligatiuni. Relansarea rapida a burselor de valori a ajutat, de asemenea, la cresterea valorii activelor detinute de populaţia din Europa Centrala si de Est”, a precizat Debora Revoltella, sef al departamenului de Analiza Strategica pentru Europa Centrala si de Est in cadrul UniCredit.

Romanii au acumulat prea multe datorii

Cum in Romania, exista un echilibru aproape constant intre sumele economisite si cele imprumutate, averea neta a populatiei ramane la niveluri reduse.
Spre comparatie, in Rusia depozitele si titlurile financiare detinute de populatie sunt mai mici decat cele din Romania, raportate la PIB, insa si datoriile inregistreaza niveluri cu mult mai reduse.
Din contra, in Cehia, datoriile populatiei sunt similare cu cele ale romanilor, ca raport in PIB. Totusi, cehii detin active financiare aproape duble, constituie in depozite, actiuni, unitati de fond, etc.

Creditele vor continua sa se acorde greu
Analistii UniCredit nu previzioneaza evolutii pozitive pentru activitatea de creditare in 2010. „In condiţiile actuale, ne putem astepta doar la o revenire moderata a cresterii nivelului de creditare a populatiei, atat cererea, cat si oferta reprezentand obstacole in calea acestui fapt. Calitatea creditelor va ramane o provocare”, a mai declarat Revoltella.
Varful creditelor neperformante pe segmentul clientilor persoane fizice este anticipat a fi atins abia spre sfarsitul anului 2010.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul