Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Atentie la capcanele ratelor fixe fara dobanda!

Autor: Alina Branescu |

Publicat in: Carduri

 
Atentie la capcanele ratelor fixe fara dobanda! Atentie la capcanele ratelor fixe fara dobanda!

La prima vedere, programul de rate fixe fara dobanda la cardul de credit poate parea o adevarata mana cereasca pentru posesorii lui, in conditiile in care costul cu dobanda pentru sumele utilizate nu este deloc mic. Bancile au gasit insa o modalitate de a anula posibilitatea de a beneficia de avantajele acestei facilitati.

Tot mai multe banci au inceput sa atraga clienti pentru cardurile de credit cu ajutorul ratelor fixe fara dobanda.

Inainte de a utiliza cardul pentru tot felul de cumparaturi “fara dobanda”, clientii ar trebui sa se asigure insa ca au inteles pe deplin in ce conditii se pot bucura de avantajele acestei facilitati.

Daca nu respecta anumite conditii, clientii pot fi nevoiti sa plateasca dobanzi foarte mari pentru produsele cumparate in “rate fara dobanda”, intrucat costurile utilizarii cardurilor pot depasi in prezent chiar si 40%!

Secretul facilitatii: rambursarea integrala a tuturor sumelor utilizate

Prin urmare, posesorii de carduri care se decid sa efectueze cumparaturi in rate fixe fara dobanda, trebuie sa solicite reprezentantilor bancii la care au cardul sa le explice foarte clar mecanismul facilitatii, daca este posibil in scris, cu referire la un exemplu usor de inteles.

Din documentarea Conso.ro a rezultat ca mai multe banci (Raiffeisen Bank, BCR, Garanti Bank si Alpha Bank) au decis sa limiteze drastic cazurile in care se pot rambursa sumele utilizate fara a se plati deloc dobanda.

Cum cardul poate fi utilizat atat la cumparaturi obisnuite sau in rate “fara dobanda”, cat si pentru retrageri de numerar de la bancomate, clientii pot ajunge sa datoreze in final sume importante de bani.

Atentie mare! Nerambursarea integrala, in perioada de gratie, a sumelor utilizate in orice mod de pe cardul de credit duce la pierderea dreptului de dobanda 0!

“Clientii care aleg sa isi esaloneze anumite cumparaturi in rate fixe fara dobanda nu vor plati in nicio situatie dobanda pentru sumele respective daca datoria totala specificata in extrasele lunare va fi rambursata integral pana la data scadenta a acestora. In situatia in care clientii vor achita numai suma minima obligatorie de plata, atunci banca va aplica dobanda la soldul ramas de rambursat”, ne-au explicat reprezentantii Garanti Bank.

Cum platesti dobanda la ratele fara dobanda

Principiul de rambursare a banilor utilizati de pe cardul de credit este acelasi indiferent de facilitatile oferite de banca pentru returnarea anumitor sume cheltuite. Prin urmare, tranzactia de plata a ratei lunare “fara dobanda” este considerata de fapt tranzactie standard, iar valoarea ratei se va aduna la suma totala datorata.

“Banca calculeaza dobanda la sold, indiferent din ce rezulta el. El se calculeaza ca diferenta dintre toate tranzactiile efectuate in ciclul de tranzactionare precedent (indiferent daca sunt in cadrul programului Rate fara Dobanda sau nu), si eventual alte taxe, comisioane si dobanzi datorate bancii, si sumele rambursate”, ne-au precizat reprezentantii Raiffeisen Bank.

Concret, sa spunem ca un client a cheltuit de pe card 1.000 lei pentru cumparaturi standard si a cumparat un obiect (frigider, televizor, etc) in valoare de 1.200 lei, esalonati in 12 rate fixe “fara dobanda”.

Daca nu vrea sa plateasca dobanda, clientul trebuie sa returneze pana la sfarsitul perioadei de gratie cei 1.000 lei aferenti cumparaturilor standard, la care se adauga prima rata fixa fara dobanda din cei 1.200 lei (respectiv 100 lei).

“Daca pana la sfarsitul perioadei de gratie el ramburseaza doar 200 de lei, va avea un sold utilizat  de 900 lei (diferenta dintre ce ar fi trebuit sa plateasca in total si ce a platit) ce va fi transferat in urmatorul raport de activitate si pentru care banca va calcula dobanda”, au subliniat reprezentantii Raiffeisen Bank.

“Pentru a beneficia de 0% dobanda la tranzactia efectuata in rate, clientul trebuie sa rambuseze pana la data scadenta aferenta ciclului de tranzactionare 100% suma utilizata pentru cumparaturi oarecare + 100% prima rata din tranzactia de 1.200 lei”, ne-au informat si reprezentantii BCR.

Avertisment pentru clientii care citesc site-ul bancii

Alpha Bank isi avertizeaza clientii asupra modului de functionare al acestui program, atragand atentia asupra riscului de a fi sanctionati cu dobanzi si comisioane inclusiv la rata fixa, daca amana plata unei parti din suma totala datorata pe extrasul lunar.

“Suma fixa a fiecarei rate va fi postata ca o tranzactie normala la comercianti si va face parte din suma totala datorata, mentionata in fiecare extras lunar de cont al cardului. Daca alegi sa amani o parte din suma totala datorata ce apare pe extrasul lunar, te rugam tine cont ca suma neplatita va fi inclusa in calculul dobanzii si comisioanelor aplicabile cardului tau de credit pentru acea luna”, atrage atentia Alpha Bank pe site-ul bancii.

Cu toate acestea, clientii care nu ramburseaza integral suma utilizata in perioada de gratie, nu pierd definitiv aceasta facilitate la nicio banca, aceasta ramanand activa in continuare. Cei  care ramburseaza integral datoria la urmatoarea scadenta, nu mai suporta dobanda pentru rata fixa corespunzatoare.

“Important de retinut este ca doar valoarea ratei lunare din extrasul de cont intra in calculul dobanzii si comisioanelor datorate (NU si toate ratele viitoare)”, se mentioneaza pe site-ul Alpha Bank.

Se poate si altfel

Pentru a evita situatiile in care soldul poate deveni imposibil de rambursat integral in perioada de gratie stabilita de banca, clientii ar trebui sa incerce sa nu mai utilizeze cardul pentru alte cumparaturi in afara celor de rate fixe fara dobanda.

In acest mod, nu mai exista riscul de a fi presati la rambursarea unor sume considerabile, pentru a beneficia de scutirea de plata a dobanzii pentru o parte din bani.

Pe de alta parte, exista si banci care sustin ca separa platile efectuate cu cardul in cadrul programului de rate fixe fara dobanda de celelalte plati, cum este cazul Millennium Bank.

Prin urmare, indiferent daca clientul alege sa ramburseze pana la prima scadenta doar suma aferenta ratei fixe, iar pentru cumparaturile standard doar suma minima de plata, clientului nu i se va aplica nicio dobanda la rata fixa.

„In cazul mentionat, clientul va achita rata corespunzatoare facilitatii Rate cu Dobanda Zero, plus minimum 5% din suma utilizata din linia credit (impreuna cu dobanzile si comisioanele aferente) care nu a fost inclusa in planul de Rate cu Dobanda Zero. Clientul nu este obligat sa achite integral suma pentru care nu a activat optiunea Rate cu Dobanda Zero, ci doar cuantumul minim de 5%”, au precizat reprezentantii Millennium Bank.

Alte articole din Carduri

Carduri

Ce prefera europenii: cash sau card?

Platile in numerar nu par a fi in pericol in Europa. Mai mult, europenii sunt atat de atasati de cash incat un sfert dintre ei sustin ca isi retrag o parte din bani din banca pentru a ii tine acasa. Datele reies dintr-un studiu publicat de Banca Centrala Europeana (BCE). Citeste mai mult

ANPC considera ilegal un comision platit frecvent de consumatori

Multe banci percep comisioane usturatoare pentru retragerea de numerar de pe cardurile de credit, desi ANPC sustine ca OUG 50/2010 le interzice in mod expres. Practica a fost sanctionata de curand de ANPC, insa doar in cazul CEC Bank. Ramane de vazut ce se va intampla in cazul celorlalte banci care percep consumatorilor aceste comisioane. Citeste mai mult

Opinii recente

de Valerica Stana

"Buna ziua, Ma numesc Stana Valerica,din jud. Dambovita. Povestire pe scurt:Am luat un tel de la e mag cu creditare online. Produsul a ajuns la mine impreuna ..."

Facebook