Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Rata anuala a inflatiei, la maximul ultimilor aproape 5 ani

Autor: Conso |

Publicat in: Banii & economia

 

Institutul National de Statistica a anuntat o rata anuala a inflatiei de 5% in martie 2018, maximul ultimilor aproape 5 ani. O rata mai mare a inflatiei anuale nu a mai fost inregistrata din iunie 2013, cand preturile de consum au urcat cu 5,37%. In martie 2017, rata anuala a inflatiei era de numai 0,2%.

Cresterea a fost generata in principal ca urmare a scumpirii marfurilor nealimentare de la an la an cu 6,57%, a celor alimentare cu 4,01% si a serviciilor cu 2,9%.


Fata de luna februarie 2018, preturile de consum au urcat cu 0,3%, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 0,48%, cele nealimentare cu 0,15% si serviciile cu 0,30%.

Rata medie lunara a inflatiei in perioada ianuarie-martie 2018 s-a ridicat la 0,5%, in conditiile in care in aceeasi perioada a anului trecut aceasta era de -0,1%.

Care este prognoza BNR pentru finalul anului?

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, de la 3,2% la 3,5%. Pentru finalul anului 2019, rata inflatiei estimata se ridica la 3,1%.

Recent, BNR explica ca principalele cauze pentru cresterea ratei inflatiei din anul acesta tin de efectele de baza asociate reducerilor si eliminarilor de impozite indirecte si taxe nefiscale în perioada similara a anului anterior, dar si de majorarile recente ale tarifelor la energia electrica, gaze naturale si energie termica, precum si de cresterea pretului combustibililor.

Alte articole din Banii & economia

Banii & economia

Populatia din UE, tot mai activa in munca! Pe ce loc e Romania?

Semn de insanatosire a economiei in Uniunea Europeana: rata de ocupare a fortei de munca a depasit nivelul inregistrat inainte de criza si se apropie de obiectivul stabilit pentru 2020, respectiv 75%. In 2017, aceasta a urcat la 72,2% (de la 71,1% cu un an in urma). Situatia difera, insa, de la tara la tara, ca si obiectivul pentru 2020. Citeste mai mult

Romania, in topul deficitelor de cont curent din UE

Romania a inregistrat unul dintre cele mai mari deficite de cont curent din Uniunea Europeana in ultimul trimestru din 2017, dupa Marea Britanie si Grecia, conform Eurostat. Din Europa Centrala si de Est acesta este insa cel mai mare. Citeste mai mult

Opinii recente

de Florin Stefan

"Neserioasa banca! Prima banca care comisioneaza incasarea salariului, desi isi fac publicitate ca nu au nici un cost. "

Facebook