Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Detalii

Rata anuala a inflatiei, la maximul ultimilor aproape 5 ani

Autor: Conso |

Publicat in: Banii & economia

 

Institutul National de Statistica a anuntat o rata anuala a inflatiei de 5% in martie 2018, maximul ultimilor aproape 5 ani. O rata mai mare a inflatiei anuale nu a mai fost inregistrata din iunie 2013, cand preturile de consum au urcat cu 5,37%. In martie 2017, rata anuala a inflatiei era de numai 0,2%.

Cresterea a fost generata in principal ca urmare a scumpirii marfurilor nealimentare de la an la an cu 6,57%, a celor alimentare cu 4,01% si a serviciilor cu 2,9%.


Fata de luna februarie 2018, preturile de consum au urcat cu 0,3%, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 0,48%, cele nealimentare cu 0,15% si serviciile cu 0,30%.

Rata medie lunara a inflatiei in perioada ianuarie-martie 2018 s-a ridicat la 0,5%, in conditiile in care in aceeasi perioada a anului trecut aceasta era de -0,1%.

Care este prognoza BNR pentru finalul anului?

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, de la 3,2% la 3,5%. Pentru finalul anului 2019, rata inflatiei estimata se ridica la 3,1%.

Recent, BNR explica ca principalele cauze pentru cresterea ratei inflatiei din anul acesta tin de efectele de baza asociate reducerilor si eliminarilor de impozite indirecte si taxe nefiscale în perioada similara a anului anterior, dar si de majorarile recente ale tarifelor la energia electrica, gaze naturale si energie termica, precum si de cresterea pretului combustibililor.

Alte articole din Banii & economia

Banii & economia

Firmele Big Four influenteaza politica fiscala a UE

O organizatie europeana a gasit dovezi concrete ce atesta influenta marilor companii de consultanta fiscala asupra legislatiei comunitare. Ce masuri trebuie sa ia autoritatile europene? Citeste mai mult

Ce masuri cere FMI Guvernului pentru a evita derapajele?

Situatia economica a Romaniei s-a inrautatit in ultima perioada, astfel ca autoritatile trebuie sa ia masuri pentru limitarea deficitului bugetar si sa evite viitoare derapaje, reiese dintr-un raport al FMI. Institutia recomanda, printre altele, informatizarea colectarii taxelor si amanarea sau majorarea graduala a punctului de pensie. Citeste mai mult

Opinii recente

de Catalina Pop

"Draga Conso, Am postat aici, in 10 iulie, o opinie nu prea magulitoare la adresa serviciilor Raiffeisen, ca sa constat azi, cand am revenit ..."

Facebook