top banner

Doi infractori condamnati definitiv educa viitorii economisti ai tarii

24 Noiembrie 2014 | Autor: Alin Iacob

Doi infractori condamnati definitiv educa viitorii economisti ai tarii

Recent, doi fosti conducatori ai pietei de capital – Gabriela Anghelache si Paul Miclaus – au fost condamnati de instanta la inchisoare pentru favorizarea infractorului in asa-numitul caz “Rompetrol”. Cu toate acestea, ei continua sa educe tinerii studenti de la cea mai prestigioasa universitate economica a tarii, Academia de Studii Economice.
In dosarul “Rompetrol”, incheiat recent printr-o decizie definitiva a Curtii de Apel Bucuresti, doi fosti conducatori ai arbitrului pietei de capital de la acea vreme – Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) au fost condamnati la inchisoare. Gabriela Anghelache a primit 3 ani de inchisoare, iar Paul Miclaus 2 ani de inchisoare.
Instanta s-a dovedit generoasa cu cei doi profesori universitari doctori, aflati acum in umilitoarea postura de condamnati, hotarand suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei, pentru o perioada de incercare de 5, respectiv 4 ani.
In plus, pe durata termenului de incercare, cei doi condamnati trebuie sa se supuna mai multor masuri de supraveghere, in caz contrar riscand sa ajunga dupa gratii: sa se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti, sa anunte in prealabil orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea, sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca si sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele de existenta.
Cat de moral este ca un infractor condamnat definitiv sa educe studentii?
Din punct de vedere legal, cei doi profesori universitari doctori isi pot vedea in continuare de cariera universitara. Acesta este punctul de vedere exprimat, la cererea Conso.ro, de purtatorul de cuvant al ASE, dna conf.univ.dr. Florina Mohanu:
“Institutia nu a luat nicio masura sanctionatorie impotriva acestor angajati, atat timp cat instanta judecatoreasca nu a dispus acest lucru si nici legislatia muncii nu obliga la aceasta. Infractiunile savarsite de cei doi nu au legatura cu calitatea lor de angajati ai ASE, ci cu aceea de angajati la un alt angajator decat ASE.”
Insa din punct de vedere moral, si al prevederilor in acest sens cuprinse chiar in Carta ASE, lucrurile nu mai par deloc la fel de clare.
Astfel, art. 6 din Carta ASE mentioneaza cinstea si onoarea printre valorile care trebuie sa defineasca activitatea tuturor membrilor comunitatii universitare. De asemenea, art. 20 clameaza faptul ca deontologia universitara presupune, printre altele, “manifestarea comportamentului moral care sa asigure o reputatie nestirbita.”
Ori numai de cinste, comportament moral si reputatie nestirbita nu se poate vorbi in cazul unor infractori condamnati definitiv de instanta judecatoreasca.
In plus, in afara competentei profesionale, absolventii unei universitati economice trebuie invatati sa respecte cu strictete legile si sa fie, in activitatea lor, adevarate modele de urmat. Si cum ne-am putea imagina ca pot primi asemenea sfaturi de la oameni despre care instanta de judecata a stabilit ca ar trebui sa faca inchisoare? Ce autoritate morala mai pot avea asemenea persoane in fata studentilor?
Din pacate, in ultima perioada, cea mai prestigioasa universitate economica din Romania, Academia de Studii Economice, a mai fost confruntata si cu alte scandaluri legate de comportamentul unora dintre cadrele sale didactice – unele cu, altele fara legatura cu activitatea universitara. Lectorul univ. dr. Andrei Hrebenciuc a fost arestat preventiv intr-un caz de coruptie, iar prodecanul Facultatii de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori, Cosmin Serbanescu a fost arestat in baza unor acuzatii de luare de mita si trafic de influenta.
In beneficiul mentinerii prestigiului sau, ASE ar face bine sa isi clarifice relatia cu cei care “”calca stramb” si sa manifeste “toleranta zero”. Infractorii nu pot reprezenta, in nicio circumstanta, un “activ” cu care ASE ar trebui sa se mandreasca, ci mai degraba un “pasiv” de care ar face bine sa se debaraseze.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul