top banner

Caderea Guvernului a doborat leul

06 Noiembrie 2015 | Autor: Conso

Saptamana care se incheie a fost dominata, la Bucuresti, de influenta evenimentelor de strada care au culminat cu caderea, miercuri, a Guvernului Ponta la presiunea manifestantilor. Desi initial se parea ca efectul asupra pietei valutare nu este unul semnificativ, la finalul saptamanii vedem o depreciere importanta a leului in fata valutelor.
Moneda unica europeana a inchis saptamana la un curs anuntat de Banca Nationala a Romaniei de 4,4523 lei, in crestere cu 0,64 bani fata de sedinta precedenta, insa cu peste doi bani comparativ cu inchiderea de saptamana trecuta.
Dolarul american s-a apreciat chiar mai mult in fata leului, pana la un curs de 4,0958 lei la finalul saptamanii, cu aproape sapte bani peste cotatia de vinerea trecuta, de 4,0252 lei/dolar.
Francul elvetian a inchis, de asemenea, saptamana in crestere, la un curs oficial de 4,1139 lei/franc, de la 4,0778 lei/franc vinerea trecuta.
ROBOR la 3 luni doboara minim dupa minim
In schimb, pe piata monetara, referinta pentru dobanzile la creditele in lei, ROBOR la trei luni, a atins noi minime, aproape de la o zi la alta, si s-a plasat, vineri, la 1,15%, in scadere semnificativa fata de nivelul de la inchiderea trimestrului trei, cand indicatorul era in jur de 1,5%.
Acel nivel este important, avand in vedere ca actualizarea dobanzilor se produce trimestrial la majoritatea creditelor in derulare. De la inceputul acestui an, ROBOR a scazut in mod constant de la 1,68% in prima zi a anului, pana la putin peste 1,2% in vara, iar apoi a crescut putin peste 1,5% la sfarsitul lunilor august si septembrie. Acum asistam la o scadere la minime istorice, insa pentru imprumutati este important ca aceste niveluri sa se mentina in perioada de actualizare a dobanzilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul