Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Bugetul pe 2012: proiectat pentru derapaj

Autor: Alexandra Popa |

Publicat in: Banii & economia

 

Angajamentul de a atinge un deficit bugetar mai mic in 2012 decat cel prognozat initial este o abordare prudenta, iar obiectivele ambitioase pot avea un efect de impulsionare. Totusi, daca guvernul nu da dovada de fermitate in implementarea masurilor propuse, efectele vor fi adverse, considera reprezentantii Consiliului Fiscal.

Consiliul fiscal considera ca tintirea unui deficit bugetar mai mic pe standarde cash decat se intentiona initial pentru 2012 apare ca o abordare prudenta si corecta in conditiile actuale.

“Chiar daca accentueaza caracterul pro-ciclic al politicii fiscal-bugetar, stabilirea unui obiectiv mai ambitios de consolidare fiscala este corecta in conditiile existentei unor constrangeri semnificative de finantare interne si externe, generate de un mediu international tensionat si impredictibil”, se precizeaza in raportul elaborat de Consiliul Fiscal.

Angajamente ambitioase, dar lipsite de fermitate

Proiectul bugetului pentru 2012 isi propune ca obiectiv atingerea unui deficit bugetar de 1,9% din PIB, in standarde cash. Nivelul este semnificativ mai ambitios decat nivelul de 3% asumat in strategia fiscal bugetara aprobata de guvern in august 2011. Aceasta tinta mai ambitioasa vine in pofida unei revizuiri negative a cadrului macroeconomic.

Consiliul fiscal sanctioneaza guvernul pentru lipsa unui angajament ferm vizavi de aceasta noua tinta, in conditiile in care in textul raportului care insoteste proiectul de buget se prevede ca tinta de deficit poate fi majorata pe parcursul anului.

“Acest lucru este in contradictie cu principiile transparentei si stabilitatii statuate de legea responsabilitatii fiscal bugetare”, se precizeaza in raport.

In aceste consitii, exista riscul ca pietele financiare sa perceapa revizuirea ca pe un derapaj si sa o penalizeze ca atare.

Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nu este respectata in mod repetat

Raportul aferent proiectului de buget ia in calcul o posibila majorare a cheltuielilor de personal in 2012, de la 6,9% din PIB la 7,3%. De asemenea, este prevazuta si posibilitatea indexarii pensiilor pe parcursul anului 2012 conform noii legi a pensiilor, cu impact negativ insa asupra deficitului bugetar. Conform estimarilor, indexarea ar creste cheltuielile in PIB cu 0,3 procente.

Consiliul fiscal avertizeaza ca majorarea ar incalca mai multe prevederi ale legii responsabilitatii fiscal-bugetare, inclusiv prevederea conform careia o astfel de crestere nu poate fi initiata cu mai putin de 180 de zile inainte de incetarea mandatului Guvernului. 

“A recurge din nou la mecanismul derogarii pentru a ocoli regulile statuate de legea responsabilitatii fiscal-bugetare [...], ar ridica intrebari serioase la adresa relevantei acestora si ar anula beneficiile pe termen lung pe care stabilirea unui cadrul bazat pe reguli de formulare al politicii fiscal-bugetare le produce”, se arata in raportul consiliului.

Guvernul a mai recurs la o derogare de la Legea responsabilitatii fiscale cu prilejul primei rectificari bugetare, in august 2011.

Guvernul isi propune sa atraga mai multe fonduri europene

Proiectul de buget pentru 2012 prevede venituri aferente fondurilor europene post-aderare de 12,5 miliarde lei (aproximativ 3 miliarde euro) in crestere cu 60% fata de anul in curs.

“Consiliul fiscal apreciaza angajamentul Guvernului pentru imbunatatirea substantiala a absorbtiei fondurilor europene, mai ales intr-un context international dificil, care creeaza constrangeri in finantarea necesarului de investitii”, se precizeaza in raport.

In acest sens, Consiliul recomanda stabilirea de tinte trimestriale de absorbtie efectiva de fonduri europene, pe ordonatori de credite, care sa fie monitorizare cu strictete si care sa permita corectarea rapida a eventualelor deficiente.

“Daca anul acesta utilizarea de fonduri structurale se va ridica la circa 1-1,5 miliarde, anul viitor planificam, prin bugetul de stat, o absorbtie de 6 miliarde, chiar daca scepticii spun 4 miliarde (n.r. euro). O spun in fata dumneavoastra, obiectivul este 6 miliarde si ii vom absorbi, pentru ca stiu foarte bine cum s-a modificat mecanismul de absorbtie si cred ca avem sanse foarte mari sa absorbim 6 miliarde, si nu 4”, a precizat de curand si presedintele Traian Basescu, in cadrul unui eveniment organizat de publicatia “The Economist”.

Alte articole din Banii & economia

Banii & economia

Care sunt drepturile de care vor beneficia toti consumatorii europeni?

Comisia Europeana intentioneaza sa uniformizeze drepturile de care beneficiaza consumatorii europeni in toate tarile membre. Acestea sunt, in prezent, diferite, astfel ca gradul de protectie variaza de la tara la tara. Masura a devenit necesara ca urmare a unor cazuri de genul „Dieselgate” sau cel al produselor cu dublu standard de calitate. Citeste mai mult

Rata anuala a inflatiei, la maximul ultimilor aproape 5 ani

Institutul National de Statistica a anuntat o rata anuala a inflatiei de 5% in martie 2018, maximul ultimilor aproape 5 ani. O rata mai mare a inflatiei anuale nu a mai fost inregistrata din iunie 2013, cand preturile de consum au urcat cu 5,37%. In martie 2017, rata anuala a inflatiei era de numai 0,2%. Citeste mai mult

Opinii recente

de Florin Stefan

"Neserioasa banca! Prima banca care comisioneaza incasarea salariului, desi isi fac publicitate ca nu au nici un cost. "

Facebook