Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Prime de criza la asigurarile facultative destinate locuintelor

Autor: Valentin Ciobanu |

Publicat in: Asigurari

 

Competitia, dar si introducerea asigurarii obligatorii a locuintei, au condus la diminuarea considerabila a pretului asigurarii. In prezent, ne putem asigura locuinta - achizitionand atat polita PAD cat si cea facultativa pentru excendentul de riscuri – platind o suma chiar si cu 50% mai mica decat cea solicitata de asiguratori in 2008.

Anii au trecut peste industria asigurarilor si tot mai multi jucatori s-au reorientat catre asigurarile destinate locuintelor motivati de plusul de profitabilitate existent pe segment. Rezultatul nu s-a lasat asteptat. rata neta combinata a clasei a crescut de la un an la altul si asta in ciuda mentinerii sau chiar a scaderii ratei nete a daunei.

Evolutia releva de fapt comisioane din ce in ce mai mari platite intermediarilor de catre societati dar si reducerea cotatiilor de prima. Tarifele au coborat de la un an la altul. Spre exemplu, in 2008, pentru un imobil asigurat contra sumei de 100.000 euro, cota de prima  era de aproximativ 0,20% din suma asigurata, clientul platind 200 euro.


In 2009, cotatiile de prima au continuat sa scada, acestea incadrandu-se in majoritatea cazurilor intre 0,12% si 0,18%. Deci o prima cuprinsa intre 120 euro si 180 euro pentru un imobil evaluat la 100.000 euro.

Anul 2010 – mai ales cel de-al doilea semestru – a adus o noua serie de discounturi. Astfel, pentru acoperirea acelorasi riscuri, de data aceasta atat prin PAD cat si prin polita facultativa pentru excendetul de riscuri, cotatiile se situeaza de obicei intre 0,10% si 0,15%.

Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ


Fiecare asigurator stabileste cotatiile de prima pentru orice tip de asigurare pe baze actuariale. Daca ar iesi insa in piata cu astfel de oferte, vanzarile ar fi afectate. In consecinta, stabilirea cotatiilor a ajuns sa se faca tinand cont inclusiv de preturile afisate de competitori. Si uite asa, din batalia tarifelor, consumatorii ajung sa beneficieze de reduceri semnificative la plata primelor.

Sub sloganul «Cu Dumnezeu inainte», nu de alta dar parca si reasigurarea s-a mai redus pe ici pe colo, asiguratorii incearca sa mai gaseasca solutii pentru reducerea tarifelor astfel incat sa nu raporteze diluari ale portofoliilor de asigurari destinate locuintelor.

Este dificil de realizat comparatii intre produsele companiilor de asigurari intrucat acoperirile difera de la o oferta la alta. Totusi, am incercat sa aducem toate politele la un numitor comun, solicitand in acest sens asiguratorilor o oferta de pret pentru o polita care sa acopere toate riscurile, cu exceptia celor referitoare la integritatea corporala a membrilor familiei si a celor referitoare la raspunderea civila generala a asiguratului. Calculele au fost realizate pentru un imobil evaluat la 100.000 euro, localizat in Bucuresti si construit in 1980.

PAD si asigurare facultativa pentru 100 euro


Desi nu am intrat in posesia tarifelor practicate de catre toate societatile de asigurare, doua oferte ies in evidenta.

La Credit Europe Asigurari, proprietarul imobilului ale carui caracteristici au fost mentionate anterior, va plati 80 de euro pentru o polita de asigurare facultativa a locuintei. Exceptand raspunderea civila si asigurarea de accident, produsul acopera toate celelalte riscuri, inclusiv bunurile existente in locuinta in limita a 10% din suma asigurata, deci in limita a 10.000 euro. La cei 80 de euro se adauga cei 20 euro, aferenti politei obligatorii, clientul platind in total 100 euro.

Tot 100 euro va plati in total clientul si daca opteaza pentru oferta Omniasig VIG. Societatea nu este membra PAID insa in sediile sale se pot incheia si polite de asigurare obligatorie a locuintei, datorita parteneriatului existent in acest sens cu Platinum Asigurari. Pentru PAD clientul plateste cei 20 de euro, iar pentru produsul facultativ «ExtraPAD» oferit de Omniasig alti 80 de euro.

Riscurile asigurate prevazute in contract sunt : incendiu, trasnet, explozie, caderi de corpuri aeriene si calamitati naturale (cutremur, inundatie, alunecare de teren), acestea din urma pentru excendentul de suma asigurata prin PAD.

Alte articole din Asigurari

Asigurari

Romanii, dezinteresati de pensie si asigurari de viata

Un nou studiu derulat in Romania arata ca romanii nu sunt preocupati nici de veniturile pe care le vor avea la pensie si nici de asigurarile de viata. Doar 19% din romani economisesc pentru batranete, iar suma medie alocata pentru asigurarile de viata este de 18 euro pe an, inexistenta, practic, fata de media europeana de 1.326 de euro. Citeste mai mult

Politele RCA - sursa de venituri, dar si de reclamatii

Politele RCA continua sa aduca venituri importante companiilor de asigurari, dar raman si principala sursa de nemultumire pentru clienti. Sumele incasate din RCA in 2017, desi in scadere fata de 2016, raman cele mai importante ca pondere in veniturile societatilor. Insa si petitiile clientilor au ca subiect principal daunele pe RCA. Citeste mai mult

Opinii recente

de Patricia Radulescu

"Din seria cum sa platesti TU banca pentru un produs de economisire a propriilor bani. Un produs foarte prost gestionat, dezamagitor cu totul. ..."

Facebook