top banner

Asiguratii PAD afectati de cutremur scapa de o procedura greoaie

07 Martie 2018 | Autor: Conso

Proprietarii de locuinte care au o polita de asigurare obligatorie (PAD) scapa de o procedura birocratica greoaie in caz de dauna produsa de un cutremur. Acestia nu mai sunt obligati sa puna la dosarul de despagubire dovada producerii cutremurului. La ce trebuie sa fie atenti, totusi, cand incheie o polita?
Societatea care emite politele pentru asigurarea obligatorie a locuintelor, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale – PAID Romania, a incheiat un acord de colaborare cu Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) in baza caruia persoanele care au inregistrat daune ale locuintei ca urmare a unui cutremur nu vor mai trebui sa solicite personal documentul de confirmare a evenimentului ce trebuie inclus in dosarul de dauna.
Pana la inceputul acestui an, asiguratul era obligat sa solicite in scris, de la INCDFP, o adresa in care reprezentantii institutului mentionau intensitatea macroseismica resimtita in localitatea in care este amplasat imobilul asigurat. Acest document trebuia inclus in dosarul de dauna transmis catre PAID Romania.
Dovada producerii cutremurului vine de la Institut!
Astfel, in perioada urmatoare, PAID Romania va primi, din partea INCDFP, o informare lunara privind activitatea seismica de pe teritoriul tarii, precum si o informare de fiecare data cand este inregistrat un eveniment seismic care depaseste magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter.
Aceste informatii sunt furnizate pe baza datelor preluate din punctele de colectare a informatiilor ale INCDFP. Informarile transmise de Institut constituie baza pentru confirmarea evenimentului in cazul dosarelor de dauna depuse de asiguratii ale caror locuinte au fost afectate de un seism. Proprietarii de locuinta sunt astfel scutiti de un drum si de o procedura birocratica in plus in cazul intocmirii unui dosar de dauna.
Asigurarea locuintei este obligatorie pe teritoriul Romaniei insa, cu toate acestea, doar aproximativ 1,7 milioane de proprietari au incheiate polite PAD, desi fondul locativ national numara circa 8,8 milioane de locuinte.
Pagubele produse de furtuna nu se despagubesc
De-a lungul timpului, au existat numeroase discutii cu privire la asigurarea obligatorie a locuintei, legislatia a suferit numeroase modificari si inca nu au fost rezolvate toate problemele aparute.
Spre exemplu, desi asigurarea acopera riscul de calamitatati naturale (cutremur, inundatii, alunecari de teren), nu sunt despagubite daunele produse de furtuna.
“Polita PAD nu despagubeste evenimentul de furtuna. In cazul in care in urma fenomenelor atmosferice este avariat acoperisul locuintei si ploua in casa, daunele provocate de apa nu se despagubesc prin polita PAD”, anunta PAID in urma producerii unei furtuni care a provocat astfel de daune.
Cu aceeasi ocazie, institutia a mai facut o serie de precizari referitoare la situatiile in care asigurarea PAD nu acopera daunele suferite de locuinta.
Spre exemplu, daca un apartament este folosit si ca punct de lucru pentru o firma, acest lucru ar putea reprezenta excludere la plata despagubirii, avand in vedere ca polita PAD se incheie exclusiv pentru imobilele cu destinatie de locuinta.
De asemenea, cladirile care nu sunt legate structural de locuinta nu sunt asigurate prin polita PAD (bucatarii de vara, foisoare, etc.). Pe de alta parte, magazia si garajul nu sunt asigurate prin polita PAD, chiar daca acestea pot fi legate structural de locuinta.
“In cazul in care in curte sunt 2 imobile cu destinatie de locuinta (ex. Casa batraneasca si o casa noua) trebuie incheiate polite PAD pentru fiecare dintre ele, separat. Centrala termica, boilerul si hidroforul sunt acoperite prin asigurare daca se afla intr-o incapere care este legata structural de imobilul asigurat (daca hidroforul este amplasat in curte, langa put, atunci acesta nu poate fi despagubit)”, se mai arata in documentul PAID.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul