Vocea clientului: Recenzii servicii financiare

Recenzii, opinii si reclamatii despre banci

Bancpost - Card de credit

28 August 2009

Ma numesc Titianu Georgeta din Petrila jud. Hunedoara. In anul 2007, fiul meu Titianu Catalin a fost angajat la Acomin Deva si avand un caz an familie a facut un card taifun la Banc Post si a scos 6000 ron. A platit lunar 100 lei dobanda banilor iar de 5 luni nu a mai avut loc de munca si nu a platit nimic. Luna aceasta am bagat noi din pensie 300 si ne-am luat angajament ca platim treptat noi din pensie lunar pana fiul meu va gasi de munca. Acum cei de la Bancpost ne forteaza sa platim toti banii o data. Ar fi 6100 ron. Ne ameninta cu dosar penal si luarea bunurilor din casa. Fiul meu nu are bunuri, nici locuinta. Noi ne-am rugat daca se poate sa platim, dar nu putem tot o data sau sa ne treaca pe noi parintii sub forma de credit, sa putem plati. Dar pe ei nu-i intereseaza sa facem rost de bani si ma intreb ce putem face? Sa furam, sa dam in cap?De ce bancile duc oamenii la disperare si ajung unii sa-si puna capat zilelor? Noi suntem de acord sa platim, dar cum putem? Nu suntem noi vinovati ca nu sunt locuri de munca. Avem bunavointa sa platim. Bancile sunt mai rele decat camatarii! Vor sa lase lumea pe drumuri si sa-i duca in pragul disperarii si v-as ruga sa-mi spuneti ce pot face? Din pensie putem da 300 - 400 pe luna cu sacrificii. Suntem batrani si bolnavi si avem bunavointa sa platim, dar pur si simplu suntem pusi la zid.

georgeta titianu (Petrila, Hunedoara)

Alpha Bank - Card de credit

28 August 2009

Imi pare rau ca sunt primul care comenteaza la adresa Alpha Bank, dar consider ca si altii trebuie sa cunoasca unele experiente. Tocmai pentru a nu mai fi repetate in viitor. Mentionez ca sunt client Alpha Bank de mai multi ani si nu am avut vreo restanta sau vreo problema de vreun fel. De asemenea, trebuie mentionat ca nu am niciun credit in derulare, card de credit sau vreo restanta la vreo institutie bancara sau nebancara. De asemenea, nu sunt inscris la biroul de credit cu restante. Ei bine, am facut demersurile pentru a obtine un card de credit Mastercard la Alpha Bank - Sibiu. Mi s-a spus ca din cauza ca suant platit cu salariul minim pe economie, pot primi o limita maxima de 1.500 de ron. Am acceptat asta. Am obtninut toate documentele necesare dosarului, desi am trait experiente fantastice legat de functionarii statului. Mi-au trebui copii dupa cartea de munca, stampilate si semnate (conform cu originalul) de catre cineva de la ITM. La ITM mi s-a spus ca ei nu au xerox in cladire (desi e o cladire foarte mare si inalta) si nici n-au voie sa semneze pe copii xerox. M-am tot plimbat de la ITM la banca pentru problema asta. Pana la urma banca a spus ca poate semna administratorul firmei si sa puna stampila pe fiecare copie xerox. Dupa multe plimbari cu aceste copii xerox, factura utilitati, fisa fiscala, copie dupa contractul de munca, am crezut ca l-am luat pe Dumnezeu de picior ca am reusit sa adun toate documentele la dosar si ca \"dosarul merge direct in Grecia, unde va fi analizat\". Dupa cateva zile, primesc un telefon de la banca, in care mi se spune ca limita pe care o pot pune ei pe cradul meu de credit este de maxim 500 de ron (cinci milioane de lei vechi). Am intrebat de ce o suma asa de mica si mi s-a spus ca firma la care lucrez are datorii foarte mari (nu mi s-a spus catre cine - banci sau stat. Am acceptat limita de 500 de ron. M-am bucurat ca am trecut si de acest hop. Dupa circa doua ore, in aceeasi zi, primesc un nou telefon de la banca. Mi s-a spus ca trebuie sa fac din nou copii xerox dupa doua pagini din cartea de munca, ca nu se vede bine. Este vorba de paginile 10 si 11 unde este mentionata o perioada in care n-am lucrat. I-am intrebat ce importanta au paginile cu pricina daca in acea perioada n-am lucrat si este mentionat acolo ca n-am lucrat? Si in schimb, cand am facut dosarul, m-am dus cu cartea de munca in original la banca, cei de la ITM nedorind sa semneze si eu nestiind ce sa fac. Pana la urma le-am trimis un e-mail si le-am spus ca nu mai vreau sa merg sa fac iar copiile xerox si iar sa merg la semnat si stampilat. Au deja toate copiile si toate documentele necesare si ca astept un raspuns, imi dau sau nu card de credit. Mi-au trimis raspuns ca solicitarea mea a fost respinsa, din cauza ca n-am adus toate documentele necesare. Oh, cata bataie de joc.

Marius Ciuca (Sibiu, Sibiu)

Bancpost - Credit ipotecar/ imobiliar

28 August 2009

Acum aprox. 3 ani am contractat un credit imobiliar, cu dobanda variabila dupa primul an,\" in functie de politica bancii\" . Intre timp, Euribor a scazut, ratele cunoscutilor la alte banci au scazut, mie la Bancpost mi-au spus ca daca doresc transparenta, sigur, facem un act aditional in care calculam dobanda astfel: dobanda actuala=EURIBOR6M+marja bancii, a.i. sa ramana aceeasi DAE pe care o platesc acum, adica marja bancii sa fie de aprox 9%...mi se pare un abuz. Eu ma asteptam sa mi se spuna: politica bancii este o marja de x%, la care se adauga EURIBOR , care doresc ei, de unde rezulta dobanda dv, nu sa calculeze maja prin diferenta, a.i. fiecare client are alta marja la dobanda.... Nu mi se pare in regula, si sper sa reusesc sa refinantez cat mai repede!

Andreea Farcas (Timisoara, Timis)

RBS - Credit nevoi personale

27 August 2009

Am contractat in 2007 un credit de nevoi personale in euro de la fosta ABN, actuala RBS. Inainte de a semna o cerere de credit, agentii bancii au inceput sa abureasca ca dobanda este variabila si nu se va modifica decat daca indicele EURIBOR variaza cu mai mult de 5 puncte procentuale. La acel moment am semnat o cerere de credit care nu era de fapt \"contract de credit\". Dar bine inteles acea cerere are stipulat ca semnatura de pe cerere e valabila si pentru contract. Bineinteles ca dupa aprobarea sumei au venit si banii si contractul. Toate acele vorbe despre modificarea dobanzii in functie de EURIBOR bineinteles ca nu apareau si pe contract. Surpriza: dobanda variaza in functie de CUM VREA BANCA. Nici vorba de variatie in functie de un procent + o marja sau in functie de EURIBOR. Toate bune si frumoase din iulie 2007 pana in octombrie 2008, cand punanad pe seama faptului ca a crescut acest indice EURIBOR accept dobanda majorata. Dar acum in 2009 cand acest indice a scazut de pe la 5% la sub 1% am tot asteptat sa scada dobanda, dar la fel ca multi altii am asteptat degeaba. Am solicitat bancii, crezand ca RBS va da dovada de transparenta, de o formula de calcul a acestei dobanzi. Dupa asteptari indelungi primesc telefonic o formula de calcul a dobanzii lunare, formula ce avea printre altele coeficient si dobanda creditului. Le comunic ca ma intereseaza tocmai cum se calculeaza acel 9% - dobanda creditului. Iau leagatura si cu reprezentantul care mi-a vandut creditul si ii spun, dupa 2 ani, ca nici vorba in contract de ce baliverne mi-a turnat cu indicele EURIBOR, si bineinteles ca a incercat sa ramana surprins ca el nu stia ca nu e asa. Intr-un tarziu primesc si raspuns oficial prin posta ca am semnat in contract (FALS, deoarece contractul nu e semnat, ci doar cererea) si am acceptat toate conditiile inclusiv articolul 4 in care spune ca BANCA ISI REZERVA DREPTUL DE A MODIFICA DOBANDA IN FUNCTIE DE CUM VREA EA (nu scrie chiar asa, dar ideea e ca nu e specificata o situatie exacta astfel incat sa stiu momentul in care se va modifica dobanda). ACUZ RBS si nu recomand RBS pentru urmatoarele motive: 1 - lipsa de transparenta (nedorinta de a comunica formula de calcul a procentului de dobanda aplicabil creditului), 2 - lipsa de profesionalism a angajatilor care iti spun ca iti vor inchide telefonul in nas daca mai vorbesti pe ton ridicat, 3 - lipsa de educatie, competenta profesionala a angajatilor care chiar iti inchid telefonul in nas daca mentii tonul ridicat incercand sa le ceri sa iti raspunda la o intrebare punctuala (intrebarea fiind pusa de cel putin 10 ori si mereu sunand la fel \"Cum a ajuns banca sa spuna ca dobanda e de 9% si nu e 4.629%?. Care e formula care duce la rezultatul de 9% astfel incat sa pot si eu verifica ca e 9% sau banca incearca sa ma fure?\"). Inca o data: Rusine RBS. Toate acestea se pot verifica pe baza convorbirilor inregistrate.

Bogdan Burga (Targu Ocna, Bacau)

BRD - Prima casa

26 August 2009

Astept de 10 saptamani ca dosarul pentru Prima casa sa imi fie aprobat. Am fost \"rugata\" sa schimb de 4 ORI declaratia specifica creditului Prima casa ( pe costul meu), am fost mintita ca a fost trimis dosarul catre FNG la o anumita data, cand de fapt am aflat ca FNG a primit dosarul la 12 zile dupa acea data. Nu mi se accepta procura speciala de imputernicire de semnarea contractelor cu banca, cu toate ca este perfect legala( eu fiind plecata din tara in momentul semnarii tuturor actelor). Personalul sucursalei cu care am lucrat nu este competent, nu este deloc pregatit, informeaza gresit, pierd acte, uita sa te anunte, nu iti raspund la telefon, nu au timp sa discute cu clientul.

Andreea Andreea (Bucuresti, Bucuresti)

Raiffeisen Bank - Credit ipotecar/ imobiliar

24 August 2009

Am avut contractat un credit ipotecar de la Raiffeisen din 2007. Creditul era promovat la ei pe site ca dobanda fixa in primul an, variabila din al doilea. Nu stiu cum o fi la altii insa la Raiffeisen anul a avut 10 luni, apoi dobanda a crescut de la 6.9% la 8.5%. La asta adaugandu-se si comisionul anual de administrare ajunge un DAE de aprox 9.4%. Evident din contract lipsea partea de dobanda fixa in primul an. Mi-a scapat la semnare. Partea interesanta s-a petrecut in decembrie 2008, cand am facut eforturi sa strang ceva banuti sa rambursez anticipat (cu cms de 3%) o suma, astfel incat sa mai scada rata. Eu avand scandenta in fiecare 19 ale lunii. Conform contractului puteam efectua oricand rambursari in avans daca aveam minim 3 rate. In data de 18 dec am solicitat o rambursare in avans, care nu s-a efectuat din motive tehnice ( calculatoarele sunt de vina ca mi-au blocat contul 3 zile inainte de scadenta si nu se poate opera, motiv comunicat telefonic ). Am depun o plangere scrisa la banca. Drept urmare mi s-a efectuat rambursarea in 22 dec, dupa data scandentei, abuziv chiar as putea spune, intrucat in solicitarea mea am mentionat data de 18 dec, nu 22 dec. Cam peste 1 luna de zile de la depunerea sesizarii mele la care am cerut un raspuns in scris, am fost sunat de o operatoare de la Bucuresti sa-mi explice cum de fapt nu ma afecteaza cu nimic aceasta intarziere. Degeaba i-am explicat eu ca practic platesc dobanda pe suma rambursata inca o luna, pentru ca mie dobanda mi se calcula la soldul de la inceputul lunii, nu la solduri zilnice ca la cardurile de credit. Practic prin aceasta smecherie, de interziere 3 zile a rambursarii, banca mi-a perceput 21 EUR in plus la rata. In momentul in care operatoarea a vazut ca nu ma poate convige si eu am amenintat cu OPC, am primit raspunsul urmator la telefon: \"Puteti reclama unde doriti, nu se poate!\" (am cerut rambursarea celor 21 EUR furati de Raiffeisen). Drept urmare am refinantat creditul. Pe banii mei, de mine nu isi bate joc nimeni. Timp de 2 ani in care le-am platit aproximativ 8000 EUR dobanzi si comisioane (da, am tinut evidenta la fiecare EUR, am si acum xls-ul) nu a contat pt ei. De altfel functionarii sunt amabili, dar totul se trimite la Bucuresti, unde functionarii care nu au contact direct cu clinetul isi permit orice. De altfel au trecut 8 luni, am si inchis contul la ei si inca nu am raspuns scris la sesizarea mea.

Olariu Bogdan (Timisoara, Timis)

Inapoi sus