Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea  dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

Reducerea dobanzii de politica monetara operata recent de BNR a dat semnalul unor modificari corespunzatoare in piata monetara, iar dobanzile la depozite si cele la credite s-au ajustat si ele in multe cazuri. Si nu doar datorita scaderii ROBOR, respectiv IRCC, dar si ca urmare a reducerii marjei fixe percepute de banci. 

Deponentii au simtit imediat asta dar si debitorii vor incepe sa isi simta povara rambursarii usurata, in special cei cu imprumuturi cu scadente lungi unde marjele bancilor cantaresc greu, data fiind marimea soldului. 

Modificari de dobanzi si marje la creditele ipotecare in februarie

ING Bank a scazut rata dobanzii fixe pentru creditele ipotecare cu 0,21%, aceasta fiind in prezent de 4,49% pentru creditul 7FIX. 
Pentru un credit ipotecar de 400.000 lei pe 30 de ani, cu asigurare de viata atasata si avans de 25% din valoarea imobilului, rata dobanzii fixa in primii 7 ani este de 4,49%, iar DAE de 5,60%. Ulterior, rata dobanzii va fluctua dupa algoritmul IRCC+2,26%. 

UniCredit Bank a operat o reducere conjugata, atat a marjelor cat si a dobanzilor fixe initiale pentru creditele ipotecare, cu dobanda fixa timp de 5 ani si asigurare de viata. De la 5,49% dobanda a fost scazuta la 4,99%, urmand sa fie calculata apoi dupa algortimul IRCC + 2,99% (in loc de IRCC+3,5% anterior). Reducerea de marja opereaza si pentru creditele ipotecare cu dobanda variabila din start, de la IRCC +3,35% se trece la IRCC +2,99%. 

BRD a umblat la randul sau la marjele creditelor Habitat in lei, unde algoritmul folosit-IRCC plus 3,77% s-a modificat in IRCC+3,11%, o scadere deci cu peste jumatate de punct procentual a marjei. In cazul in care debitorul primeste salariul la BRD, dobanda va fi IRCC plus 2,80% (anterior marja era de 3,45%). 

Si Raiffeisen Bank reduce dobanda fixa din primii 7 ani perceputa pentru creditele Casa Ta si Casa Ta Verde cu jumatate de punct procentual. Scaderile sunt de la 6,5% la 6% pentru Casa Ta si de la 6,25% la 5,75% la Casa Ta Verde. In cazul imprumuturilor unde se vireaza veniturile debitorilor direct in contul deschis la Raiffeisen Bank, dobanzile sunt cu 0,25 puncte procentuale mai mici. 

Va continua tendinta de reducere a costurilor creditelor?

Cum valoarea IRCC, indicele de referinta luat in calcul pentru  dobanda la credite, se calculeaza cu un anumit decalaj fata de radiografia momentului din piata monetara, este de asteptat ca urmatoarea valoare a sa luata in considerare de banci pentru noile credite sa fie mai redusa decat cea din prezent, urmarind trendul general din ultimele 2 luni. 

Tendinta de ieftinire a imprumuturilor, reluata recent, ar putea continua si in urmatoarele luni, este spatiu pentru asa ceva, dar cu o viteza care va depinde de numarul de imprumuturi cu probleme dupa reluarea platilor la creditele suspendate anul trecut (daca numarul acestora va fi semnificativ, bancile vor arata o reticenta mai mare in reducerea mai ampla a costurilor noilor credite)
Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


BNR inaspreste conditiile pentru creditele imobiliare
BNR inaspreste conditiile pentru creditele imobiliare

Bancile vor trebui ca la inceputul anului viitor sa majoreze avansul si nivelul garantiilor luate in calcul pentru creditele de investitii imobiliare. Urmeaza schimbarea conditiilor si pentru creditele imobililare pentru prima locuinta?

26 Octombrie 2021 | Imobiliare

Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Imobiliare

Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile
Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile

Daca in cazul creditelor Noua Casa bancile aplica in grup o marja de 2% peste valoarea indicelui de referinta IRCC, in cazul imprumuturilor imobililare standard strategia acestora in ceea ce priveste marjele difera semnificativ.

15 Iulie 2021 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus