Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea  dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

Reducerea dobanzii de politica monetara operata recent de BNR a dat semnalul unor modificari corespunzatoare in piata monetara, iar dobanzile la depozite si cele la credite s-au ajustat si ele in multe cazuri. Si nu doar datorita scaderii ROBOR, respectiv IRCC, dar si ca urmare a reducerii marjei fixe percepute de banci. 

Deponentii au simtit imediat asta dar si debitorii vor incepe sa isi simta povara rambursarii usurata, in special cei cu imprumuturi cu scadente lungi unde marjele bancilor cantaresc greu, data fiind marimea soldului. 

Modificari de dobanzi si marje la creditele ipotecare in februarie

ING Bank a scazut rata dobanzii fixe pentru creditele ipotecare cu 0,21%, aceasta fiind in prezent de 4,49% pentru creditul 7FIX. 
Pentru un credit ipotecar de 400.000 lei pe 30 de ani, cu asigurare de viata atasata si avans de 25% din valoarea imobilului, rata dobanzii fixa in primii 7 ani este de 4,49%, iar DAE de 5,60%. Ulterior, rata dobanzii va fluctua dupa algoritmul IRCC+2,26%. 

UniCredit Bank a operat o reducere conjugata, atat a marjelor cat si a dobanzilor fixe initiale pentru creditele ipotecare, cu dobanda fixa timp de 5 ani si asigurare de viata. De la 5,49% dobanda a fost scazuta la 4,99%, urmand sa fie calculata apoi dupa algortimul IRCC + 2,99% (in loc de IRCC+3,5% anterior). Reducerea de marja opereaza si pentru creditele ipotecare cu dobanda variabila din start, de la IRCC +3,35% se trece la IRCC +2,99%. 

BRD a umblat la randul sau la marjele creditelor Habitat in lei, unde algoritmul folosit-IRCC plus 3,77% s-a modificat in IRCC+3,11%, o scadere deci cu peste jumatate de punct procentual a marjei. In cazul in care debitorul primeste salariul la BRD, dobanda va fi IRCC plus 2,80% (anterior marja era de 3,45%). 

Si Raiffeisen Bank reduce dobanda fixa din primii 7 ani perceputa pentru creditele Casa Ta si Casa Ta Verde cu jumatate de punct procentual. Scaderile sunt de la 6,5% la 6% pentru Casa Ta si de la 6,25% la 5,75% la Casa Ta Verde. In cazul imprumuturilor unde se vireaza veniturile debitorilor direct in contul deschis la Raiffeisen Bank, dobanzile sunt cu 0,25 puncte procentuale mai mici. 

Va continua tendinta de reducere a costurilor creditelor?

Cum valoarea IRCC, indicele de referinta luat in calcul pentru  dobanda la credite, se calculeaza cu un anumit decalaj fata de radiografia momentului din piata monetara, este de asteptat ca urmatoarea valoare a sa luata in considerare de banci pentru noile credite sa fie mai redusa decat cea din prezent, urmarind trendul general din ultimele 2 luni. 

Tendinta de ieftinire a imprumuturilor, reluata recent, ar putea continua si in urmatoarele luni, este spatiu pentru asa ceva, dar cu o viteza care va depinde de numarul de imprumuturi cu probleme dupa reluarea platilor la creditele suspendate anul trecut (daca numarul acestora va fi semnificativ, bancile vor arata o reticenta mai mare in reducerea mai ampla a costurilor noilor credite)
Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?
Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?

CEC Bank, BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au anuntat deja ca au lansat ofertele de creditare pentru programul Noua Casa, la dobanzi ce pornesc de la 4,31%.

14 Septembrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus