Articol sponsorizat

Scorul de credit - ce este si cum afecteaza acordarea unui imprumut

Ce trebuie sa stii inainte sa soliciti un imprumut nou este ca, in intreaga lume, institutiile financiare aproba sau resping cererile de credit in functie si de scorul de credit, denumit scor FICO, adica un punctaj care arata daca solicitantul este bun platnic sau nu. Tot in functie de acest scor, datele contractuale iti pot fi modificate favorabil sau nu.

Ce este scorul FICO?

Scorul FICO reprezinta o modalitate standardizata prin care Biroul de Credit poate stabili, intr-o maniera obiectiva, gradul de risc al unui potential client care solicita un credit de la o institutie financiara.

Acesta poate avea o valoare intre 300, care este cel mai mic scor, si 850, cel mai mare scor. In general, ca unui potential client sa i se aprobe un credit la o banca sau la un IFN, scorul FICO ar trebui sa fie de minimum 550 - acest lucru arata ca exista probabilitatea ca solicitantul sa-si achite ratele la timp. 

Scorul FICO este calculat in functie de istoricul de plata al fiecarei persoane in parte, cu conditia sa fi avut in trecut un imprumut. 

Cum se calculeaza scorul FICO?

Scorul de credit este stabilit in functie de mai multi indicatori, care au o pondere mai mare sau mai mica in punctajul final. 
In ordinea importantei, acestea sunt:

  • Istoricul de plata, care cuprinde numarul total de credite achitate pe care le-a avut persoana in cauza, daca a avut intarzieri, cu cate zile s-a intarziat plata,  ce sume au fost restante si pe ce perioada. 
  • Creditele in derulare, unde apar informatii despre tipul de imprumut activ, suma care a fost creditata, care este soldul in prezent, precum si numarul refinantarilor. 
  • Durata istoricului, care tine cont de cat timp a trecut de cand a fost luat primul imprumut.
  • Cererea de noi credite, despre care sunt luate in calcul informatii despre numarul de credite deschise recent, cat timp a trecut de la ultimul imprumut luat si de ce tip sunt aceste credite.
  • Tipul de imprumut utilizat, care cuprinde informatii despre tipurile tuturor creditelor pe care clientul le-a solicitat in trecut.

Este important de precizat ca nu doar un istoric negativ de plata poate fi o piedica in accesarea unui nou imprumut, dar si lipsa unui istoric la Biroul de Credit!

Se poate imbunatati scorul FICO?

Da, scorul de credit poate fi imbunatatit! Acum ca stii care sunt informatiile de care se tine cont cand este calculat, este important sa acorzi mai multa atentie comportamentului tau de plata. De exemplu, sa platesti la timp ratele, sa rambursezi sumele restante la creditele pe care le ai in desfasurare si sa cheltuiesti in mod responsabil banii imprumutati.

Daca nu ai un istoric la Biroul de Credit, ti-l poti crea foarte usor, prin accesarea unui imprumut rapid, pe care sa-l rambursezi la timp, conform calendarului de rambursare agreat de comun acord. Iata cum poti face asta: intra pe vivacredit.ro si solicita Creditul Viva cu 0% dobanda in primele 30 de zile. Poti imprumuta pana la 2000 lei, simplu si rapid, 100% online, iar in maximum 2 ore imprumutul tau este aprobat si ai banii in cont. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite rapide


4 intrebari si raspunsuri despre creditul rapid
4 intrebari si raspunsuri despre creditul rapid

Lunile noiembrie si decembrie pot fi foarte solicitante din punct de vedere financiar. Cumparaturi de Black Friday, facturi mai mari pentru gaze si electricitate, pregatiri pentru sarbatorile de iarna, cadouri…

18 Noiembrie 2021 | Articol sponsorizat

Cum te pregatesti corect de Black Friday?
Cum te pregatesti corect de Black Friday?

Cea mai asteptata campanie de reduceri din an este aproape si, cu siguranta, ai in minte cateva obiecte de care ai nevoie sau pe care ti le doresti de cateva luni bune.

1 Noiembrie 2021 | Articol sponsorizat

Cum ii explici copilului tau ce sunt banii? 5 lucruri esentiale de educatie financiara pe care trebuie sa-l inveti
Cum ii explici copilului tau ce sunt banii? 5 lucruri esentiale de educatie financiara pe care trebuie sa-l inveti

In primii 7 ani de viata, copiii sunt inzestrati cu o curiozitate exceptionala, care ii ajuta sa descopere lumea, sa invete si sa deprinda foarte repede comportamente si obiceiuri.

27 Octombrie 2021 | Articol sponsorizat

De ce este important sa ai un fond de urgenta?
De ce este important sa ai un fond de urgenta?

Neprevazutul face parte din viata noastra. Fiecare dintre noi poate trece la un moment dat printr-o perioada marcata de incertitudine si instabilitate. Atunci cand traversam aceste „zile negre”, este important sa avem un „as” in maneca si sa ne ridicam, pas cu pas, din criza.

15 Octombrie 2021 | Articol sponsorizat

Mai multe articole

GHIDURI


Credite rapide

Creditele rapide pana la salariu, sunt imprumuturi de valori mici, care se acorda pe perioade scurte de timp. Procedura de obtinere este rapida insa costurile sunt mult mai mari decat la creditele bancare. Cand trebuie apelat la creditele rapide, care este procedura de acordare, perioada de rambursare sau alternative in Ghidul Credite rapide.

Inapoi sus