Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare

Problemele cu care se confrunta liderul pietei asigurarilor RCA, City Insurance, companie care si-a crescut agresiv cota de piata in principal pe baza unor preturi mici ale politei de asigurare, vor putea conduce la repozitionari din partea principalilor jucatori.

Liderul pietei asigurarilor RCA, City Insurance, cu o cota de piata de 45% la finalul primului trimestru din 2021, traverseaza o situatie dificiala in prezent, cu conducerea suspendata si activand sub administrarea Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA). 

FGA incearca sa redreseze situatia City Insurance

Iar perspectivele nu sunt foarte incurajatoare, data limita pentru efectuarea unei majorari de capital cu 150 milioane euro care sa permita functionarea societatii la parametri normali fiind 26 august. 

Indiferent de aparitia sau nu a unui investitor providential pana atunci, FGA incearca sa redreseze finantele societatii si a inceput sa ia decizii in acest sens. 

Un prim pas l-a constituit denuntarea ofertelor cu discount semnificativ pentru membrii anumitor asociatii profesionale (e vorba de RCA pentru camioane). 

Chiar daca asociatiile afectate deplang urmarile acestei decizii, iar alte asociatii care nu faceau parte din intelegere o saluta, urmarea pentru piata va fi alinierea ofertelor in jurul tarifelor medii practicate de concurenta City Insurance, fapt ce presupune o majorare a tarifelor. 

Ajustari similare se pot produce si pe celelalte segmente ale asigurarilor RCA, avand in vedere ca renuntarea la o strategie agresiva de captare a clientilor prin pretul mic practicat de principalul jucator din piata presupune tarife reevaluate, in linie cu cele ale restului competitorilor.

Ieftin nu inseamna neaparat foarte bun

Evenimentele recente din jurul City Insurance amintesc foarte mult de pataniile asiguratilor defunctelor Astra sau Carpatica Asig. 

Cei care se bucurau atunci de tarife neasteptat de mici pentru politele RCA aveau surpriza sa constate ca platile se faceau greu, despagubirile se acordau dupa multe insistente si, uneori, dupa demersuri pe la autoritatea de supraveghere astfel incat, in final, economia facuta la achizitioarea politei nu prea se justifica raportat la timpul petrecut pentru incasarea banilor si consumul nervos aferent. 

Morala e simpla-si in materie de asigurari RCA, precum in multe alte domenii, cand ceva e prea ieftin ca sa fie adevarat, de cele mai multe ori este bine sa fim atenti si sa incercam sa deslusim care sunt riscurile aferente. 

Iar un indicator util in evaluarea acestor oferte este gradul de satisfactie al clientilor (asiguratii City Insurance erau, firesc, printre cei mai nemultumiti din piata). 

Sigur, pe termen scurt, orice companie poate derula campanii agresive pentru atragerea clientilor, preluarea acestora de sub umbrela concurentei presupunand asumarea unor costuri. Mentinerea acestor campanii pe termen lung ar trebui sa ridice insa serioase semne de intrebare pentru publicul-tinta al respectivilor actori din piata.

Persoanele fizice pot compara costurile si ulterior, achizitiona polite de asigurare RCA direct de pe Conso, cu doar cateva click-uri, in cateva minute. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor
Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor

Cu prime subscrise de aproape 500 milioane euro anul trecut si nu mai putin de 45% din piata RCA (20% din cea a asigurarilor generale), prabusirea City Insurance zguduie sistemul financiar local.

20 Septembrie 2021 | Asigurari

Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat
Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat

Daca asigurarile de calatorie acopera riscurile pe care le poti intampina la destinatie, o asigurare storno te protejeaza in cazul in care, dintr-un motiv sau altul, nu mai poti pleca de acasa.

29 Iulie 2021 | Asigurari

Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus