Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor

Cu prime subscrise de aproape 500 milioane euro anul trecut si nu mai putin de 45% din piata RCA (20% din cea a asigurarilor generale), prabusirea City Insurance zguduie sistemul financiar local. 

Timpul si anchetele care vor urma vor arata daca a fost vorba de frauda  sau caderea companiei s-a datorat in principal erorilor de management. Ultimele date facute publice arata ca societatea de asigurari a platit daune de 290 milioane euro in 2020, in timp ce volumul incasarilor a fost de 478 milioane euro. 

Din ceea ce se cunoaste pana acum, se pare ca  societatea de asigurari a prezentat Autoritatii de Supraveghere Financiare (ASF) de-a lungul timpului mai multe documente false privind pretinse detineri in banci elvetiene care s-au dovedit simple baloane de sapun.

Apoi am avut saga unui investitor providential care urma sa salveze City de la faliment care in final nu a mai aparut ca sa vireze banii promisi, iar societatea a ajuns in situatia de a nu mai indeplini cerintele de functionare. 

Din pacate, toata aceasta tevatura vine la numai cativa ani de la alte falimente de rasunet in asigurari-Astra si Carpatica Asig. 

Incapacitatea de a invata din greselile trecutului pune serios in discutie credibilitatea ASF in randul asiguratilor, cu atat mai mult cu cat schema de functionare a City Insurance fusese deja brevetata anterior-preturi de dumping, intarzieri la plata despagubirilor, bani sifonati de actionari, etc. 

Ce pot face asiguratii?

Cei care au polite valabile la City Insurance ar putea sa isi pastreze asigurarile pana la data expirarii sau sa incheie unele noi, cu un alt asigurator, denuntandu-le pe cele vechi. 

Din momentul in care decizia ASF din 17 septembrie de retragere a autorizatiei de functionare a City Insurance este publicata in Monitorul Oficial, Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) poate primi cereri de deschidere dosare de dauna si pentru plata despagubirilor. 

Conform legislatiei existente, platile efective ar fi urmat sa inceapa abia dupa ce falimentul City ar fi fost declarat in instanta,  procedura care este una de durata. 

Pentru a evita aceasta situatie, Guvernul a pregatit un proiect de OUG care prevede ca FGA va putea efectua primele plati in termen de 60 de zile de la deschiderea procedurii de faliment de catre ASF.

Oricum, falimentul companiei de asigurari va avea ca efect imediat cresterea atentiei in trafic. Nimeni nu poate sti daca partenerii de trafic sunt asigurati sau nu la City Insurance, iar cum service-urile auto au inceput sa refuze sa faca reparatii pe aceste polite, cine are ghinionul sa fie lovit de un astfel de sofer asigurat la compania cu probleme ar putea avea parte de complicatii suplimentare. 

Despagubiri diferite

Orice asigurare RCA valabila permite despagubiri pentru vatamari corporale si deces in limita a 6,07 milioane de euro iar pentru daunele materiale, limita de despagubiri este de 1,22 milioane de euro. 

In schimb, potrivit legislatiei actuale, FGA nu poate acorda despagubiri mai mari de 450.000 de lei pe creditor, astfel incat in cazul falimentului City Insurance declarat de catre instanta, poli?ele cumparate de la acest asigurator nu vor putea acoperi decat daune de maxim 90.000 euro. 

Astfel ca, daca in cazul daunelor suferite de autovehicule, acolo unde dauna medie se situeaza sub 2.000 EUR, pagubitii nu vor fi extrem de afectati, cu totul altfel stau lucrurile in cazul celor care vor suferi vatamari corporale grave sau vor deceda in urma unor accidente de circulatie.

Urmeaza cresterea preturilor politelor RCA.

In mod previzibil, disparitia celui mai mare jucator in piata RCA va genera cresteri de preturi cum s-a intamplat si dupa falimentele Astra si Carpatica. 

Cum City Insurance isi baza preturile mici nu pe o promovare agresiva, limitata in timp, ci pe un pret constant redus, care insa nu acoperea daunele produse de asigurati, ceilalti jucatori care vor ramane in piata vor sufla si in iaurt si vor dori sa isi acopere cheltuielile cu despagubirile si sa genereze si profit. Astfel incat este posibil ca asiguratorii sa incerce sa umfle in perioada urmatoare pretul politelor RCA, ceea ce i-ar putea afecta pe viitorii asigurati.

In plus, in costurile majorate ale viitoarelor asigurari RCA se vor regasi probabil si contributii majorate pentru Fondul de Garantare a Asiguratilor, care sa-i permita acestuia sa ii despagubeasca pe pagubitii asiguratilor de la City Insurance. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare
Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare

Problemele cu care se confrunta liderul pietei asigurarilor RCA, City Insurance, companie care si-a crescut agresiv cota de piata in principal pe baza unor preturi mici ale politei de asigurare, vor putea conduce la repozitionari din partea principalilor jucatori.

12 August 2021 | Asigurari

Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat
Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat

Daca asigurarile de calatorie acopera riscurile pe care le poti intampina la destinatie, o asigurare storno te protejeaza in cazul in care, dintr-un motiv sau altul, nu mai poti pleca de acasa.

29 Iulie 2021 | Asigurari

Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus