Se poate transfera creditul pe numele unei alte persoane?


Intrebare:

Mama mea a facut un credit de nevoi personale, de 30.000 lei pe 10 ani la Raiffeisen Bank,iar dupa 2 luni a ramas fara servici. A platit la zi toate ratele pana acum. Acum parintii mei vor sa treaca creditul pe numele tatalui, deoarece el este pensionar, si sa faca si o asigurare de viata atasata creditulu. Se poate face asa ceva? Intreb asta deoarece personalul din banca a spus ca nu este posibil. Va multumesc.

Popa I., Bacau

Titularul creditului este principalul raspunzator pentru achitarea datoriei, chiar si in cazul in care exista unul sau doi giranti. Mai mult, banca acorda creditul in anumite conditii de cost si garantii, in functie de riscul pe care fiecare client il prezinta.

Astfel, transferul automat al unui credit nu este posibil deoarece ar presupune mentinerea acelorasi conditii, in timp ce noul titular are alte venituri, alta varsta si poate avea si alte obligatii de plata.

Transferul creditului este posibil prin obtinerea unui imprumut nou si rambursarea anticipata a celui vechi. Mai exact, in cazul de fata, tatal poate obtine un imprumut de nevoi personale, de la aceeasi banca sau o alta, cu care sa acopere anticipat creditul actual.

De mentionat este faptul ca in prezent creditele de nevoi personale se pot acorda pe cel mult 5 ani, conform noilor reglementari ale BNR.

In plus, noul credit va fi acordat in conditiile de cost actuale ale bancii.

La obtinerea unui credit se poate achizitiona si o asigurare de viata atasata, care presupune de cele mai multe ori un cost separat si este cesionata bancii.

O alta solutie este incheierea unei asigurari de viata separate, al carei beneficiar poate fi orice persoana indicata de client.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


IRCC e la minim istoric, dar in viitor urmeaza cresteri consistente
IRCC e la minim istoric, dar in viitor urmeaza cresteri consistente

Ascensiunea dobanzilor e tot mai evidenta, de la ultimele valori Robor la randamentele din piata titlurilor de stat, astfel incat e doar o chestiune de timp pana cand debitorii de data recenta vor incepe sa simta efectele asupra ratelor lunare.

5 Octombrie 2021 | Credite nevoi personale

Creditele de vacanta, solutii si costuri
Creditele de vacanta, solutii si costuri

Daca aveti in plan un sejur cu bani imprumutati, aveti de ales intre un credit de nevoi personale, o refinantare, un descoperit de cont sau utilizarea unui card de credit, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

5 August 2021 | Credite nevoi personale

Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum
Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum

Comisia Europeana a lansat recent un set de propuneri care sa modifice Directiva 48 din 2008 in beneficiul consumatorilor. Principalele noutati vizeaza includerea in sfera reglementarii a imprumuturilor de valoare mica, eliminarea practicilor inselatoare si plafonarea costurilor pentru consumatori.

7 Iulie 2021 | Credite nevoi personale

Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite
Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite

Biroul de Credit si CSALB avertizeaza clientii bancilor care au probleme in accesarea unor noi imprumuturi ca apelarea la firme “specializate” care promit radierea se poate incheia cu procese si executari silite in cazul neplatii onorariilor solicitate.

28 Iunie 2021 | Credite nevoi personale

Inapoi sus