De ce nu pot obtine un credit la fel de mare precum colegii de munca?


Intrebare:

Am fost saptamana trecuta la o banca sa ma interesez de un imprumut,pentru a-mi renova locuinta.Ce am inteles de la functionara bancii este ca nu pot face un imprumut mai mare de 7000 RON,in conditiile in care venitul meu este de 1320 Ron pe luna,si am in intretinere sotia si un copil. Ce m-a deranjat este ca la calculul ce m-i l-a facut,din venitul lunar mi-a scazut suma de 960 Ron, pentru ca acesta reprezinta cosul lunar, si pentru ca satul unde locuiesc a fost declarat (oficial-pe hartie) cartier al Blaj-ului,altfel suma care se scadea din venitul meu era cu mult mai mic-630 RON.

Intrebarea mea este cum alti colegi de serviciu si prieteni de-ai mei au putut face imprumuturi mult mai mari cu venit nici pe jumatate ca al meu, si eu nu pot? Deasemenea poate ma ajutati totusi cum pot sa fac si unde un imprumut avantajos.

S. Alexandru, Petrisat

Valoarea maxima a creditului pe care il puteti obtine nu depinde numai de nivelul veniturilor ci de o serie de alte variabile care pot cantari in unele situatii mult mai mult si pot face diferenta intre obtinerea creditului sau refuzul bancii de a acorda finantarea.

Spre exemplu, din venit se scad cheltuieli de subzistenta pentru fiecare membru al familiei. Cu cat aveti mai multi membri in intretinere, cu atat va scadea mai mult venitul eligibil, luat in calcul de banca.

Nivelul chetuielilor difera de la o banca la alta si de asemenea, difera in functie de zona de resedinta sau de mediul rural/urban, fiecare banca avand propriile tabele de referinta.

Ulterior, bancile isi creaza propriile structura de scoring (analiza a clientului) care presupune ca pentru fiecare caracteristica ce este considerata importanta, clientul primeste un punctaj.

La final, se poate obtine creditul doar daca punctajul final depaseste un anumit prag, iar criteriile esentiale au fost indeplinite. Cu cat punctajul este mai mare, cu atat si creditul disponibil va fi mai mare.

Spre exemplu, clientii sunt analizati in functie de ultima forma de invatamant absolvita, de statutul marital, in functie de compania la care lucreaza, vechimea in munca sau de istoricul de credit.

Anumite criterii sunt eliminatorii, spre exemplu daca exista restante la alte credite sau daca firma angajatoare are o dimensiune prea mica.

Fiecare institutie de credit isi stabileste insa propriile criterii si propria structura de punctaj iar aceasta este confidentiala din motive de concurenta. Nici angajatii din agentii nu pot spune cu exactitate de ce un anumit client a fost refuzat sau suma pe care o poate obtine este prea mica.

Un alt aspect important este faptul ca aceste structuri de scoring se schimba in timp, in functie de politica bancii de a fi mai restrictiva intr-o anumita perioada sau de a acorda mai multe credite.

Astfel, este foarte posibil ca un coleg, care are aproximativ acelasi profil ca al dvs, sa fi obtinut creditul dorit in trecut dar acum, banca impune criterii mai dure.

Daca doriti insa sa obtineti un imprumut mai mare sau ati fost refuzat de o banca, solutia este sa incercati mai departe, si la alte institutii de credit, avand in vedere insa si topul celor mai ieftine oferte.

Astfel, chiar daca ati fost refuzat de o banca, este foarte probabil ca o alta, mai putin restrictiva, sa va acorde imprumutul dorit.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani
Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani

Bancile pot folosi în acest scop parghia oferita de un regulament al BNR din iulie 2020 care lasa mai mult spatiu de manevra finantatorilor in contextul in care debitorii se confrunta cu probleme pe fondul pandemiei.

12 Aprilie 2021 | Credite nevoi personale

Creditele de consum intra in primavara cu discounturi
Creditele de consum intra in primavara cu discounturi

Mai multe banci isi asteapta in aceasta perioada clientii cu dobanzi mai mici la creditele de nevoi personale si avantaje colaterale.

3 Martie 2021 | Credite nevoi personale

Creditele online devin tot mai populare
Creditele online devin tot mai populare

Cu documentele de identitate la indemana, un dispozitiv cu camera pentru identificare si documentatia semnata electronic pe e-mail sau in cont, sunteti pregatiti pentru acordarea unui imprumut online. Conso va ofera cateva exemple concrete de aplicatii online pentru un credit.

3 Februarie 2021 | Credite nevoi personale

Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?
Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?

Autoritatile au extins si in 2021 masura suspendarii ratelor la credite, dar cei care au solicitat-o deja anul trecut vor putea sa prelungeasca conditionat acest moratoriu.

6 Ianuarie 2021 | Credite nevoi personale

Inapoi sus