Cum pot scapa de un credit luat pentru o alta persoana?


Intrebare:

Sunt coplatitor la un contract cu fostul sot. Acest contract are si un girant care a girat cu un teren.Fostul sot nu mai e in tara. Mentionez ca de bani a beneficiat girantul si tot el a platit pana la un punct dar nu stiu cum sa demonstrez asta.Ce obligatie am eu daca girantul neplatind asteapta ca banca sa execute gajul (terenul) considerand ca asa scapa. Si intrebarea cea mai importanta ce obligatie am eu daca dupa evaluarea terenului, se stinge datoria?

Bilic V., Constanta

Creditele pentru nevoi personale nu au o destinatie precisa. Banii intra in contul titularului, acesta putand sa ii foloseasca in orice scop doreste. Banca nu urmareste destinatia sumelor, iar beneficiarul creditului, impreuna cu codebitorii si giranti, sunt raspunzatori pentru plata ratelor.

Faptul ca ati semnat contractul de credit va obliga in fata bancii la returnarea sumelor, chiar daca ati acceptat sa dati banii unei cunostinte, care a promis ca va achita toate ratele.

Daca aceasta persoana a girat cu un teren sau al bun, obligatiile sale fata de banca se limiteaza doar la aceste garantii.

In cazul in care nu mai platiti, banca poate sa treaca la executarea silita a clientului si a garantiilor aferente imprumutului. Executarea silita poate implica atat poprirea veniturilor titularului, cat si valorificarea garantiei exprese a creditului, respectiv terenul persoanei careia i-ati dat banii.

Daca, in urma vanzarii terenului, nu se acopera datoria catre banca, diferenta de suma ramane tot in obligatia titularului.

De aceea, este de preferat ca fiecare transfer de bani sa fie insotit de documente justificative. Daca suma a fost oferita cunostintei cu titlu de imprumut, atunci ar fi fost indicat sa fi incheiat un act notarial in acest sens.

Acest act nu putea fi utilizat in relatia cu banca, dar putea fi folosit pentru recuperarea sumelor virate in instanta.

In cazul in care nu aveti un astfel de document, este foarte greu de dovedit ca sumele oferite cunostintei au reprezentat un imprumut.

Mai mult, daca nu ati transmis banii prin virament bancar sau nu aveti o chitanta de incasare, chiar scrisa de mana, este dificil de dovedit inclusiv faptul ca respectiva persoana a intrat in posesia banilor.

Ca o ultima solutie, puteti merge in instanta impotriva cunostintei dvs, in vederea recuperarii sumelor, dar, daca nu aveti dovezi care sa sustina calitatea de imprumut, sansele de a recupera sumele sunt relativ reduse.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Creditele in magazin sunt rapide, dar au costuri mari
Creditele in magazin sunt rapide, dar au costuri mari

Daca bancile sunt preferate cand vine vorba de sistemul rate fara dobanda de catre retaileri, pentru variantele de e-credit sau credit direct in magazin s-a ales oferta IFN-urilor, care pot oferi banii mai repede decat bancile dar la costuri semnificativ mai mari decat in cazul unui credit de nevoi personale.

8 Septembrie 2020 | Credite nevoi personale

Credite de nevoi personale, oferta estivala
Credite de nevoi personale, oferta estivala

Cateva banci au lansat oferte pentru creditele de nevoi personale intr-o perioada in care multi aleg sa isi petreaca vacantele, tentandu-si potentialii debitori cu certificate digitale oferite gratuit sau cu dobanzi mai mici decat cele standard.

20 August 2020 | Credite nevoi personale

Creditele First Bank pot fi obtinute prin Conso
Creditele First Bank pot fi obtinute prin Conso

First Bank s-a alaturat retelei de parteneri Conso, in sectiunea Credite Nevoi Personale. Utilizatorii pot solicita credit la banca, completand online un simplu formular.

27 Iulie 2020 | Credite nevoi personale

Cum verific scorul FICO prin Conso?
Cum verific scorul FICO prin Conso?

Prin parcurgerea unor pasi simpli, Conso va ajuta sa obtineti odata cu ofertele de credit cele mai convenabile si un raport de credit din care aflati, pe langa istoricul de plata si interactiunile cu creditorii, la ce punctaj va vor evalua bancile (scorul FICO).

25 Mai 2020 | Credite nevoi personale

Inapoi sus