Cu cat trebuie sa contribui la fondul de pensie facultativa?


Intrebare:

Am 52 ani si doresc sa particip la un fond de pensii private facultative, profesia mea este profesor si sunt angajat in sistemul de invatamant.
Intrebarea mea este: ce contributie lunara trebuie sa depun in fond pentru a indeplini conditiile de pensie privata facultativa la 62 ani varsta de pensionare.Care este suma minima necesara pentru pensie conform normelor CSSPP?
Ce valoare are pensia mea privata in aceste conditii?

Costea Ana, Fagaras

Atunci cand mai avem putin ani pana la pensionare, trebuie sa depunem lunar o suma mai mare pentru a putea beneficia de pensia dorita.

Pensia privata se plateste din sumele acumulate la fondul de pensii. In cazul in care perioada de contributie este mai redusa, atunci acest lucru trebuie compensat prin contributii mai mari.

Legea limiteaza valoarea constributiilor lunare la maxim 15% din salariul brut. Nu exista o valoare minima stabilita prin lege, dar unele fonduri de pensii impun o contributie de cel putin 50 lei. Aceste informatii sunt disponibile in pasul 2 din paginile Comparatii fonduri de pensii private, impreuna cu prospectele de emisune.

Pentru a afla un nivel orientativ cu privire la contributia lunara ce trebuie depusa, Conso.ro va pune la dispozitie un calculator dedicat in acest sens.

Calculatorul Contributia la pensia facultativa estimeaza suma necesara ce trebuie economisita lunar pentru a beneficia de un anumit nivel al veniturilor la pensionare.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Inapoi sus