Ce se intampla cu clientii ajunsi la executare inainte de 15 februarie 2013?


Intrebare:

Am ajuns la executorul judecatoresc in urma cu cateva luni, din cauza unor restante la credit. Acum mi s-a pus poprire pe toate veniturile, inclusiv cele primite din casierie.

Toma Laurentiu, Bucuresti

Din expunerea spetei, rezulta ca executarea silita asupra persoanei in cauza a inceput anterior intrarii in vigoare a Noului Cod de procedura civila (14.02.2013), prin urmare sunt incidente normele procedurale anterioare. Sub rezerva lipsei comunicarii titlului executoriu si a tuturor documentelor de executare, urmatoarele observatii cu caracter general pot fi formulate:

1)    In ceea ce priveste infiintarea popririi - poprirea contului de salariu

In conformitate cu dispozitiile art.409 din Codul de procedura civila anterior, salariile pot fi poprite pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru acest tip de datorie – credit bancar.

Daca sunt mai multe urmariri asupra salariului acestui debitor, poprirea nu poate depasi ½ din venitul lunar net al debitorului.

Aceste prevederi au fost gandite de legiuitor tocmai pentru a-l proteja pe debitor de riscul de a nu-si mai putea acoperi nevoile zilnice.

Deopotriva pentru protejarea salariatului debitor, exista si dispozitiile art.452 din codul anterior, potrivit carora nu sunt supuse popririi sumele necesare platii salariului dar nu mai mult de o perioada de 6 luni de la data infiintarii popririi.

Din Procesul-verbal pentru infiintarea popririi rezulta ca acesta a fost incheiat in data de 08.02.2013 precum si faptul ca sunt poprite veniturile incasate de debitor prin casieria unitatii la care este angajat.

In cazul popririi, care se infiinteaza fara somatie - contestatia la executare se poate formula in termen de 15 zile de la data la care contestatorul a primit comunicarea privind infiintarea popririi, insa cel mai tarziu la data efectuarii primei retineri din salariu de catre tertul poprit

Avand in vedere ca orice act de executare este supus contestarii in termen de 15 zile de la data comunicarii lui, ar rezulta ca cititorul Conso a pierdut din pacate dreptul de a contesta masura popririi.

Totusi, acesta ar putea formula o adresa /cerere catre compania la care isi desfasoara activitatea solicitandu-i ca aplicarea masurii popririi sa se faca in limitele prevazute de lege

- adica poprirea sa nu depaseasca cota de 1/3 din salariu. 

2)    Din actele puse la dispozitie, rezulta ca impotriva cititorului CONSO s-a initiat sau urmeaza a fi initiata si masura executarii silite imobiliare, avand ca obiect garsoniera in care acesta locuieste impreuna cu familia.

Din somatia de plata emisa de executor in data de 06.02.2013, rezulta ca debitorului i s-a pus in vedere ca, in caz de neplata a datoriei, garsoniera pe care acesta o detine in proprietate va fi scoasa la vanzare prin licitatie publica.
 
Amanarea executarii silite s-ar fi putut realiza prin formularea unei contestatii la executare, in cadrul careia sa se solicite suspendarea executarii.

Aceasta cerere de suspendare presupune plata anticipata de catre debitor a unei cautiuni de 10% din valoarea obiectului cererii- in cazul de fata aproximativ 7.270 lei.

Pentru a grabi suspendarea executarii se putea utiliza si o procedura urgenta prin care se poate solicita suspendarea provizorie a executarii pana la solutionarea cererii de suspendare in cadrul contestatiei.

Trebuie mentionat ca toate demersurile legale ce pot fi formulate de un debitor contra actelor de executare trebuie formulate in anumite termene legale expres prevazute de lege, care, cel putin in aparenta, au fost depasite in cazul supus analizei.

Pasivitatea debitorului – in cazul de fata cititorul Conso -  il pune in situatia de a nu mai putea contesta masurile de executare deja comunicate, ci doar pe cele viitoare (de ex.  stabilirea pretului de vanzare a bunului imobil).

Ceea ce debitorul in cauza ar putea totusi incerca sa conteste este insusi contractul de credit, prin invocarea caracterul abuziv al anumitor clauze ce au determinat cresterea datoriei fata de banca.

Pentru a putea sustine aceste litigii, cititorul Conso ar putea formula cerere de asistenta judiciara – pentru a fi scutit de plata unor taxe de timbru si alte cheltuieli judiciare.
 
Trebuie mentionat - chiar daca pentru cititorul Conso acest sfat nu mai are relevanta in actuala situatie in care acesta se gaseste (are deja stabilite cheltuieli de executare initiale de 5.722,23 lei ) – ca debitorii trebuie sa intieze orice demersuri pentru a evita ajungerea in faza de executare silita, macar si pentru faptul ca pot evita astfel cheltuieli de executare ale caror cuant va “incarca“ si mai mult datoriile acumulate


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


IRCC e la minim istoric, dar in viitor urmeaza cresteri consistente
IRCC e la minim istoric, dar in viitor urmeaza cresteri consistente

Ascensiunea dobanzilor e tot mai evidenta, de la ultimele valori Robor la randamentele din piata titlurilor de stat, astfel incat e doar o chestiune de timp pana cand debitorii de data recenta vor incepe sa simta efectele asupra ratelor lunare.

5 Octombrie 2021 | Credite nevoi personale

Creditele de vacanta, solutii si costuri
Creditele de vacanta, solutii si costuri

Daca aveti in plan un sejur cu bani imprumutati, aveti de ales intre un credit de nevoi personale, o refinantare, un descoperit de cont sau utilizarea unui card de credit, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

5 August 2021 | Credite nevoi personale

Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum
Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum

Comisia Europeana a lansat recent un set de propuneri care sa modifice Directiva 48 din 2008 in beneficiul consumatorilor. Principalele noutati vizeaza includerea in sfera reglementarii a imprumuturilor de valoare mica, eliminarea practicilor inselatoare si plafonarea costurilor pentru consumatori.

7 Iulie 2021 | Credite nevoi personale

Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite
Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite

Biroul de Credit si CSALB avertizeaza clientii bancilor care au probleme in accesarea unor noi imprumuturi ca apelarea la firme “specializate” care promit radierea se poate incheia cu procese si executari silite in cazul neplatii onorariilor solicitate.

28 Iunie 2021 | Credite nevoi personale

Inapoi sus