Ce pot face daca banca nu respecta clauzele contractuale?


Intrebare:

Am o intrebare cu care se confrunta toata lumea care are un credit in derulare.
Am un credit, indiferent de care este ( nevoi personale, ipotecar, imobiliar, etc.) cu dobanda variabila. In momentul in care se modifica dobanda in sens crescator, a-II-a zi cei de la banca iti trimit instiintare cum ca s-a modificat dobanda si trebuie sa te prezinti la banca pentru a intra in posesia noului desfasurator. Nimic anormal, e corect; dar in momentul in care scade dobanda a scazut (Euribor, Robor), nu te suna nimeni. Tu, ca un bun platitor te duci la banca le spui ca ai aflat din media sau de pe site-ul bancii respective ca a scazut dobanda, drept urmare scade si rata, dar stupoare: cei de la banca te informeaza foarte dragut ca dobanda respectiva se aplica doar clientilor noi.
Sunt ferm convins ca stiti mai bine decat mine acest lucru (decat mii de oameni din Romania care au credite), citesc si pe forumul site-ului dvs. plangerile oamenilor in acest sens. Ce putem face in afara faptului de a ne "bate cu morile de vant" prin instante?
Va multumesc!

Apetrei Gicu, Petrosani

In situatia in care clientul se considera prejudiciat de modul in care banca pune in aplicare un contract, prima optiune este sa solicite explicatii la banca. In acest scop, este recomandata intocmirea unei plangeri in 2 exemplare, din care una este depusa la banca, iar cealalta este pastrata de client, avand stampila de primire a bancii.

Daca banca nu raspunde la cererea clientului sau acesta nu este multumit de raspunsul primit, pasul urmator este depunerea unei reclamatii la Comisariatele Judetene pentru Protectia Consumatorilor. Pe site-ul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), sunt prezentate sfaturi utile pentru pregatirea reclamatiei.

Nu sunt putine cazurile in care ANPC a amendat banci si a reusit sa obtina pentru clienti chiar decizii favorabile in instanta.

Ultima solutie este un proces individual cu banca. Principalul risc este ca in cazul unei decizii nefavorabile, clientul ajunge sa suporte atat cheltuielile de judecata proprii, cat si pe cele ale bancii.

Pentru a ajuta clientii sa isi rezolve mai usor problemele intampinate cu bancile, Conso.ro a creat o pagina speciala, denumita Clienti nemultumiti, unde sunt agregate toate cazurile mediatizate in ultimii ani. Uneori, lansarea problemei in dezbatere publica a facut ca banca sa analizeze mai atent situatia si chiar sa remedieze problema semnalata de client.

De asemenea, sectiunea Vocea clientului a fost introdusa cu scopul de a aduna intr-o singur loc experientele individuale ale clientilor – atat pozitive cat si negative – pentru ca si alti consumatori sa tina cont de sfaturile celor care au trecut prin situatii similare.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Dupa case si masini, bancile finanteaza si electrocasnicele verzi
Dupa case si masini, bancile finanteaza si electrocasnicele verzi

Bancile au solutii pentru cei ce doresc sa isi finanteze achizitia electrocasnicelor, aparaturii, materialelor eco-friendly la costuri mai bune decat in cazul imprumuturilor standard.

9 Noiembrie 2021 | Credite nevoi personale

Imprumut pe 15 zile fara dobanda croit pentru Black Friday
Imprumut pe 15 zile fara dobanda croit pentru Black Friday

Spre deosebire de optiunea platii in rate lunare, o noua campanie lansata de eMag se adreseaza celor care au descoperit un pret atractiv, dar n-au momentan 2000 lei in cont.

29 Octombrie 2021 | Credite nevoi personale

IRCC e la minim istoric, dar in viitor urmeaza cresteri consistente
IRCC e la minim istoric, dar in viitor urmeaza cresteri consistente

Ascensiunea dobanzilor e tot mai evidenta, de la ultimele valori Robor la randamentele din piata titlurilor de stat, astfel incat e doar o chestiune de timp pana cand debitorii de data recenta vor incepe sa simta efectele asupra ratelor lunare.

5 Octombrie 2021 | Credite nevoi personale

Creditele de vacanta, solutii si costuri
Creditele de vacanta, solutii si costuri

Daca aveti in plan un sejur cu bani imprumutati, aveti de ales intre un credit de nevoi personale, o refinantare, un descoperit de cont sau utilizarea unui card de credit, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

5 August 2021 | Credite nevoi personale

Inapoi sus