Ce obligatii au mostenitorii pentru creditele neachitate?


Intrebare:

Buna Ziua, am si eu o intrebare la dumneavoastra. Mama mea a obtinut un credit de nevoi personale fara ipoteca de la Romexterra in 2005. Atunci cand a obtinut creditul a facut si o polita de asigurare ACC de la BCR Asigurari, polita aceasta fiind agreata de catre banca de unde s-a luat creditul. In 2010 mama a decedat in urma unui accident vascular cerebral. Am dus toate actele posibile si imposibile la Romexterra si m-am incadrat in termenul impus de lege. BCR Asigurari nu vrea sa despagubeasca si cei de la Romexterra au trimis acum dosarul la un executor. Mentionez ca acea polita de asigurare era cesionata in favoarea bancii. Va rog sa imi spuneti ce ar trebui sa fac. Va multumesc

Revutchi Serban, Bucuresti

Noul Cod civil, intrat in vigoare in 2011, stabileste conditii mult mai favorabile pentru mostenitori in cazul datoriilor dobandite prin succesiune.

Art. 1114, alin 2 prevede ca “mostenitorii legali si legatarii universali sau cu titlu universal raspund pentru datoriile si sarcinile mostenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proportional cu cota fiecaruia”.

Acest lucru inseamna ca banca nu are dreptul legal sa va execute bunurile proprii pentru datoriile mostenite.

Singura optiune a bancii este sa declanseze procedura de executare silita pentru bunurile detinute de persoana decedata, urmand ca restul patrimoniului sa se imparta intre mostenitori. Daca vreti sa evitati aceasta procedura, puteti opta pentru a plati din surse proprii creditul neachitat.

Daca imprumutul avea atasata o asigurare de viata, trebuie verificat mai intai care sunt riscurile acoperite, conform clauzelor contractuale. In cazul in care considerati ca evenimentul produs este inclus pe lista de riscuri asigurate, iar societatea de asigurare v-a respins cererea de despagubire in mod nejustificat, solutia recomandata este sa depuneti o reclamatie la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Cum verific scorul FICO prin Conso?
Cum verific scorul FICO prin Conso?

Prin parcurgerea unor pasi simpli, Conso va ajuta sa obtineti odata cu ofertele de credit cele mai convenabile si un raport de credit din care aflati, pe langa istoricul de plata si interactiunile cu creditorii, la ce punctaj va vor evalua bancile (scorul FICO).

25 Mai 2020 | Credite nevoi personale

Cum obtii o dobanda mai buna la creditele de nevoi personale?
Cum obtii o dobanda mai buna la creditele de nevoi personale?

Unele banci pun dobanzile la creditele de nevoi personale la pachet cu alte servicii, precum asigurarile de viata si somaj, refinantarile, virarea salariului in cont, carduri de credit, etc astfel incat cine bifeaza cat mai multe poate obtine reduceri importante de costuri.

7 Mai 2020 | Credite nevoi personale

Creditele Telekom Banking sunt disponibile pe Conso
Creditele Telekom Banking sunt disponibile pe Conso

Conso extinde reteaua de parteneri prin adaugarea ofertei Telekom Banking in sectiunea Credite Nevoi Personale. Utilizatorii pot solicita rapid un credit, completand un formular online.

30 Septembrie 2019 | Credite nevoi personale

Conso te ajuta sa verifici online situatia de la Biroul de Credit
Conso te ajuta sa verifici online situatia de la Biroul de Credit

Conso permite consumatorilor sa isi verifice online situatia inscrierii la Biroul de Credit, printr-o procedura simpla si rapida. Informatiile sunt obtinute in timp real de la Biroul de Credit si salvate in contul Conso.

11 Septembrie 2019 | Credite nevoi personale

Inapoi sus