Ce obligatii au mostenitorii pentru creditele neachitate?


Intrebare:

Buna Ziua, am si eu o intrebare la dumneavoastra. Mama mea a obtinut un credit de nevoi personale fara ipoteca de la Romexterra in 2005. Atunci cand a obtinut creditul a facut si o polita de asigurare ACC de la BCR Asigurari, polita aceasta fiind agreata de catre banca de unde s-a luat creditul. In 2010 mama a decedat in urma unui accident vascular cerebral. Am dus toate actele posibile si imposibile la Romexterra si m-am incadrat in termenul impus de lege. BCR Asigurari nu vrea sa despagubeasca si cei de la Romexterra au trimis acum dosarul la un executor. Mentionez ca acea polita de asigurare era cesionata in favoarea bancii. Va rog sa imi spuneti ce ar trebui sa fac. Va multumesc

Revutchi Serban, Bucuresti

Noul Cod civil, intrat in vigoare in 2011, stabileste conditii mult mai favorabile pentru mostenitori in cazul datoriilor dobandite prin succesiune.

Art. 1114, alin 2 prevede ca “mostenitorii legali si legatarii universali sau cu titlu universal raspund pentru datoriile si sarcinile mostenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proportional cu cota fiecaruia”.

Acest lucru inseamna ca banca nu are dreptul legal sa va execute bunurile proprii pentru datoriile mostenite.

Singura optiune a bancii este sa declanseze procedura de executare silita pentru bunurile detinute de persoana decedata, urmand ca restul patrimoniului sa se imparta intre mostenitori. Daca vreti sa evitati aceasta procedura, puteti opta pentru a plati din surse proprii creditul neachitat.

Daca imprumutul avea atasata o asigurare de viata, trebuie verificat mai intai care sunt riscurile acoperite, conform clauzelor contractuale. In cazul in care considerati ca evenimentul produs este inclus pe lista de riscuri asigurate, iar societatea de asigurare v-a respins cererea de despagubire in mod nejustificat, solutia recomandata este sa depuneti o reclamatie la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani
Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani

Bancile pot folosi în acest scop parghia oferita de un regulament al BNR din iulie 2020 care lasa mai mult spatiu de manevra finantatorilor in contextul in care debitorii se confrunta cu probleme pe fondul pandemiei.

12 Aprilie 2021 | Credite nevoi personale

Creditele de consum intra in primavara cu discounturi
Creditele de consum intra in primavara cu discounturi

Mai multe banci isi asteapta in aceasta perioada clientii cu dobanzi mai mici la creditele de nevoi personale si avantaje colaterale.

3 Martie 2021 | Credite nevoi personale

Creditele online devin tot mai populare
Creditele online devin tot mai populare

Cu documentele de identitate la indemana, un dispozitiv cu camera pentru identificare si documentatia semnata electronic pe e-mail sau in cont, sunteti pregatiti pentru acordarea unui imprumut online. Conso va ofera cateva exemple concrete de aplicatii online pentru un credit.

3 Februarie 2021 | Credite nevoi personale

Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?
Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?

Autoritatile au extins si in 2021 masura suspendarii ratelor la credite, dar cei care au solicitat-o deja anul trecut vor putea sa prelungeasca conditionat acest moratoriu.

6 Ianuarie 2021 | Credite nevoi personale

Inapoi sus