Ce obligatii au mostenitorii pentru creditele neachitate?


Intrebare:

Buna Ziua, am si eu o intrebare la dumneavoastra. Mama mea a obtinut un credit de nevoi personale fara ipoteca de la Romexterra in 2005. Atunci cand a obtinut creditul a facut si o polita de asigurare ACC de la BCR Asigurari, polita aceasta fiind agreata de catre banca de unde s-a luat creditul. In 2010 mama a decedat in urma unui accident vascular cerebral. Am dus toate actele posibile si imposibile la Romexterra si m-am incadrat in termenul impus de lege. BCR Asigurari nu vrea sa despagubeasca si cei de la Romexterra au trimis acum dosarul la un executor. Mentionez ca acea polita de asigurare era cesionata in favoarea bancii. Va rog sa imi spuneti ce ar trebui sa fac. Va multumesc

Revutchi Serban, Bucuresti

Noul Cod civil, intrat in vigoare in 2011, stabileste conditii mult mai favorabile pentru mostenitori in cazul datoriilor dobandite prin succesiune.

Art. 1114, alin 2 prevede ca “mostenitorii legali si legatarii universali sau cu titlu universal raspund pentru datoriile si sarcinile mostenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proportional cu cota fiecaruia”.

Acest lucru inseamna ca banca nu are dreptul legal sa va execute bunurile proprii pentru datoriile mostenite.

Singura optiune a bancii este sa declanseze procedura de executare silita pentru bunurile detinute de persoana decedata, urmand ca restul patrimoniului sa se imparta intre mostenitori. Daca vreti sa evitati aceasta procedura, puteti opta pentru a plati din surse proprii creditul neachitat.

Daca imprumutul avea atasata o asigurare de viata, trebuie verificat mai intai care sunt riscurile acoperite, conform clauzelor contractuale. In cazul in care considerati ca evenimentul produs este inclus pe lista de riscuri asigurate, iar societatea de asigurare v-a respins cererea de despagubire in mod nejustificat, solutia recomandata este sa depuneti o reclamatie la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


IRCC e la minim istoric, dar in viitor urmeaza cresteri consistente
IRCC e la minim istoric, dar in viitor urmeaza cresteri consistente

Ascensiunea dobanzilor e tot mai evidenta, de la ultimele valori Robor la randamentele din piata titlurilor de stat, astfel incat e doar o chestiune de timp pana cand debitorii de data recenta vor incepe sa simta efectele asupra ratelor lunare.

5 Octombrie 2021 | Credite nevoi personale

Creditele de vacanta, solutii si costuri
Creditele de vacanta, solutii si costuri

Daca aveti in plan un sejur cu bani imprumutati, aveti de ales intre un credit de nevoi personale, o refinantare, un descoperit de cont sau utilizarea unui card de credit, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

5 August 2021 | Credite nevoi personale

Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum
Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum

Comisia Europeana a lansat recent un set de propuneri care sa modifice Directiva 48 din 2008 in beneficiul consumatorilor. Principalele noutati vizeaza includerea in sfera reglementarii a imprumuturilor de valoare mica, eliminarea practicilor inselatoare si plafonarea costurilor pentru consumatori.

7 Iulie 2021 | Credite nevoi personale

Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite
Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite

Biroul de Credit si CSALB avertizeaza clientii bancilor care au probleme in accesarea unor noi imprumuturi ca apelarea la firme “specializate” care promit radierea se poate incheia cu procese si executari silite in cazul neplatii onorariilor solicitate.

28 Iunie 2021 | Credite nevoi personale

Inapoi sus