Subventii pentru tinerii antreprenori: care sunt cheltuielile eligibile?


Intrebare:

M-ar interesa mai multe detalii referitoare la cei 10.000 eur ptr infiintare IMM.  Am citit articolul de pe site, insa as vrea sa stiu daca si serviciile de instalare echipamente sunt decontate.

Monica B, Bucuresti

In cadrul programului pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii de microintreprineri, statul poate contribui cu o subventie de pana la 10.000 euro, oricand in primii trei ani de la infiintare si in limita bugetului disponibil.

Subventia nu poate acoperi insa mai mult de jumatate din cheltuielile eligibile realizate de firma. Restul de 50% trebuie suportat de asociati din fonduri proprii sau credite bancare iar contributia in natura nu este considerata cheltuiala eligibila.

Cei 10.000 euro pot fi utilizati pentru achizitie defz terenuri pentru realizarea de constructii, achizitia de imobile destinate activitatii firmei, inclusiv achizitia de mobilier.

Banii pot fi utilizati si pentru achizitionarea de echipamente si utilaje, insa acestea trebuie sa fie noi iar amortizarea nu poate fi accelerata. Beneficiarii mai pot cumpara din cei 10.000 euro si mijloace de transport.

Pe langa achizitia propriu zisa, mai pot fi decontate costurile cu punerea in functiune a utilajelor, chiriile pentru spatiile de lucru si cheltuielile aferente racordarii la utilitati sau asigurarea standardelor cerute de lege.

In functie de specificul fiecarei companii, sunt eligibile si costurile cu materii prime, costurile de personal precum si serviciile externe de contabilitate, consultanta juridica, fiscala, IT si PR. Totusi, cheltuielile cu serviciile de consultanta nu pot depasi 10% din valoarea eligibila a proiectului.

Pe de alta parte, in cazul in care se doreste investitia in active necorporale, pot fi considerate cheltuieli eligibile inclusiv achizitiile de brevete, licente, marci comerciale sau alte drepturi similare.

In schimb, tinerii antreprenori trebuie sa stie ca statul nu va acoperi prin cei maxim 10.000 euro alocati ratele la imprumuturilor bancare, la contractele de leasing si nici nu va suporta TVA aferenta achizitiilor realizate.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Inapoi sus