Programul Kogalniceanu poate fi accesat si de firmele nou infiintate?


Intrebare:

Am firma infiintata de mai putin de 1 an dar activitatea merge destul de bine. Este vorba de o mica ferma de pasari. Ma gandeam sa maresc stocul de pasari, ceea ce implica si o serie de cheltuieli conexe (furaje, cheltuieli mai mari cu electricitatea, etc). Am auzit de programul Kogalniceanu si nu stiu daca m-as putea incadra avand in vedere vechime destul de mica. Exista in legislatie vreo prevedere privind un istoric de minim 1 an sau mai mult de activitate?

Preda G., Buzau

Programul Kogalniceanu este destinat obtinerii de credite cu dobanda partial subventionata de catre IMM-uri pentru finantarea activitatii curente. De asemenea, creditele pot fi garantate in procent de pana la 80% de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).

Pentru a fi eligibila pentru obtinerea acestor facilitati insa, legislatia impune ca firma solicitanta sa aiba minimum 2 ani de activitate consecutivi. In consecinta, start-up-urile nu pot beneficia de acest program.
De asemenea, IMM-urile nu trebuie sa figureze in Centrala Riscurilor Bancare (CRB) cu credite restante si nici cu incidente majore cu cecuri si bilete la ordin in ultimele 12 luni.

Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), care coordoneaza programul Kogalniceanu, are in administrare mai multe programe care ofera sustinere companiilor care doresc sa isi dezvolte activitatea, inclusiv firme nou infiintate, cum ar fi Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri sau Programul Start.

De asemenea, chiar daca finantarea se obtine mai greu, exista si credite bancare special destinate companiilor start-up, daca respectiva companie prezinta un potential de dezvoltare, prezinta garantii adecvate si este condusa de un management cu experienta in domeniul de activitate.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?
Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?

Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare.

30 August 2018 | IMM

S-a dat startul pentru accesarea fondurilor europene de catre fermieri

De la 1 august, tinerii fermieri si fermele mici pot depune cereri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fondurile totale disponibile in 2018 prin submasurile 6.1 si 6.3 se ridica la 62,5 milioane de euro.

1 August 2018 | IMM

Inapoi sus