Programul Kogalniceanu poate fi accesat si de firmele nou infiintate?


Intrebare:

Am firma infiintata de mai putin de 1 an dar activitatea merge destul de bine. Este vorba de o mica ferma de pasari. Ma gandeam sa maresc stocul de pasari, ceea ce implica si o serie de cheltuieli conexe (furaje, cheltuieli mai mari cu electricitatea, etc). Am auzit de programul Kogalniceanu si nu stiu daca m-as putea incadra avand in vedere vechime destul de mica. Exista in legislatie vreo prevedere privind un istoric de minim 1 an sau mai mult de activitate?

Preda G., Buzau

Programul Kogalniceanu este destinat obtinerii de credite cu dobanda partial subventionata de catre IMM-uri pentru finantarea activitatii curente. De asemenea, creditele pot fi garantate in procent de pana la 80% de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).

Pentru a fi eligibila pentru obtinerea acestor facilitati insa, legislatia impune ca firma solicitanta sa aiba minimum 2 ani de activitate consecutivi. In consecinta, start-up-urile nu pot beneficia de acest program.
De asemenea, IMM-urile nu trebuie sa figureze in Centrala Riscurilor Bancare (CRB) cu credite restante si nici cu incidente majore cu cecuri si bilete la ordin in ultimele 12 luni.

Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), care coordoneaza programul Kogalniceanu, are in administrare mai multe programe care ofera sustinere companiilor care doresc sa isi dezvolte activitatea, inclusiv firme nou infiintate, cum ar fi Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri sau Programul Start.

De asemenea, chiar daca finantarea se obtine mai greu, exista si credite bancare special destinate companiilor start-up, daca respectiva companie prezinta un potential de dezvoltare, prezinta garantii adecvate si este condusa de un management cu experienta in domeniul de activitate.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta
Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

1 Noiembrie 2021 | Articol sponsorizat

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Inapoi sus