Ce taxe trebuie sa plateasca un freelancer ce lucreaza cu firme din strainatate?


Intrebare:

Ce taxe trebuie sa plateasca un freelancer graphic designer/web designer din Romania care lucreaza cu firme din strainatate? Care este procedura in acest caz? Cum trebuie sa se inregistreze aceasta persoana: ca PFA?

Vasilescu Andrei, Bucuresti

Nu ati specificat in baza a ce tip de contract sunteti remunerat (de exemplu, contract de munca incheiat cu firma(ele) din strainatate sau contracte de servicii). Drept urmare am analizat doua ipoteze:

a) In cazul in care sunteti remunerat in baza unui contract de munca incheiat cu un angajator strain, atunci acest venit salarial trebuie declarat luna de luna (pana pe 25 ale lunii urmatoare in baza declaratiei 224) la administratia financiara unde sunteti inregistrat ca si contribuabil (adica unde aveti adresa de domiciliu). Pe langa impozitul de 16% se mai datoreaza in mod obligatoriu si contributia la sanatate de 5.5% din venitul brut.

b) In cazul in care sunteti remunerat in baza unui contract de servicii, solutia practica ar fi sa va autorizati ca PFA in Romania. In acest caz, pe langa impozitul pe venit (care se plateste trimestrial in baza unei decizii de impunere emise de administratia financiara) s-ar mai datora si urmatoarele contributii sociale:

  • contributia la pensie - 31.3% la un venit declarat (deocamdata nu exista o limita minima sau maxima impusa conform legii pentru venitul declarat), in cazul in care nu aveti si un contract de munca cu un angajator roman;

  • contributia la sanatate  - 5.5% la venitul net.

De asemenea, pana pe 25 mai a anului urmator, aveti obligatia sa depuneti o declaratie anuala, formular 200 de impozit pe venit, si sa achitati si eventualele diferente de taxe.

In plus, in cazul in care dumneavoastra in calitatea de PFA semnati contracte, cautati clienti in numele persoanei juridice straine, etc., exista riscul ca aceasta sa creeze un sediu permanent in Romania, cu toate implicatiile fiscale ce decurg de aici. Insa, aceste activitati nu sunt probabile in cazul serviciilor de graphic/web designer.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?
Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?

Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare.

30 August 2018 | IMM

S-a dat startul pentru accesarea fondurilor europene de catre fermieri

De la 1 august, tinerii fermieri si fermele mici pot depune cereri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fondurile totale disponibile in 2018 prin submasurile 6.1 si 6.3 se ridica la 62,5 milioane de euro.

1 August 2018 | IMM

Inapoi sus