Ce taxe trebuie sa plateasca un freelancer ce lucreaza cu firme din strainatate?


Intrebare:

Ce taxe trebuie sa plateasca un freelancer graphic designer/web designer din Romania care lucreaza cu firme din strainatate? Care este procedura in acest caz? Cum trebuie sa se inregistreze aceasta persoana: ca PFA?

Vasilescu Andrei, Bucuresti

Nu ati specificat in baza a ce tip de contract sunteti remunerat (de exemplu, contract de munca incheiat cu firma(ele) din strainatate sau contracte de servicii). Drept urmare am analizat doua ipoteze:

a) In cazul in care sunteti remunerat in baza unui contract de munca incheiat cu un angajator strain, atunci acest venit salarial trebuie declarat luna de luna (pana pe 25 ale lunii urmatoare in baza declaratiei 224) la administratia financiara unde sunteti inregistrat ca si contribuabil (adica unde aveti adresa de domiciliu). Pe langa impozitul de 16% se mai datoreaza in mod obligatoriu si contributia la sanatate de 5.5% din venitul brut.

b) In cazul in care sunteti remunerat in baza unui contract de servicii, solutia practica ar fi sa va autorizati ca PFA in Romania. In acest caz, pe langa impozitul pe venit (care se plateste trimestrial in baza unei decizii de impunere emise de administratia financiara) s-ar mai datora si urmatoarele contributii sociale:

  • contributia la pensie - 31.3% la un venit declarat (deocamdata nu exista o limita minima sau maxima impusa conform legii pentru venitul declarat), in cazul in care nu aveti si un contract de munca cu un angajator roman;

  • contributia la sanatate  - 5.5% la venitul net.

De asemenea, pana pe 25 mai a anului urmator, aveti obligatia sa depuneti o declaratie anuala, formular 200 de impozit pe venit, si sa achitati si eventualele diferente de taxe.

In plus, in cazul in care dumneavoastra in calitatea de PFA semnati contracte, cautati clienti in numele persoanei juridice straine, etc., exista riscul ca aceasta sa creeze un sediu permanent in Romania, cu toate implicatiile fiscale ce decurg de aici. Insa, aceste activitati nu sunt probabile in cazul serviciilor de graphic/web designer.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta
Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

1 Noiembrie 2021 | Articol sponsorizat

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Inapoi sus