Micorintreprinderi: Cand se poate opta pentru trecerea la impozitul pe venit?


Intrebare:

Pot opta micorintreprinderile pentru impozitul pe venit? Care este procedura in acest caz?

Rosu M., Bucuresti

In conformitate cu prevederile art. 112ˆ2 alin.(2) din legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, miccointreprinderile platitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului reglementat de prezentul titlu incepand cu anul fiscal urmator, daca indeplinesc conditiile prevazute la art.112ˆ1 si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, potrivit prevederilor prezentului titlu.

In acest cadru legal, toate persoanele juridice romane care indeplinesc conditiile de microintreprindere, pot opta pentru plata impozitului reglementat de Titlul IVˆ1 “Impozitul pe venitul microintreprinderilor” indiferent de statutul de microintreprindere avut pana la data de 31.12.2009.

Potrivit prevederilor art. 112ˆ2 alin (7) din Codul fiscal, microintreprinderile pot opta pentru plata impozitului pe profit incepand cu anul fiscal urmator.

Optiunea se exercita pana la data de 31 ianuarie a anului fiscal urmator celui pentru care s-a datorat impozit pe veniturile microintreprinderilor.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta
Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

1 Noiembrie 2021 | Articol sponsorizat

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Inapoi sus