Indicele BET - la cel mai mare nivel post-criza

Bursa de Valori Bucuresti revine la performatele inregistrate inainte de criza. Indicele principal al pietei, BET, a atins, joi, cel mai mare nivel de dupa criza, respectiv 8.080 de puncte, dupa sapte sedinte consecutive de crestere. Insa, in timp ce unii observatori ai pietei spun ca trendul este solid si va continua, altii indeamna la prudenta.

De la inceputul anului pana in prezent, indicele BET, care reflecta evolutia celor mai tranzactionate companii de pe piata reglementata, a crescut cu 13,5% (daca luam in calcul inchiderea sedintei de joi, cand indicele BET a inregistrat 8.045 de puncte).

Maxime istorice si in SUA

Cei optimisti sustin ca ritmul sustinut al cresterilor din ultima perioada reprezinta un indiciu de sustenabilitate a trendului, si se asteapta la o intrare a bursei romanesti intr-un nou ciclu crescator.

Acestia se bazeaza, in acest context, si pe evolutiile, de asemenea favorabile, din pietele mature. In SUA este asteptata o continuare a impulsului pozitiv sustinut de programul economic al noii Administratii Trump de la Casa Alba.

Si aici, principalul indice al Bursei din New York, Dow Jones, a trecut recent pragul de 20.000 de puncte pentru prima data in istorie si se mentine peste acest nivel.

Dow Jones este cel mai mediatizat indice bursier pe plan mondial. Din el fac parte cele mai performante 30 de companii americane, dintre care amintim 3M, Boeing, Microsoft, Coca-Cola, General Electric, Hewlett Packard, IBM, McDonald's, Walt Disney sau Intel.

De-a lungul timpului, Dow Jones a crescut constant, osciland pana in 2007 la cotatii de peste 10.000 de puncte, insa turbulentele financiare din anii crizei l-au coborat pana la 8.500 de puncte.

Analistii spun ca si din Europa incep sa vina si vesti pozitive, iar in acest sens ultimul exemplu este indicele care masoara achizitiile in industrie din Germania si care este la un maxim al ultimilor 6 ani.

Prudentii indeamna la temperarea euforiei

Pe de alta parte, alti observatori indeamna la prudenta, pentru a nu cadea dintr-o extrema in alta. Acestia avertizeaza ca economiile puternice ale lumii se apropie de finalul ciclului de crestere economica post-criza, iar investitorii trebuie sa se pregateasca pentru faza de temperare a cresterii economice.

Totusi, si acestia recunosc ca indicele principal al pietei de capital romanesti a depasit asteptarile celor mai optimisti analisti, care vedeau un astfel de nivel abia spre finalul anului.

In acelasi timp, ei sustin ca trendul de crestere de la Bucuresti ar putea continua o vreme, daca economia va creste in continuare, rezultatele financiare ale companiilor se vor mentine la fel de bune ca si cele de anul trecut, iar nivelul dividendelor ramane consistent, in special la companiile de stat.

Guvernul a decis, recent, sa oblige companiile de stat sa acorde dividende in procent minim de 90% din profitul obtinut, fata de 50% anterior, fapt care ofera investitorilor in aceste companii perespectiva unor castiguri mult mai mari.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Investitii


Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?
Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?

Mai multe state europene au decis limitarea mobilitatii sociale, vor fi implicit cifre de afaceri mai mici pentru multe dintre companiile listate, deci dividende si cotatii mai mici. Se va reedita picajul din martie-aprilie?

6 Noiembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?
Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?

Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021

28 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?
De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.

23 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?
Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?

Cand pretul aurului bate record dupa record, dorinta de a-l detine creste exponential iar adaosurile celor care il ofera sub forma de monede sau lingouri par digerabile.

12 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus