Garantii financiare: Ce se intampla daca firma nu ramburseaza creditul?


Intrebare:

As dori sa aflu, in cazul contractarii unui credit garantat de FNGCIMM, daca firma intra in faliment, fondul va incerca recuperarea procentului de 80% de la asociatii SRL-ului?

Nicolau S., Bucuresti

Mecanismul de recuperare este urmatorul:  daca IMM-ul nu plateste datoria catre banca potrivit contractului de credit incheiat, banca incepe procedura de recuperare a creantei sale ( prin orice procedura prevazuta de lege) atat impotriva debitorilor cat si impotriva garantilor.

Dupa ce Fondul de garantare a platit garantia, acesta se subroga in toate drepturile bancii, adica debitorul/garantii ii datoreaza  Fondului suma pe care acesta a platit-o bancii pentru ei. Daca actionarii/administratorii sunt la randul lor garanti personali (fideiusori/avalisti - persoane care garanteaza cu propria avere) ai IMM-ului,  cu siguranta banca se va indreapta si impotriva lor.

Executarea garantiilor complementare ale debitorului si celorlalti garanti este facuta de catre Finantator, iar impartirea sumelor rezultate din executarea garantiilor intre Fond si Banca se face proportional cu riscul asumat de fiecare dintre parti.

In temeiul art. 1597 Cod Civil, coroborat cu art. 2305 Cod Civil, Fondul are aceleasi drepturi ca si Finantatorul in recuperarea sumelor datorate de beneficiar.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta
Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

1 Noiembrie 2021 | Articol sponsorizat

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Inapoi sus