Garantii financiare: Ce se intampla daca firma nu ramburseaza creditul?


Intrebare:

As dori sa aflu, in cazul contractarii unui credit garantat de FNGCIMM, daca firma intra in faliment, fondul va incerca recuperarea procentului de 80% de la asociatii SRL-ului?

Nicolau S., Bucuresti

Mecanismul de recuperare este urmatorul:  daca IMM-ul nu plateste datoria catre banca potrivit contractului de credit incheiat, banca incepe procedura de recuperare a creantei sale ( prin orice procedura prevazuta de lege) atat impotriva debitorilor cat si impotriva garantilor.

Dupa ce Fondul de garantare a platit garantia, acesta se subroga in toate drepturile bancii, adica debitorul/garantii ii datoreaza  Fondului suma pe care acesta a platit-o bancii pentru ei. Daca actionarii/administratorii sunt la randul lor garanti personali (fideiusori/avalisti - persoane care garanteaza cu propria avere) ai IMM-ului,  cu siguranta banca se va indreapta si impotriva lor.

Executarea garantiilor complementare ale debitorului si celorlalti garanti este facuta de catre Finantator, iar impartirea sumelor rezultate din executarea garantiilor intre Fond si Banca se face proportional cu riscul asumat de fiecare dintre parti.

In temeiul art. 1597 Cod Civil, coroborat cu art. 2305 Cod Civil, Fondul are aceleasi drepturi ca si Finantatorul in recuperarea sumelor datorate de beneficiar.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?
Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?

Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare.

30 August 2018 | IMM

S-a dat startul pentru accesarea fondurilor europene de catre fermieri

De la 1 august, tinerii fermieri si fermele mici pot depune cereri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fondurile totale disponibile in 2018 prin submasurile 6.1 si 6.3 se ridica la 62,5 milioane de euro.

1 August 2018 | IMM

Inapoi sus