Ce IMM-uri pot beneficia de programul Kogalniceanu?


Intrebare:

Am o firma infiintata in urma cu 3 ani, dar nu am avut pana acum fonduri sa investesc in ea. Este vorba de un cabinet stomatologic. Ma gandeam ca as putea sa iau un credit Kogalniceanu pentru a plati macar chiria pentru un sediu si sa cumpar aparatele. Este posibil?

Purcale Claudia, Bucuresti

In cadrul programului Mihail Kogalniceanu, ce are ca scop sprijinirea IMM-urilor prin garantarea si subventionarea creditelor contractate banci, sunt eligibile toate intreprinderile mici si mijlocii, cu cateva exceptii clar mentionate in legislatie.

Intre acestea se includ firmele care au ca domeniu de activitate intermedierea financiara, asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri. De asemenea, nu pot beneficia de program nici IMM-urile care se ocupa cu comercializarea de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool sau substante stupefiante si nici cele care sunt excluse de la obtinerea de ajutor de minimis conform normelor europene.

In consecinta, avand in vedere ca un cabinet stomatologic nu se regaseste in aceasta lista, ati putea beneficia de garantia statului si dobanda subventionata.

Pe de alta parte, legea prevede o serie de conditii pe care solicitantii acestor facilitati trebuie sa le indeplineasca pentru a accesa programul.

IMM-urile trebuie sa aiba mimimim 2 ani de activitate consecutivi si nu trebuie sa se afle in dificultate sau in litigiu cu Ministerul Finantelor Publice sau Ministerul Economiei.

Daca a beneficiat in ultimii 3 ani de ajutor de minimis, acest ajutor nu trebuie sa depaseasca echivalentul in lei a 200.000 euro, respectiv 100.000 euro in cazul firmelor din sectorul transportului rutier.

Nu sunt acceptate IMM-urile care figureaza cu credite restante sau incidente majore cu cecuri si bilete la ordin. O alta conditie este ca impotriva solicitantului sa nu se fi deschis procedura insolventei.

In plus, chiar daca statul garanteaza pana la 80% din valoarea creditului, si firma trebuie sa prezinte garantii colaterale la nivel de cel putin 40% din valoarea creditului.
 

Sumele obtinute prin credit pot fi utilizate pentru acoperirea diverselor cheltuieli curente, de operare, inclusiv cheltuieli cu salariile si cu plata taxelor si a contributiilor datorate bugetului de stat.

Programul Kogalniceanu este un program multianual pe perioada 2011-2013 de incurajare si de stimulare a dezvoltarii IMM-urilor, care consta in acordarea unei linii de credit, in valoare maxima de 125.000 lei/IMM/an, cu dobanda partial subventionata si, dupa caz, garantarea creditului de catre stat.


Distribuie articolul




ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Inapoi sus