Ce contributii platesc in tara, daca am contract cu o firma din strainatate?


Intrebare:

Am un contract de consultanta cu o firma din strainatate, in baza caruia primesc un salariu fix, lunar. Ce taxe trebuie sa platesc la stat, si care sunt pasii care trebuie urmati? Am si un contract de munca in tara.

Cosmin Alexandru, BrasovRiscul de recalificare ca activitate dependenta


Ar trebui in primul rand sa clarificati daca cu firma din strainatate aveti un contract comercial sau sunteti intr-o relatie de dependenta.

Mentionarea salariului fix, lunar poate atrage suspiciunea asupra unei relatii de dependenta, caz in care ar trebui analizat daca este indeplinit cel putin un criteriu in baza caruia autoritatile fiscale sa poata recalifica colaborarea dumneavoastra cu firma din straintate ca avand un caracter de dependenta.

In ipoteza ca activitatea pe care o desfasurati pentru firma din straintate este dependenta, pentru suma lunara primita in baza acestui contract de consultanta s-ar datora contributii sociale intregi (pentru presupusul angajator si pentru presupusul angajat), iar raspunderea pentru plata lor este solidara.

Ar fi destul de dificil ca autoritatile romane sa se indrepte in mod direct catre societatea din afara, caz in care trebuie sa aveti in vedere ca dumneavoastra ati putea fi tinut raspunzator pentru toate aceste contributii in fata autoritatilor fiscale din Romania.

Nivelul acestor contributii ar ajunge la aproximativ 30% in cazul angajatorului (peste onorariul lunar oferit dumneavoastra) si 16.5% in cazul contributiilor datorate de dumneavoastra. Daca va aflati in situatia in care credeti ca aveti un astfel de risc, este recomandat sa analizati mai in detaliu metoda curenta de colaborare si sa identificati daca nu exista alte oportunitati pentru colaborare.

Spre exemplu, paradoxal, incheierea unui contract de munca cu un angajator din strainatate, pentru desfasurarea de activitati in Romania, v-ar duce in situatia obtinerii de venituri din salarii din straintaate pentru care s-ar datora doar contributia la sanatate de 5.5% si impozitul pe venit de 16%. In acest caz insa, angajatorul strain ar trebui sa verifice ca nu cumva activitatile desfasurate de dumneavoastra sa atraga un risc de sediu permanent. Dupa cum se poate observa, implicatiile fiscale sunt destul de complexe iar alegerea unei metode de colaborare sau a alteia trebuie efectuata dupa ce ati luat in calcul toate aspectele adiacente.

Veniturile din activitati independente

In cazul in care nu exista riscul ca structura de colaborare cu societatea din strainatate sa fie recalificata ca activitate dependenta, veniturile obtinute de dumneavoastra se incadreaza in categoria veniturilor din activităţi independente. Ar trebui ca prim pas sa va inregistrati ca persoana fizica autorizata (PFA) si ulterior sa indepliniti obligatiile fiscale aferente.

Din perspectiva impozitului pe venit, obligatia declararii si platii impozitului va revine dumneavoastra. Aceasta obligatie se traduce prin efectuarea de plati anticipate in contul impozitului datorat la bugetul de stat. Platile anticipate de impozit pe venit se stabilesc de organul fiscal competent, pe fiecare sursa de venit, luandu-se ca baza de calcul venitul anual estimat (in situatia in care a fost depusa o declaratie privind venitul anual estimat) sau venitul net realizat in anul precedent (din declaratia speciala pentru anul fiscal precedent), dupa caz, realizandu-se prin emiterea unei decizii de impunere comunicata dumneavoastra de catre organul fiscal. Platile anticipate se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, iar anual, aveti obligatia de a depune o declaratie anuala de venit in baza careia se va face si regularizarea in vederea platii / recuperarii diferentelor de impozit. Cota de impozit este de 16%.

Din punctul de vedere al contributiilor sociale de sanatate datorate, pentru veniturile din activitati independente aveti obligatia platii unei contributii sub forma cotei de 5,5% aplicabila asupra veniturilor care se supun impozitului pe venit, plata fiind datorata trimestrial.

In legatura cu contributia pentru asigurarile sociale de state (contributia la pensie), legea curenta permite ca atata vreme cat obtineti in acelasi timp venituri din activitatii independente precum si venituri de natura salariala, sa fiti exceptat de la obligativitatea declararii si platii contributiei de asigurari sociale pentru veniturile din activitatii independente.

Referitor la contributia la fondul de somaj, pentru veniturile din activitati independente asigurarea este voluntara.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta
Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

1 Noiembrie 2021 | Articol sponsorizat

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Inapoi sus