Ce avantaje au creditele destinate pentru finantarea activitatii curente a firmei?


Intrebare:

Care sunt avantajele si dezavantajele creditelor pentru finantarea activitatii curente a firmei?

Neacsu Adelina, Braila

Cele mai uzuale credite pentru finantarea activitatii curente sunt cele pe termen scurt sau mediu.

Creditele pentru activitatea curenta sunt in special credite pe termen scurt sau mediu si pot fi clasificate in doua categorii:
- credite de tip linie de credit sau overdraft, ce reprezinta o modalitate de creditare a IMM-urilor care functioneaza in baza unui contract de credit prin care banca se angajeaza ca pe o anumita perioada de timp sa puna la dispozitia clientului fonduri care sa acopere nevoile de exploatare ale clientilor (pentru aprovizionari cu stocuri de materii prime si materiale, marfuri, subansamble, piese de schimb, energie, combustibili, cheltuieli aferente perioadei curente fara a cere documente justificative).

Limita este setata pe contul curent iar, rambursarea se realizeaza din incasarile de numerar pe contul curent.  Pentru sumele neutilizate nu se percepe comision de neutilizare.

- credite la termen (Credit capital sau Flexi IMM), care sunt tot o modalitate de creditate a IMM-urilor pe baza de contract pentru activitatea curenta, iar accesarea fondurilor se face pe baza de documente justificative. Aceste credite se acorda pe un termen bine stabilit prin contract cu rambursari periodice conform unui grafic de rambursare.

Avantajele utilizarii creditelor pentru activitatea curenta sunt in special legate de imbunatatirea lichiditatii companiei, puterea de negociere cu furnizorii - in loc de a accesa credit furnizor se apeleaza la un credit bancar care permite negocierea unor preturi mai bune, plata facandu-se pe loc.

In acelasi timp, un credit pentru activitatea curenta acopera gap-ul dintre momentul vanzarii catre clienti si momentul incasarii de la acestia.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?
Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?

Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare.

30 August 2018 | IMM

S-a dat startul pentru accesarea fondurilor europene de catre fermieri

De la 1 august, tinerii fermieri si fermele mici pot depune cereri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fondurile totale disponibile in 2018 prin submasurile 6.1 si 6.3 se ridica la 62,5 milioane de euro.

1 August 2018 | IMM

Inapoi sus