Angajatii platesc contributii la stat si din activitatea de PFA?


Intrebare:

Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu OUG 58/2010. Daca am serviciu cu carte de munca mai trebuie sa platesc la sanatate si pe PFA? Am inteles ca la pensii si somaj da dar la sanatate nu stiu sigur.

Neacsu Marian, Bucuresti

Conform art. 3 alin. 2) din HG 791/ 2010 persoanele care realizeaza, pe langa veniturile de natura salariala, si venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv (lunar, trimestrial sau semestrial) datoreaza contributii individuale si pentru veniturile de natura profesionala.

Acelasi act normativ defineste la art. 3 alin 1) contributiile individuale ca fiind "contributiile individuale de asigurari sociale, de asigurari de somaj si de asigurari sociale pentru sanatate".

In cazul dumneavoastra specific, avand in vedere ca obtineti venituri salariale (conform unui contract individual de munca) si realizati venituri de natura profesionala (prin intermediul unei PFA), veti datora contributii individuale, inclusiv asigurari sociale de sanatate. Aceasta presupunand ca veniturile profesionale sunt realizate in mod repetitiv, si nu ocazional.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?
Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?

Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare.

30 August 2018 | IMM

S-a dat startul pentru accesarea fondurilor europene de catre fermieri

De la 1 august, tinerii fermieri si fermele mici pot depune cereri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fondurile totale disponibile in 2018 prin submasurile 6.1 si 6.3 se ridica la 62,5 milioane de euro.

1 August 2018 | IMM

Inapoi sus