Moody's: Bancile grecesti din Romania nu prezinta o problema pentru sistem

In ciuda crizei din Grecia, analistii Moody’s nu vad un risc real pe care subsidiarele bancare elene din Romania l-ar putea prezenta pentru sistem, in conditiile unei capitalizari satisfacatoare.

“Chiar daca exista o concentrare mare pe piata, atata vreme cat bancile sunt capitalizate suficient, nu sunt probleme”, a precizat Petr Vins, manager general Moody’s pentru Europa Centrala.


Conform rapoartelor Moody’s, zona Europei Centrale se mentine stabila din punct de vedere al sistemului financiar. Ponderea creditelor neperformante in bilanturile bancilor este in crestere dar capitalizarea suficienta asigura o zona tampon care ar impiedica anumite socuri sau probleme majore in regiune.

In plus, chiar daca o banca straina si-ar vinde subsidiarele romanesti, schimbarea actionariatului nu ar avea efecte asupra clientului final.

“Noi nu acordam rating subsidiarelor grecesti din Romania dar, din informatiile noastre, nicio banca greceasca nu necesita capital suplimentar in prezent”, a adaugat Vins.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Produse si servicii bancare pentru clientii cu dizabilitati
Produse si servicii bancare pentru clientii cu dizabilitati

Bancile au inceput sa isi adapteze oferta pentru a ajunge si la persoanele cu deficiente de auz sau de vedere, din dorinta a largi cat mai mult posibil baza actuala de clienti.

15 Octombrie 2021 | Info banci

Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu
Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

Bancile penalizeaza operatiunile cu numerar in succursale, iar retragerile/depunerile de numerar la ghiseu pot echivala, procentual, cu o dobanda la termen. Exista insa modalitati de ocolire a acestor costuri.

3 August 2021 | Info banci

Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus