De ce este DAE cel mai bun criteriu de alegere a creditelor?

Cea mai frecventa greseala atunci cand se compara doua credite este de a folosi drept criteriu de departajare rata lunara. Acesta este modelul prin care se vand creditele in special in magazine, multe dintre ele fiind imprumuturi scumpe.

Rata lunara este indicatorul pe care orice banca il poate controla insa foarte usor. Simpla extindere a perioadei de rambursare face ca rata lunara sa scada foarte mult, creand falsa impresie ca este un imprumut ieftin. De exemplu, un credit de 5.000 lei acordat la o rata a dobanzii de 10%, are o rata lunara de 160 lei daca este acordat pe 3 ani. Acelasi imprumut acordat la o rata a dobanzii de 25%, dar pe o perioada de 5 ani, are o rata lunara de numai 145 lei. Astfel, un imprumut de peste doua ori mai scump, poate fi «aranjat» astfel incat sa para extrem de tentant. Pe langa acest aspect, rata lunara nu reflecta costul total al creditului. Ea nu include comisioanele platite la acordare sau comisioanele anuale, daca este cazul.

De asemenea, nici rata dobanzii nu reprezinta un criteriu relevant pentru a compara costul creditelor. Importanta comisioanelor in costul total al creditelor a crescut considerabil in ultimii ani, pe fondul restrictiilor impuse de BNR la acordarea de credite pentru populatie. In acest conditii, multe banci au transferat o parte din costul cu dobanda in comisioane.

Un indicator mai util decat cele mentionate mai sus este suma totala de rambursat. Aceasta include toate costurile pe care le implica un credit, fiind astfel mult mai relevanta decat rata lunara sau rata dobanzii. Insa spre deosebire de DAE, suma totala de rambursat nu tine cont de valoarea in timp a banilor. Inflatia face ca valoarea in timp a banilor sa se modifice.

O bancnota de 100 lei nu are aceeasi valoare in prezent ca in urma cu un an. In plus, valoarea banilor este influentata si de costul de oportunitate. Cei 100 lei detinuti in prezent pot fi plasati intr-un depozit bancar, astfel ca peste un an valoarea lor va fi majorata cu dobanda primita la depozit.

DAE tine cont si de valoarea in timp a banilor astfel ca, si din acest punct de vedere, este cel mai bun criteriu pentru a compara costul creditelor.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus